Atlétika
Krizsán Xénia

Háromból kettő

Publikálva: 2019.10.07 Frissítve: 2019.10.07 Sakk

Sikeres hétvégét zártak sakkcsapataink.

Budapest I. osztály
Pénzügyőr III.–MTK Budapest III. 6,5-5,5

Kellemetlen incidens előzte meg a meccset. Egyik vidékről érkező játékosunkat kirabolták, nem tudott odaérni. Kalocsai László ugrott be, akinek óriási köszönet, hogy megmentette a csapatot a kontumált vereségtől. Így eleve a tervezettnél gyengébben ültünk le. Ez nem mentség arra, hogy legalább két pontot fölöslegesen elhullajtottunk.

Kovácsy Barna simán, Buzás Bertalan kiváló játékkal, Kálóczi Kristóf ismét a csodavarijával, átütő támadással és Michael Yip érett pozíciójátékkal, a remit visszautasítva nyert. Elhullajtott pontok: Koppány remizett, de több nyerési esélyt is kihagyott időzavarban. Szabolcsi János két gyalogelőnnyel örökös sakkot nézett el. Fodor Balázs és Szente Varga Fruzsina jobb állást vesztett el. Az első táblán – új vendégjátékosunk – Varga Péter kiegyenlített állásban remizett Karácsonyi Gellért ellen.

Ma nem voltunk erősek, de sebaj. Próbálunk tanulni a hibáinkból.

Budapest II. osztály
TFSE–MTK Budapest IV. 3-9

Konstantin szépen vezetett, taktikus, pozíciós játszmában legyőzte ellenfelét. A kevesebb idejét is sikerült jól beosztania, így nem kapkodott és időhátránya sem lett. Broderick Tamás sajnos értékszám nélküli ellen játszott. A papírforma beteljesedett, anyagi előnyből szépen egyszerűsített nyerő végjátékra.

Mátyássy Lázár játékát döntetlenre adták, Bánk sajnos ritka mellékvariba keveredett a Szicíliai védelmen belül világossal, ami eléggé megzavarta őt és sok időt gondolkozott a megnyitásban. Taktikus középjáték jött létre, ahol Bánk inkább a zavaros folytatást választotta sima gyaloghátrány helyett.

Gehér László játszmájának a hajrájában nagyon szép végjáték jött ki, ami tetszetős volt sötéttel de a hosszadalmas küzdelem után döntetlenben egyeztek ki. Forgács Andris hihetetlen vizekre evezett a megnyitásban. Gyaloghátránya volt, viszont sötétnek tripla „c” gyalog ,volt azon a táblán minden... Végül két bástyája volt a vezér ellen és nagyon szép tervvel nyerte meg a játszmát. Lakatos Tamás minőséghátránnyal, félelem nélkül menetelt előre, és az ellenfél tehetetlen tisztjei miatt nyerésig fokozta az állást. Fodor Kornél kikapott, Jordán viszont nyert. Kovács Róbert hosszadalmas, nyúzós végjátékban példaértékűen érvényesítette a gyalogelőnyt azonos színű futóknál.

Vitályos Márton elég vad megnyitási szakasz után még zavarosabb középjátékban a saját térfelén kerítette be ellenfele világos királyát. Berta Sanca ellenfelét védekezésre kényszerítette, majd folyamatos nyomás alatt tartotta, ami végül meghozta eredményét.

Budapest III. osztály
Pestszentimre–MTK Budapest V. 4,5-7,5

Varga Boldi remek játékkal, végig jobban állva, viszonylag simán győzött az első táblán. Horváth Sándor partijának érdekes befejezése volt, az ellenfél ütésbe tette a vezérét és döntetlent ajánlott, miután Samu leütötte, feladta a partit. Kocsis József előnyösebben került ki a megnyitásból, majd hosszas, rossz játékkal veszített. Koltai Dóri jobban állt, majd az időzavarban tisztet áldozott, amely nem volt korrekt és vesztőgyanús állásba került, de az ellenfél királya elment eprészni, aminek következtében Dóri gyalogja célba ért. Barsi Boti kicsit lassabban, Kardos Levi gyorsan és könnyedén nyert. Bokorovics Bertalan nagyon gyorsan győzött.

Tóth Lili valószínűleg eltévedt a megnyitásban, és fejletlen állásban kötésbe keveredett, ami után a parti már nem volt menthető. Koltai Anna éles állásban elnézett egy felfedett sakkot és vezért, majd játszmát vesztett. Kemény Beni egyenlő állását remire adta, ez volt az egyetlen döntetlen. Birovecz Bátor villába lépett, tisztet, később partit vesztett. Inez játszotta a leghosszabb partit, amelyben jó játékkal végig jobban állt, és a két vezére legyűrte az ellenfél egy vezérét. Az eredmény nagyjából megfelel az előzetes elvárásnak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!