Atlétika
Moravcsik Angéla

Evezés: „Örülök, hogy éremmel indítottam az évet” – Galambos Péter (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.05.10 Frissítve: 2023.05.08 Evezés

Kétszeres Európa-bajnokunk, Galambos Péter megfázással küzdve is felállhatott a dobogóra az idény első világkupaversenyén. Egyesületünk válogatott versenyzője könnyűsúlyú egypárban a szlovén Rajko Hrvat és a svájci Andri Struzina mögött lett bronzérmes Zágrábban.

Nagyon jól indult az év, az eddigi eredményeim alapján mindenképpen érmet szerettem volna nyerni az első világkupaversenyen – kezdte a döntő utáni értékelését Galambos Péter a Career Brand Managementnek. – Ebben simán benne volt az aranyérem is, ám hétfőn még megfázással bajlódtam, és ugyan nem volt súlyos dolog, a regenerációmat teljesen tönkretette, alig tudtam pihenni és aludni éjszakánként. Napról napra jobb lett, de nyomtalanul nem múlt el a versenyig, és a teljesítményemen is hagyott némi nyomot.

Orrdugulás és légzési nehézség ide vagy oda, Galambos második helyen, egyenes ágon jutott az „A” döntőbe az előfutamából, úgy, hogy igazán kieveznie sem kellett magát. A szombati döntőre 15 másodpercet javult, ám hiába vezetett szinte végig a táv első felében, végül be kellett érnie a harmadik hellyel.

Nem rossz eredmény ez az Európa-bajnokság előtt három héttel, és remélhetőleg a balszerencsét is letudtam a betegségekkel. Igaz, a kontinensviadalon azért ennél erősebb mezőny várható, akár hatan-heten is harcban lehetünk a dobogós helyekért. Szlovéniában lesz a verseny, Hrvat pedig már most csúcsra van járatva, érezni lehetett rajta és az egész küldöttségükön, hogy hazai körülmények között nagyon szerettek volna bizonyítani, így egyáltalán nem volt kudarc most kikapni tőle – mondta rutinos versenyzőnk

A 2023-as Európa-bajnokságot május utolsó hétvégéjén rendezik Bledben, Galambos pedig alig várja, hogy revansot vehessen Hrvaton a zágrábi hajráért.

Érzem magamban a potenciált, hogy visszavágjak az Európa-bajnokságon. Hrvat már most csúcsteljesítményt nyújtott, ami azt jelenti, a következő három hétben már nem nagyon várható tőle javulás. Más kérdés, hogy nem szabad csak rá koncentrálni, hiszen ebből a zágrábi mezőnyből hiányzott a tavalyi Európa-bajnokság első és második helyezettje is, akik biztos, hogy szintén nagyon készülnek Bledre – tekintett előre óvatos optimizmussal 36 esztendős evezősünk.

Galambos Péter korábban 2019-ben Luzernben, majd 2021-ben, Varesében bizonyult Európa legjobbjának könnyűsúlyú egypárevezős hajóban. A tavalyi évben más egységben indult, így nem volt esélye a címvédésre, távollétében az olasz Gabriel Soares nyakába került az arany, míg a második helyet a görög Antoniosz Papakonsztantinu szerezte meg.

Forrás: Career Brand Management, fotó: Magyar Evezős Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!