Atlétika
Magyari Zoltán

Evezés: kevesebb mint egy hónap a hazai rendezésű kontinensviadalig

Publikálva: 2024.03.29 Frissítve: 2024.03.29 Evezés

Négy versenyzőnk is érdekelt lesz a szegedi Európa-bajnokságon és olimpiai pótkvalifikáción.

54 év után először rendez nemzetközi felnőtt világversenyt a Magyar Evezős Szövetség, ez lesz a valaha volt legnagyobb nemzetközi evezős esemény Magyarországon. A világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező szegedi, Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ ad otthont a kontinens legjelentősebb versenyének. 2024. április 25. és 28. között 34 ország több mint 600 sportolója mérkőzik majd meg 32 versenyszámban. A négynapos evezős ünnep valójában két sportesemény egyben.

– A sportirányításban kiemelt célunk volt, hogy az idei évben minél több olyan versenyt hozzunk hazánkba, amelyek szerepet játszanak a párizsi olimpiai kvalifikációban is. Nagy öröm, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait. A hazai környezet, a magyar szurkolók támogatása minden ilyen alkalommal nagy segítség a versenyzőinknek. Továbbá sportdiplomáciai szempontból is jelentős sikerekről van szó, hiszen nagy elismerés a nemzetközi sportélet szereplőitől, hogy ránk bízzák ezeknek a jelentős nemzetközi versenyeknek a rendezését – mondta el dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

A sajtótájékoztatón egyesületünkből ott volt Gadányi Zoltána és Galambos Péter is, akik jó esélyekkel indulnak a rangos eseményen, csakúgy, mint Bácskai Máté és Ujhelyi Mihály.

Az Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regatta alkalmával 4 versenyszámban 10 olimpiai kvóta és 3 paralimpiai versenyszámban 3 kvalifikációt érő helyezés megszerzésére van lehetőség. 1932 óta minden nyári olimpián képviselte evezős Magyarországot, a Kvalifikációs Regatta alkalmával öt egységben 6 sportolónk küzdhet az újabb ötkarikás, 1 pedig a paralimpiai részvételért. Az Európa-bajnoki futamokon 9 hajóegységben 22 evezősünk küzdhet majd érmekért.

Fotó: Magyar Evezős Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!