Atlétika
Krizsán Xénia

Hárspataki Gábor: a bronzig tartó út 2016-ban kezdődött (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.08.06 Frissítve: 2021.08.06 Karate

Szeleburdi, közvetlen emberként jellemezte magát a 75 kilóban olimpiai harmadik karatés Hárspataki Gábor, aki elmondta, még egy-két hétig örül ennek a gyönyörű éremnek, aztán a következő feladatokra készül.

Az MTK Budapest sportolója az azeri Rafael Agajev elleni elődöntőről úgy vélekedett, ellenfele első akciója nem volt egyértelmű, egyébként szinte mindenre pontot kapott, ő pedig inkább 7-6-os vereséget szenvedett volna, mint 7-0-ást. Hozzátette, olyan jól sikerült a hathetes felkészülése az olimpiára, hogy annak lett bronzérem a vége.

– Köszönöm a mentáltréneremnek, a sportpszichológusomnak, a személyi edzőmnek, a masszőrömnek, profivá nőtte ki magát ez a stáb egy amatőr sportág mellett – mondta Hárspataki Gábor. Elmondta, az MTK Budapest  javaslatára kezdett el 2018-ban mentáltrénerrel dolgozni.

– Egy hónap után pedig beindult egy éremlavina. Elsősorban a mentális koncentrációban segít nekem sokat, úgy érzem, nyolc meccset is végig tudnék csinálni – fogalmazott.

Az ötkarikás bronzéremig tartó út szerinte 2016. augusztus 3-án kezdődött, amikor Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a karate bekerült a tokiói programba.

– Akkor az edzőmmel elhatároztuk, hogy szeretnénk részt venni az ötkarikás játékokon. Rengeteg arany-, ezüst- és bronzérmet szereztünk együtt, persze voltak mélypontok is, például, amikor az Európa-bajnokságon az első körben kikaptam. De nagyon jó a kapcsolatunk, mint egy apa-fiú párosnak. Én lelki küzdő alkat vagyok, akinek szüksége van egy ilyen támogatásra – nyilatkozott a 25 éves karatés, aki magáról azt mondta, szeleburdi, közvetlen ember.

A folytatásról elárulta, még egy-két hétig örül ennek a „gyönyörű éremnek”, aztán félreteszi.

– Szeretnék kijutni a 2022-es világjátékokra és jól szerepelni a 2023-as hazai világbajnokságon – mondta a célokról, kiemelve, reméli a karate mégis benne lesz a 2024-es párizsi olimpia műsorában.

Edzője, Fischer Mihály szerint Hárspataki Gábor jó versenyző típus, akinek nem feltétlenül a végigvitt taktika az erőssége.

– Inkább ösztönös versenyző, nekem az is a szerepem, hogy ilyen helyzetekben kikapcsoljam a fejét – hangsúlyozta. Úgy vélte, tanítványa még fiatal, és a következő öt év dönti el, mennyire fog beérni.

– Az út innentől fog kezdődni. A cél, hogy aranyérmet nyerjen a 2023-as hazai vb-n – jelentette ki.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!