Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Felemelt fejjel búcsúzunk (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.05.02 Frissítve: 2018.05.03 Kosárlabda női

A sorsdöntő mérkőzéshez méltó finálé dukált. Nem mindennapi végjátékot hozott a szezon utolsó női kosármeccse a Városmajorban.

Utolsó NB I-es mérkőzését játszotta szerda este női kosárlabdacsapatunk. Nagy Dóra tanítványai győzelmi kényszerben léptek pályára a Vasas Akadémia ellen, hiszen ha nyernek lányaink – és szombaton a Vasas legyőzi a BEAC-ot –, biztos  bennmaradókként, tizedik helyen megyünk nyári szünetre.

Esélyeink már a feldobás előtt megnőttek, hiszen nem pusztán fővárosi riválisunk, de az egész élvonal egyik legponterősebb játékosa, a Vasas nigériai irányítója Kalu Ezinne már nem tartott csapatával, a számukra nem igazán létfontosságú találkozón.

Nagy Dóra együttese felvette a kesztyűt a meggyengült pasarétiekkel szemben. A Horváth Betti, Koch Dóra, Adamecz Lilla, Székely-Horváth Zsuzsanna és Szabó Fóra összetételű kezdőnk azonban a megszokott vérmérsékletű Vasassal találta szemben magát. Agresszív letámadásukkal az első percektől megnehezítették már a labdafelhozatalt is. Jól látható volt, hogy fontos szerep hárul a játékvezetői felfogásra, mennyire engedik elharapódzni a már túlzottan agresszív védőmunkát.

Sajnos ezzel ellentétesen kezdődött számunkra a találkozó, Flóra gyorsan begyűjtött két faultot, védekezésünk kezdetben inkább a BEAC otthonában látott szervezetlenség felé billent, nem érződött csapatszintű határozottság védő oldalon. Szerencsére Betti első és második triplájával sikerült tartani a lépést, a főleg festékben erős Vasassal szemben. Letámadásukat nem egyszer tudtuk gyorsan átjátszani, majd létszámfölényből könnyen betaláltunk.

Agilitásban is fölénk nőtt a vendéggárda, nyolc szabálytalanságot harcoltak ki, az első tíz perc második felében sorban dobhattak büntetőket, így hamar el is érték a húsz pontot.

A kisszünet esélyt adott, hogy rendezzük sorainkat, elsősorban védekezésben tartott fejmosást Nagy Dóra, mind a zónánkban, mind ember ellen akadtak gondjaink. Jött a kispadról érkező friss erő, ami szintén perdöntőnek ígérkezett ilyen kiélezett csatában. Horvát centerünk, Andrijana Cvitkovic remekül szállt be a játékba, szorgosan lepattanózott, jól dolgozott a palánk környékén és még félidő előtt átlépte a tíz pontot is.

Flórával remek centerpárost alkottak a festékben, felzárkózásunk egyik kulcsa volt, hogy magas embereinkre nem igen talált ellenszert a Vasas. 26-32 után 9-5-ös szakasz következett, két pontra csökkentettük a különbséget.

Még a nagyszünet előtt jobb szériát futó Vasas kissé bár meglépett – 35-41-gyel pihenhettünk –, a játékban nem érződött ekkora fölény.

A harmadik negyed hozott számunkra igazi változást. Bár eleinte a korábbi tapogatózás folytatódott, szigorú Vasas védekezés, kevés kosár, lányaink megmutatták, hogyan lehet színezni a játékot. Zsuzsi extra hárompontosával egylabdás különbségre jöttünk fel, majd Flóra látványosan hátára vette a csapatot. A büntetővonalról, pozícióban mezőnyből, szinte bárhogyan veszélyt jelentett az ellenfél palánkja alatt. Értékes kosaraival 50-49-nél újra átvettük a vezetést, sőt a slusszpoént éppen az általa szinte bepöckölt utolsó másodperces kosár jelentette.

Egyértelműen előnyben várhattuk a záró etapot, nem csupán 54-51-es előnyből, de lélektanilag is mi kerültünk ekkor jobb pozícióba.

Tekintve, hogy az idény utolsó tíz percéhez érkeztünk, érthetően felvettük – az egyébként inkább ellenfelünkre jellemző – rohanós játékstílust. Az első két perc tempóját Nagy Dóra megtörte időkérésével, majd az előző játékrészben nyújtottunkat vettük elő. Andy és Flóra nagyszerűen játszottak össze, de átlépve a 60 pontot, Lilla megoldásai fordítottak újra a játék képén. Két remek duplájával és a csapat összeállt védekezésével átvettük a vezetést, a Vasas pedig időkérésre is szorult.

Andyt ötödik faultjával idő előtt elvesztettük, a gyűrű közeléből jöttek is a vendég pontok. 64-65-nél most Nagy Dóra kért időt, felrajzolta az elvárt figurát, majd Zsuzsi remek passzából, Flóra ismét megszerezte a vezetést. Újból állt a játék, most Földi Attila gyűjtötte össze tanítványait, és az egész találkozó során veszélyesen játszó Karakasevics üresen találta magát, megszerezve a vezetést, ezzel együtt pedig a győzelmet is csapatának.

Végeredmény: MTK Budapest 66-67 (18-20, 17-21, 19-10, 12-16)

STATISZTIKA

Legjobb dobóink: Szabó Flóra 19 pont, Andrijana Cvitkovic 16, Horváth Bernadett 11/9, Adamecz Lilla 6, Székely-Horváth Zsuzsanna 5/3

Nagy Dóra: – Sajnáljuk, hogy így végződött számunkra a szezon, aminek a végére azért rányomta bélyegét, hogy jó pár játékosunk sérüléssel játszott, illetve emiatt hiányzott. Ettől függetlenül is nagyot küzdöttünk és az utolsó pillanatig kiélezett meccset játszottunk a Vasassal.

Fájdalmas vereséggel zártuk a szezont. Egyetlen ponton múlt a siker, amiért ezúttal mindenki fogat összeszorítva küzdött. Együtt, csapatként tettünk meg mindent a győzelemért, ami hajszálon múlott. A drámai végeredmény ellenére, az utolsó meccsünkbe fektetett munkánkkal emelt fővel hagyhattuk el a pályát.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!