Karate
Hárspataki Gábor

Hanukai gyertyagyújtás a fény ünnepén – immáron harmadszor

Publikálva: 2017.12.14 Frissítve: 2017.12.14 Labdarúgás

Ismét megszervezi az MTK Baráti Kör és az MTK Budapest a hanukai gyertyagyújtást.

Hanuka, a zsidók legismertebb ünnepe a nem zsidók körében. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak, abban egyedi, hogy hadieseményt örökít meg a nép emlékezetében. Jézus Krisztus is rendszeresen feljárt megünnepelni a hanukát.

Az i. e. 2. század közepén a Júdeát kormányzó görög uralkodó, IV. Antiokhosz az eddig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be, hogy elősegítse a hellenizmus térhódítását. Elhelyezte Zeusz szobrát a szentélyben, megszentségtelenítve azt, és arra kötelezte a zsidókat, hogy a Tóra szigorú tilalmát megszegve boruljanak le a városokban körülhordozott bálványok előtt. Ennek hatására egy Modiin nevű kisvárosban a Hasmoneus családból származó Mátitjáhu felkelést robbantott ki, majd fia, Júda Mákábi vezetésével egy maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott a túlerőben lévő szír-görögök felett, megtisztították a szentélyt és újból felavatták azt. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet hanukának, ami héberül „felszentelést” jelent.

Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. A gyertyatartót, amelybe a gyertyákat helyezik, hanukijának hívják.

A tavaly – hagyományteremtő céllal – szervezett eseményekhez hasonlóan fánkkal és forró teával várunk mindenkit az MTK nagy családjának közös hanukai rendezvényére, mely a 2019 júliusában és augusztusában, Budapesten megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékok felvezető programjának szerves része.

Az ünnepélyes eseményen az egybegyűltek közösen énekelhetik a Maoz Cur című dalt Pandzarisz Dinával, aki zenéjével a későbbiekben is szórakoztatja a kék-fehér szimpatizánsokat.

A vendégek jólétéről a Baráti Kör, meleg teával és fánkkal gondoskodik.

Találkozzunk az Új Hidegkuti Nándor Stadion Hungária körút felőli bejáratánál felállított, óriás hanukai gyertyáknál!

A fény ünnepére invitáljuk szurkolóinkat, sportolóinkat, vezetőinket Hanuka ötödik napján, 2017. december 16-án, szombaton 18:00 órakor. 

Az eseményen részt vesz: dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Deutsch Péter, a Bethlen téri zsinagóga rabbija, Stern Péter, az MTK Baráti Kör elnöke és Sterck Laura, karatéka, a Maccabi Világjátékok győztese.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!