Atlétika
Szabó Beatrix

Hidegkuti felfedezője, Deseő Dezső (1924-2016) a hőskor elfeledett sportriportere. VII. rész (A Fradi stadion összeomlása 1.) GALÉRIA

Publikálva: 2020.10.22 Frissítve: 2020.10.21 MTK Budapest

MTK legendárium | 57. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Deseő Dezső – 1947. május 4-én – Szepesivel közösen közvetítette az Üllői útról az osztrák-magyar labdarúgó mérkőzést. Az igazi presztízsösszecsapáson megjelentek a politikai élet vezetői is, Tildy Zoltán köztársasági elnök, Rákosi Mátyás miniszterelnök-helyettes, dr. Ries István igazságügy-miniszter, Bán Antal iparügyi miniszter, Gerő Ernő közlekedési miniszter, Rajk László belügyminiszter, Mihályfi Ernő tájékoztatási miniszter, dr. Ortutay Gyula kultuszminiszter, Szakasits Árpád miniszterelnök-helyettes és Vas Zoltán államtitkár.

Az MLSZ könnyelműsége érhető tetten abban, hogy – nemzeti stadion híján – nem a jó állapotú MTK pályán, hanem a köztudottan leromlott állagú, korhadt tribünű FTC stadionba szervezték a mérkőzést. Az FTC pálya személyzete a korabeli vélekedések szerint „fej nélkül kapkodó” volt, ráadásul az MLSZ gazdasági vezetői lényegesen több jegyet adtak el, mint ahányan a stadionba befértek volna. Már a szurkolók beengedésekor érződött a veszélyes tumultus, minek során egy embert a kerítésnek szorítottak, ki súlyos sérüléseket szenvedett.

A kezdőrúgást nem kisebb személyiség, mint az MTK alapító Szekrényessy-tanitvány (első úszó olimpikonunk) Hajós Alfréd végezte el, ki egyébiránt hajdan a BTC középcsatáraként és válogatott labdarúgóként is feltűnt. Még az öltözőben, mikor Hajós a csapattal együtt épp a válogatott mezt öltötte magára, Puskás a rá jellemző csibészséggel – tettetett ártatlansággal – kérdezte: „Gyerekek, ki ez az öreg bácsi?” Amikor a többiek elmagyarázzák neki, hogy Hajós Alfréd, milyen híres ember volt a maga korában, Puskás így válaszolt: „No, azért én is lehetek még egy párszor válogatott. Aztán majd én is végzek kezdőrúgást 70 éves koromban!”

Érdekes, mondhatnánk vészjósló eseménnyel indult a mérkőzés. Egyperces gyászszünetet tartanak a (Miskolchoz tartozó) perecesi bányában bekövetkezett szerencsétlenség áldozatainak emlékére, (amit a jugoszláviai bíró 20 másodpercre kurtított). Kemény ellenféllel szemben 5:2-es győzelmet arattunk, mégsem volt elégedett sem a közönség, sem pedig a szaksajtó. Kritikusan bírálták a csapatot, holott határozottan és kiválóan kezdtünk. Mindjárt a negyedik percben – Szusza háttal állva a kapunak – fordulásból, igazi világklasszis módjára rúgta a felső lécre a labdát. Ezt látva az MTK-s futballnagyság Gutmann Béla (1899-1981), így lelkendezett: „Orth Gyuri óta nem láttam olyan remek lövőmozdulatot, mint amilyen Szusza kapufája!” Már az első negyedórában 2:0-ra vezettünk. A biztos győzelem tudatában kicsit kiengedve esett a két osztrák gól, méghozzá ugyancsak az első félidőben, így 2:2-vel vonult öltözőbe a nemzeti gárda.

A politikai vezetők (Rákosi, Ortutay és Ries) azon nyomban meglátogatták őket, hol a hírlapíró félig humoros beszámolója mögül is átsejlik a feszültség: Ries miniszter (és MLSZ elnök) a következőket találta mondani: „Zsengellér Gyuszi! Hol vagy? Ahá! Te, ha nem nyeritek meg ezt a mérkőzést, akkor, akkor, akkor – nem is tudom mit csinálok! – Egy hang: Népbíróság elé velük! A miniszter harsányan nevet a tréfán.”(Legalább valakinek tetszett az akasztófahumor).

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!