Atlétika
Jankovics Dániel

Felvettük a kesztyűt (GALÉRIA + VIDEÓ)

Publikálva: 2017.03.19 Frissítve: 2017.03.19 Kosárlabda női

Női kosárlabdázóink januárban elmaradt meccset pótoltak az országos junior döntő hétvégéjén. Euroliga résztvevő ellenfelünk nagy fölényét azonban csak az utolsó két negyedben tudta érvényesíteni.

A női kosárlabda NB I 12. fordulójában elhalasztott találkozón, az MTK Budapest vendége a CMB Cargo UNI Győr volt a városmajori kosárcsarnokban. A győri együttes Völgyi Péter vezetésével tavaly ezüstérmesként végzett, keretük idén sem gyengült, céljuk egyértelműen a legjobb négy közé kerülés, komoly különbség mutatkozott tehát az egymásnak feszülő felek közt.

Nagy Dóra vezetőedző visszatért megszokott kezdőcsapatához, Koch Dóra, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Székely-Horváth Zsuzsa és Turóczi Nikolett három légióssal nyitó győri ötössel nézett farkasszemet.

Zöldmezes vendégeink nem meglepő módon bekezdtek, Laklóth Anna hármasát fegyelmezett, agresszív védekezés követte, már a mérkőzés elején komoly tempót diktált a Győr. Ugyanakkor az első negyed feléig a legnagyobb különbség mindössze öt pont lett, ráadásul 6-11-nél Zsovár Orsi triplájával tovább közelített a fővárosi gárda.

Jöttek a cserék, melyek a találkozó elején még kevésbé, később annál inkább meghatározták a játék alakulását. A magyar válogatott Simon Zsófia kintről rendre komoly veszélyt jelentett a budapesti gyűrűre, de a túloldalt beszálló Szabó Bettina is kezdetben pontokkal, jó sebességgel segítette csapatát. Két perccel az első negyed vége előtt 13-14 állt az eredményjelzőt, Völgyi Péter időkéréssel kellett, hogy rendezze sorait, támadásban némiképp elmaradt a várttól együttese, ezt azonban védő oldalon bőven bepótolták.

Székely-Horváth Zsuzsi hárompontosával 19-21-re szépítették szoros állásra az első szakaszt a lányok, ezt azonban kisebb hullámvölgy követte. A második tíz perc kezdetben kiegyenlített maradt, Zsovár Orsi betörései, a lányok kiharcolt faultjai veszélyesek voltak, ám fizikailag nehezen bírták a kimondottan feszült légkörű mérkőzés iramát. 24-26 után 2-8-as győri széria jött, majd az utolsó két percre kanyarodva már kétszámjegyűre nőtt a különbség.

Nagyszünet előtt röpködtek a technikai-, sportszerűtlen szabálytalanságok, a találkozó ezen szakaszában érezte mindkét csapat, hogy minden szabad labdára vetődni kell, foggal-körömmel kell küzdeni a lehetőségekért. Félidőre 29-39-es állással vonulhattak a felek.

Rövid pihenő után a harmadik etap hozta talán a meccs leggyengébb időszakát, mindkét oldalon. Bár a találkozón először sikerült a budapestiek rutinos háromszögének – Zsovár Orsi, Székely-Horváth Zsuzsi, Turóczi Niki – összjátékából betalálni, eredményesség, hatékonyság szempontjából nem történt javulás. 13 mezőnykísérletből 3 alkalommal sikerült betalálni, ráadásul a büntetővonalról is 50 százalék alá süllyedt a dobószázalék.

Eközben a túloldalon három kinti kísérlet talált célt, illetve sokkal jobban vigyázott is a labdára a második félidőben Völgyi Péter alakulata, igaz összességében több eladott labdával zárták a mérkőzést. Gyorsan felszökött a differencia tíz pont fölé, a győri letámadás kellőképp lefárasztotta a lányokat, a záró negyedre 17 pont választotta el a csapatokat.

Négy percet kellett várni az utolsó negyedben az első hazai kosárra. Koch Dóra volt csapata ellen egész idő alatt ihletett formát mutatott, maradéktalanul kivette részét a védekezésből és számos jó megoldással bosszantotta egykori edzőjét.

A meglehetősen pontszegény záró etapban 28 pontig is felkúszott a győri előny, ezt az utolsó percekben, színmagyar ötösük ellen sikerült a lányoknak valamelyest kozemtikázni.

Végeredmény: MTK Budapest – CMB Cargo UNI Győr 49-71 (19-21, 10-18, 10-17, 10-15)

Legjobb dobók

MTK Budapest: Zsovár 16/6 pont, Koch 10/3, Székely-Horváth 8/6, Turóczi 6, Semsei, Szabó 4-4

CMB Cargo UNI Győr: Simon 14/9 pont, Likhtarovics 14/6, Kiesel 13/3, Török 11/6, Goree, Varga 6-6

Nagy Dóra: — Gratulálok a lányoknak, amit kértem, azt teljesítették. Agresszív védekezésre és kemény támadásra buzdítottam őket, és amíg erővel bírták, addig ezt meg is tették.

Székely-Horváth Zsuzsanna: — Úgy érzem, hogy a harmadik negyedben ment el igazán a hajó, akkor fölénk kerekedtek a játék több elemében. Jó úton haladunk, remélem a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Völgyi Péter: — Ritmustalanok voltunk támadásban, ezért felpörgettük a védekezésünket, és ennek a második félidőben meg is lett az eredménye.

Egy szűk félidőn át remekül helytállt az MTK Budapest, olyan ellenféllel szemben mely közel sem saját súlycsoportjából való. A lányok játékára ezúttal – a nagyarányú vereség ellenére – nem lehetett panasz, ahogy edzőjük is kiemelte, jól felpörögtek a találkozóra, akarásukra sem lehetett panasz, annál inkább a pontosságra. 49 dobott ponttal nem lehet meccset nyerni, és bár gyengébb dobóhatékonyság egy negyed erejéig a Győrt is jellemezte, hazai részről igazán decens dobómutatót az első tíz percben sikerült produkálnia a városmajoriaknak.

Egy hét azonban rendelkezésre áll, hogy pontosítsa támadójátékát a csapat, ha ez az intenzitás és védő oldalon nyújtott keménység megmarad, a jövő hétvégi pécsi kirándulás a PINKK otthonában meghozhatja a második győzelmet.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!