Kézilabda
Szőke Szonja

Felavattuk Sándor Károly síremlékét (GALÉRIA)

Publikálva: 2017.06.16 Frissítve: 2017.06.16 Labdarúgás

Az MTK Budapest és a Magyar Labdarúgó Szövetség felavatta Sándor Károly, 75-szörös válogatott csatár sírkövét a Farkasréti temetőben.

Az ünnepségen Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke beszédében felidézte a 2014-ben elhunyt kiváló futballista életútjának fontosabb állomásait. Megfogalmazása szerint Sándor Károly odatette a névjegyét az ötvenes évek Aranycsapatához, még akkor is, ha Sebes Gusztáv nem válogatta be az 1954-es világbajnokságra és nem lehetett ott a helsinki olimpián győztes csapatban sem. A korábban évekig az MTK munkatársaként dolgozó szakember jelezte, hogy Sebes Gusztáv élete legnagyobb tévedése, hogy Csikart nem válogatta be a sorsdöntő mérkőzéseken. Kiemelte, hogy az egykori labdarúgó tagja volt az MTK második aranycsapatának, míg a válogatottban a szintén legendásnak tartott Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi csatársornak. Az alelnök azt is hangsúlyozta, Sándor Károly nemcsak a pályán alkotott maradandót, hiszen ő volt, aki 1962-ben a chilei világbajnokság előtt rámenősségével békét teremtett a játékosok és a szövetségi kapitány között, évekkel később pedig rábeszélte Nyilasi Tibort, hogy térjen vissza a pályára.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke úgy fogalmazott, a klub büszke arra, hogy őrködhet Sándor Károly emléke felett. Ezért nevezte el róla labdarúgó akadémiáját, amely több mint száz élvonalbeli játékost adott már a magyar futballnak. A sportvezető hozzátette, halálának első évfordulóján, 2015-ben ezért állított neki szobrot Agárdon, majd ezért helyezte át az Új Hidegkuti Nándor Stadion elé a létesítmény átadása után, majd ezért készíttette el – a Magyar Labdarúgó Szövetséggel karöltve – sírkövét Boros Péter szobrászművésszel.

– Így próbálunk a magunk módján valamit törleszteni azért, amit Sándor Károly tett az MTK-ért, ahogyan viszonyult a klubhoz, melyhez egész pályafutása során hű maradt – jelentette ki Deutsch Tamás, aki szerint Sándor Károly volt az élő példája annak, hogyan lehet a csapatérdeket az egyéni érvényesülés elé helyezni.

Az egyesület részéről Deutsch Tamás Stern Péter, az MTK Baráti Kör elnöke társaságában helyezte el az emlékezés virágait a kék-fehér színekben 379 mérkőzésen 182 gólt szerző, ezzel klubrekordot tartó csatár sírkövénél.

Az MLSZ nevében Berzi Sándor, Dunai Antal, Gellei Imre és Géczi István koszorúzott.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!