Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Hibátlan hétvége, szülinappal

Publikálva: 2016.02.25 Frissítve: 2016.02.25 Sakk

A csapatbajnoki fordulóban, mindhárom együttesünk győzelemmel köszöntötte Kállai nagymestert

A hétvégén rendezték a Budapesti felnőtt csapatbajnokság kilencedik fordulóját.

A toborzási nehézségek – sítábor, megbetegedések, egyéb elfoglaltságok – miatt aggódtunk, de végül sikerült teljes létszámban kiállni. Mindhárom csapatunk győzött, így méltó módon ünnepelhettük Kállai Gábor nagymester, vezetőedzőnk születésnapját. A forduló legnagyobb sikere – a döntően gyermekekre építő – V. csapatunké, amely az átlagban több száz élővel magasabb minősítésű, számos rendkívül tapasztalt, jó nevű sakkozót a soraiban tudó Hóbagoly SE II. vendégeként aratott meglepetés győzelmet.

Lássuk részletesen a hétvége eredményeit!

Az MTK Budapest III. csapatának sikeréről, Szabolcsi János csapatvezető számolt be:

– Együttesünk a szokottnál kissé tartalékosabban ült asztalhoz, azonban a biztos kieső SENSE II. ellen természetesen esélyesek voltunk, és 9,5-2,5-re győztünk is. Az első táblán, Halász Tamásnak óvatosan kellett játszania, mert ellenfele érdekes tisztáldozattal kavart. Tamás persze megoldotta a feladatot. Csizmadia Laci saját szavaival „szabadnapot" kapott, ellenfele tisztjeivel kissé könnyelműen gazdálkodva, fél óra elteltével letette a fegyvert. Az én ellenfelem házivariba jött be, de ez sem tartott sokáig. Bíró András mély pozíciójátékkal győzött. Vitályos Marci végig kezdeményezett, de egy percre kihagyott a figyelme, elnézte ellenfele ellenkombinációját. Hortobágyi Attila anyagot nyert, pozíciót és partit vesztett. Kovács Miki élvezetes pozíciójátékkal ütötte ki ellenfelét. Weszely György játszott a legtovább, de sikerült előnyét érvényesíteni. Gervai István, mint a többi partijában, tömör, mesteri oktatást tartott. Birovecz Jordán izgalmas partiban, ellentámadással nyert. Fábián László, csapatkapitányi kérésemre elfogadta a remit. Bella Zsolt, szemfülesen kombinálva nyert. Így elég megnyugtató az előnyünk az első helyen, az utolsó két forduló előtt – zárta gondolatait Szabolcsi.

SENSE II. – MTK Budapest III.: 2,5-9,5.

Az MTK Budapest IV. együttese is sikerrel zárta a fordulót. Balla Attila összefoglalója:

– A Kőbánya SC III. legyőzése után a BEAC IV. következett a felsőházban. Papíron jóval erősebbek voltunk, de egyrészt láttunk már karón varjút, másrészt a papíron erősebb kerettel rendelkező KSC-vel szemben a forduló előtti 1,5 pontos előny gondolatára nem építenék relaxációs tréninget. Azonban végül ennek a csapatnak is kifogástalan napja lett, a KSC kontumálással fűszerezett botlását követően az öt pontosra hízó előny birtokában már nagyon közel a III. osztály bajnoki címének megvédése. A forduló kezdésekor, a múlt héten eltávozott Ádám György emlékére tartottunk gyászszünetet, korábbi csapattársa, a BEAC csapatvezető Ősz Gábor megemlékező gondolatainak meghallgatását követően. Az éltábláinkon két ifink húzta a csapatot, Terbe Zsuzsi gyorsan megfordította a  partiját, Tóth-Katona Tamás pedig könnyedén jutott el a nyerő végjátékig. Utánuk az állandó nemzetközi szekciónk jött, Michael Yip már a megnyitástól kezdve rosszul állt, meglepő szezonbeli első veresége. Schreuder Misja nem tudott áttörni, tetemes időhátrány mellett, megelégedett a döntetlennel. A következő három táblán a Gehér család aratott, majd Forgács András is meggyőzően múlta felül ellenfelét. Rajcsányi Péter a középjáték hevében tisztelőnybe került, magabiztosan nyert. Kemény Vagyim érdekes állásban volt kénytelen befejezni a játszmát ellenfele időtúllépése miatt. Virág Bálint ezúttal gyorsan vesztett, nem szúrtam ki partijából semmi érdemit. Kalocsai László tartalékként szállt be, ezt külön köszönjük, egyéb teendői miatt nem is tudott volna sokáig maradni, így némi tapogatózás után, kiegyezett ellenfelével – zárta összefoglalóját Balla.

MTK Budapest IV. – BEAC IV.: 9-3.

Az V. csapatunk sikerét, Horányi Gábor foglalta össze:

– Az MTK Budapest V. gárdája 6,5-5,5-re legyőzte a Hóbagoly II. csapatát annak ellenére, hogy már a kiállás is komoly gondot okozott a lauderes síszünet miatt. Nézzük a részleteket! Az utolsó két táblán az ellenfél élőtleneket játszatott, így papíron is mi voltunk az erősebbek. Kánai Bendének tizenöt perc kellett ellenfele elsáncolt királyának két futóval és egy lóval történő bemattolásához a tizenkettedik táblán, s nagyjából egy fél órával később már  Urbán Andris is magabiztosan begyűjtötte a teljes egységet. Az első tíz táblán az élő pontszámok alapján 1,5 pont volt várható tőlünk, hiszen minden táblán lényegesen magasabb élője volt az ellenfélnek. A tizedik táblán, Pirity Máté, nála háromszázötven élővel erősebb ellenfelet győzött le. Bár Móczár Benedek kikapott, nem kell szégyenkeznie. Géczi-Zajzon Kristófot köszönet illeti, hősies beugrása miatt, az ellenfél csapatvezetője, Paksi Gyula legyőzte őt. Eörsi Pálnak is túl nagy volt az ötszáznegyven pont élő hátrány, így a hetes táblán sem szereztünk pontot. Viszont Koltai Dóra hősies küzdelemben remizett hatszázhúsz pont élőhátrányból, a második leghosszabb partit játszva. Barsi Botond pontos játékkal, ellenfele hibáit kihasználva hozta a fél pontot, a hetvenedik lépés táján. A döntetlenért az ellenfelének kellett végül küzdenie, de az eredmény igazságosnak mondható. Csontos Dávid betegen is vállalta a meccset, hogy ne legyen kontumálás a csapatban, s bár a betegség és a tetemes élőhátrány miatt most nem szerzett pontot, hősiesen kivárta a meccs végét, hogy együtt örülhessen a többiekkel. A Pirity család száz százalékot teljesített, mivel Pirity Tamás a nála majd százötvennel magasabb élővel rendelkező Hetényi Gézát győzte le. Nekem sötéttel sikerült végig tartanom  az egyensúlyt a 2120 körüli Kardon Zoltánnal szemben, míg Koltai Dani az első táblán házi varijával alaposan elpáholta a nála háromszáznegyvennel magasabb élőjű, Tóth Tihamért – zárta összegzését Horányi.

Hóbagoly SE II. – MTK Budapest V.: 5,5-6,5.

Mindhárom csapatunknak szívből gratulálunk!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!