Atlétika
Nagy Marcell

Evezés: szintfelmérő után edzőtábor

Publikálva: 2022.11.20 Frissítve: 2022.11.20 Evezés

A csepeli őszi hosszú távú és Héraklész keretfeltöltő verseny után egyhetes összetartás kezdődött. A felnőtt, az U23-as, és ifjúsági keret Budapesten, a Kolonics-telepen, a serdülők Mosonmagyaróváron edzőtáboroztak. Újítás, hogy teljesítménydiagnosztikai felmérés, gyógytornász, és technikai elemző is segíti a felnőtt keret felkészülését.

Az október 22-i csepeli hosszú távú verseny révén a versenyzők aktuális állapotáról kapott képet a szakvezetés az október 30. és november 6. közötti összetartáson. Jó szerepléssel bárki kivívhatta a meghívót a válogatott keretbe. A felnőtt világbajnokságon indulók számára nem volt kötelező a részvétel.

A felnőttek között speciális szabály volt, hogy aki normálsúlyú egypárevezősben győz, az bekerül a párizsi olimpiai keret előszobájába. Egyébként mindenki, aki jól teljesített a korosztályának megfelelően kapott meghívást a válogatottba – tájékoztatott Lőrincz Attila felnőtt, és U23-as szövetségi kapitány.

A felkészülést több szakember is segíti, mint a kapitány külföldi tapasztalatai alapján mondja: – Az evezésben manapság ez az alap, persze az edző a kulcs, de most már teljesen általános gyakorlat, hogy a csapat körül több szakember dolgozik, mert széleskörű tudást igényel a felkészítés.

A felnőtt, olimpiai keret versenyképességének érdekében újításokat vezettünk be. A Testnevelési Egyetemen, a jelentős szaktekintély, dr. Györe István vezetésével teljesítménydiagnosztikai felmérés zajlik. Az eredmények alapján versenyzőink személyre szabott edzésprogramot kapnak evezős ergométerre. A korábbi válogatott, Benda Orsolya révén gyógytornász is foglalkozik a kerettel. A számos olimpiai bajnokkal együttműködő Pozsonyi Zsolt személyében pedig erőnléti edző is segíti a felkészülést. Az osztrák Aram Lemmerer versenyzőink evezős technikáját elemezte, és interaktív videóelemzést tartott az edzőtáborban.

Az U23-as keret, amely a 2028-as Los Angeles-i olimpiát veszi célba fiatal felnőttekkel bővült ki. Ennek oka, hogy szeretnénk jobban fókuszálni az Universiadéra, és az Egyetemi világbajnokságra. Reméljük, hogy ragyogóan eredményes egységeket tudunk indítani jövő nyáron mindkét versenyen. Célunk, hogy azok, akik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra még nem értek meg, legyenek minél eredményesebbek, és versenyképesebbek – zárta mondandóját Lőrincz Attila.

Az egyhetes válogatott edzőtábor után folytatódnak a Testnevelési Egyetemen a teljesítménydiagnosztikai felmérések, a kerettagok pedig klubhelyszíni összetartásokon vesznek részt. Fontos állomás lesz a párizsi keretbe pályázók számára a decemberi 2000 méteres evezős

Forrás: hunrowing.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!