Kézilabda
Andróczki Flóra

Fórum a Parlamentben - napirenden a 2019-es Maccabi Európa Játékok (VIDEÓ)

Publikálva: 2016.12.22 Frissítve: 2016.12.21

Decemberben megtartották a X. Zsidó Közösségi Kerekasztalt, melynek napirendjén szerepelt a 2019-es Maccabi Európa Játékok előkészületeinek beszámolója is.

A Maccabi VAC, az MTK Budapest, a MAZSIHISZ és az Európai Maccabi Szövetség (EMC) által szervezett Játékokra a rendezők mintegy 2500-3000 sportolót várnak, 23 sportágban. A nagyszámú résztvevőnek köszönhetően a Maccabi Európa Játékok (EMG2019) lesz a legnagyobb sportesemény 2019-ben Budapesten.

A Parlamentben tartott fórumon az EMG2019 vezetősége rövid ismertetőt tartott a Maccabi Európa Játékokról, a kormány és a zsidószervezetek képviselői számára. Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke betekintést nyújtott a magyarországi Maccabi VAC sportegyesület szervezeti felépítésébe, majd bemutatta a két legnagyobb nemzetközi zsidó sporteseményt – a Maccabi Világjátékokat és a Maccabi Európa Játékokat – melyeken a magyar zsidó sportolók hosszú évek óta jelentős sikereket érnek el. Jusztin Ádám kijelentette, hogy mérföldkőnek tekinthető, hogy 2015. novemberében, az Európai Maccabi Szövetség kongresszusán Budapest nyerte el a 15. Maccabi Európa Játékok rendezési jogát.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke folytatta a prezentációt, és leszögezte, hogy a játékok megvalósításhoz sportinfrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Az új sportpark, kormányzati beruházás része lesz, melynek célja, hogy létrehozzanak egy logisztikai és sportközpontot, vagyis a játékok elsőszámú helyszínét. A park egy része a játékokat követően a zsidó közösség új sportcentruma lesz. Deutsch Tamás a tervezett beruházás ismertetése után, egy másik kiemelt területre hívta fel a figyelmet. Az EMG2019-es pályázati anyagban a játékok nyitó- és záróünnepségének helyszíneként az akkor még átépítés alatt álló, azóta már felépült, és hivatalosan is átadásra került Új Hidegkuti Nándor Stadion szerepelt. 

A játékokat szervező EMG2019 Sport Szervező Kft. cégvezetője, Stern Péter a pályázat megnyerése óta eltelt időszak munkáját és eseményeit ismertette. Bemutatta a játékok szervezési koncepcióját, hangsúlyozta, hogy a több mint százezer főt számláló és megújuló, magyarországi zsidó közösség számára a játékok legfontosabb hozadéka a felépülő sportközpont lesz, amely jelenleg hiányzik a palettáról. Beszélt továbbá arról is, hogy idén októberben megrendezték az első nemzetközi EMG2019 tesztversenyt, a Maccabi kosárlabda-kupát, melyre 110 játékos érkezett Európából és Izraelből. Kijelentette, hogy a 2019-es játékokig minden évben további tesztversenyeket tartanak majd. A tervek szerint 2017-ben az első Maccabi vizes bajnokságon mérkőzhetnek majd meg a világ legjobb zsidó sportolói, 2018-ban pedig labdarúgótornát szerveznek

A prezentáció az alábbi videóval ért véget:

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!