Atlétika
Nemes Rita

Gárdos: „Eddig pazar!”

Publikálva: 2015.09.03 Frissítve: 2015.09.03 Vívás

Megkezdték a felkészülést a kardozók. Gárdos Gáborral, a felnőtt világbajnoki bronzérmes, Brüll akadémista, Márton Anna edzőjével beszélgettünk az újabb – ezúttal mátraházi – táborozás előtt.

– Kezdődik az őszi szezon, mégis először beszéljünk az előzőről! Mennyire vagy elégedett az elmúlt időszakkal?

– A felnőtt világbajnokság nagyszerűen sikerült, rendkívül elégedett vagyok, le a kalappal Panka (Márton Anna beceneve. A szerk.) előtt – kezdte Gárdos Gábor. – Sajnos a junior vb nem jött össze, de ennek is megvannak az okai, tudjuk is. Év elején arról beszélgettünk, hogy nagyon jó lenne, ha a Panka bekerülne az első nyolcba, hogy döntőket fogjon. Ebből a junior világbajnokság előtt hármat összehozott, egyszer bronzérmes lett. Elkezdett nagyon komolyan vívni a felnőtt mezőnyben, ez aztán kiteljesedett a moszkvai világbajnokságon, ahol a kétszeres olimpiai bajnokot – a nyolcért – olyan vívással verte meg, hogy ott mindenki felállva tapsolt.

– Világversenyeken benne van már a levegőben, hogy kezdik úgy nézni őt, mint akivel számolni kell?

– Hogyne! De ezt már így megy pár éve, félnek tőle. Nagyon tehetséges, elképesztő jó versenyző, nagyon tart tőle az egész elit mezőny. Ezt érezzük is, de ehhez kell sok verseny, zsűri, minden. Több összetevője van, hogy beengedjék az élbolyba, és most, hála Istennek, lekopogom, 9. a világranglistán, az nagyon komoly helyezés.

– Edzőtáboron vagytok túl, amit Ramsauba szerveztetek. Ez immáron bevált helyszín.

– Most már több mint tíz éve járunk Ausztriába, de télen is szoktunk menni sífutni. Láttam a jó környezetet és egyszer az a gondolatom támadt, hogy ott futóedzőtábort tartunk, és ez most már a tizedik alkalom volt. Most már nem is én ragaszkodom ehhez annyira, mint a gyerekek. Borzasztó sokat futnak. Napi három edzéssel és közben néhány „fincsi” dologgal.

– Megkínzod őket?

– Nagyon. Hihetetlen hosszú távokat futnak. Nekem, már amikor nézem, az is borzasztó. Reggel minimum 4,5 kilométer, de most volt olyan, hogy 8-ra küldtem őket. Hétkor kezdik, utána reggeliznek, és 10-től van a komolyabb táv, olyan 10 km. A legtöbb most majdnem 15 volt. Ezt úgy délig lefutkározzák, kicsit nyújtanak, ebéd és délután vagy futóiskola, vagy úszás. Nagyon komolyan dolgoznak.

– Hogyan tovább?

– Megyünk Mátraházára táborozni. Ott még kicsit a gyors erőre koncentrálunk, elkezdjük a szakmai alapozást, hiszen sűrű a versenyprogram, mert október közepén már kvalifikációs világkupa verseny van, Caracasban. Sajnos a csapatnak nagyon kicsi az esélye, hogy kvalifikáljon, és így nagyon nehéz a helyzet női kardban. Ha a csapat nem kvalifikál, akkor Pankának a világranglistán benne kell lenni az első kettő európaiban, azon országok között, amelyik nem kvalifikál. Most jól állunk, de meg kell előzni a görög leányt, akit most a vb-n a négyért vert. Ha a lengyelek nem kvalifikálnak, akkor a lengyeleket, szóval kemény még nagyon.

– Ha a negatív forgatókönyvet nézzük, mi történik akkor, ha nem sikerül most a kvalifikáció?

– Akkor még mindig van európai verseny, ahol – azok, akik még nem szereztek kvótát – országonként egy még indulhat. Pankának kvalifikálnia kell, nem is gondolkodunk abban, hogy nem…

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!