Taekwondo
Patakfalvy Luca

Hétfőn kezdődik a világbajnokság - célkeresztben az olimpia

Publikálva: 2015.09.07 Frissítve: 2015.09.10 Ritmikus gimnasztika

Hétfőn kezdődik a 2015-ös, olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokság Stuttgartban. A nyitány előtt kiderült az ötkarikás kvalifikáció pontos menete is, mely elméletileg kedvezhet a Vass Dóra, Kiss Boglárka és - az MTK Budapestben versenyző - Margaritisz Lili alkotta magyar csapatnak.

A bonyolult kvalifikációs rendszerről, még pénteken is egyeztettek az érintettek, miután több küldöttség is tisztázást kért. Az alapkérdés az volt, hogy az egyéni összetett döntő első tizenöt helyezettje után (ők automatikusan olimpiai kvótát szereznek) hogyan oszlik el a további huszonkét (avagy huszonhárom) előolimpiai hely. Az egyik verzió szerint egyszerűen a sorban következő tornászok vitték volna el, a másik szerint pedig a sorban következők, de az első tizenötbe versenyzőt adó országok már nem indulhattak volna az utolsó ötkarikás helyek elosztásáról döntő előolimpián.

Végül az a verzió bizonyult helyesnek melyben, ha az ország bejuttat egy, vagy két tornászt a legjobb tizenöt közé, akkor az előolimpián már nem indíthat versenyzőt.

Az oroszok a szabályértelmezés után szinte azonnal reagáltak, és visszaléptették – karikával – a legutóbbi két összetett vb győztesét, az első számú esélyes Jana Kudrjavcevát. A szőke orosz világklasszis lábát már Budapesten vizsgálták a világkupa-verseny után, a kazanyi vk-döntő utolsó napjától pedig már nem is indították begyulladt bokája miatt. Amennyiben a világelső bokája nem bírná tovább a selejtező első vagy második gyakorlatánál, elvesztenének egy olimpiai helyet a visszalépése esetén, mivel egy orosz biztos bejut a legjobb tizenöt közé, másik pedig nem mehetne ebben az esetben az előolimpiára.

Íme, a kvalifikációs rendszer pontos leirata:

15 hely: a stuttgarti vb összetett döntőjének 1-15. helyezettje
6 hely: kijutók a 2016-os, riói előolimpiai tesztversenyről. A tesztversenyre 22 vagy 23 tornász jut ki a világbajnokságról. Csak olyan nemzetek kvalifikálnak ide versenyzőt, amelyek nem szereztek automatikus olimpiai kvótát az 1-15. helyezéssel
3 hely: kontinentális kvóták száma (valószínűleg csak 2-re – Afrika, Óceánia – lesz szükség, ebben az esetben a felszabaduló helyet is a tesztversenyen osztják ki)
1 hely: szabadkártya
1 hely: a házigazda Brazília kvótája
Országonként legfeljebb két tornász juthat ki. A 15 közvetlen kvalifikációs hely az adott olimpiai bizottságot illeti (kiválaszthatják, ki lesz a riói indulójuk). A 6 pótkvalifikációs hely, névre szól.

A magyar versenyzők:

VASS DÓRA. Az első számú magyar versenyző célja reálisan az előolimpiai hely biztosítása lehet. Ez a hatodik világbajnoksága és a harmadik olimpiai kvalifikációs vb-je. A mexikói Rut Castillo Galindóval holtversenyben a mezőny második legrutinosabb tagja – viszont ketten együtt is csak eggyel több vb-szereplést tudnak felmutatni, mint a tizenegyedik (!) világbajnokságán szőnyegre lépő, 30. évében járó spanyol Carolina Rodríguez.

KISS BOGLÁRKA. Egész évben második számú versenyzőként bizonyíthatott, az Eb-n már bemutatkozott, vb-n most debütál. 

MARGARITISZ LILI. Az előzetes nevezési listán még a tavalyi vb-n induló Kécza Daniella szerepelt, de sérülés miatt jött a váltás, így az MTK Budapest versenyzője első világbajnokságán indulhat. 

Forrás: nso.hu

Élő közvetítés a világbajnokságról.

Facebook.

Twitter.

Hivatalos weboldal.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!