Kézilabda
Andróczki Flóra

Evezés: éremszerzés reményében utaznak a magyarok

Publikálva: 2022.09.16 Frissítve: 2022.09.16 Evezés

A magyar evezősök tizenkét fős – köztük három MTK-s – küldöttsége az éremszerzés reményében utazik Racicébe, ahol vasárnap kezdődik, és jövő hét végéig tart a világbajnokság.

Világbajnokságot legutóbb 2019-ben, a Linz melletti Ottensheimben rendeztek, ami a tokiói olimpia legfőbb kvalifikációs megméretése volt. A pandémia miatt azt követően két eseményt – Bledben és Sanghajban – is törölni kellett. Tavaly az olimpián azonban összemérhették magukat a legjobbak, akik időközben már világkupákon és kontinensbajnokságon is találkozhattak.
A csehországi vb-n az épeknél ezúttal is húsz versenyszámban hirdetnek bajnokot, közte természetesen az olimpiai programban lévő 14-ben, valamint hat egyéb könnyűsúlyú hajóosztályban. A paraversenyzők kilenc kategóriában küzdenek a vb-n, ezek közül négy szerepel a paralimpia műsorán. A vb-re 65 ország képviseletében 930 sportoló nevezett, akik 422 egységben eveznek.
Molnár Dezső szövetségi kapitány az MTI kérdésére elmondta: mivel csütörtökön, az esőben megfázott, így lázasan, erőtlenül otthonában fekve kénytelen maradni, és még az is erősen kérdőjeles, hogy képes lesz-e a csapat után utazni.
A szakmai elvárásokkal kapcsolatban kiemelte: minden egységgel szemben azt tűzte ki célként, hogy olyan pozícióban végezzen, ami olimpia kvalifikációt jelenthet majd egy év múlva. Ennek fényében a B-döntő első felét megnyugtatónak tartaná és jó teljesítményként értékelné, de az sem lenne gond, ha ott nem végeznének a magyar hajók utolsóként. Minden más esetben nagyon sok munka vár a versenyzőkre a párizsi részvételért.
 A vb programja vasárnap 9.30 órától a férfi egypár előfutamaival veszi kezdetét, az előcsatározások péntek délelőttig tartanak. Az olimpiai programban nem szereplő számok döntői pénteken 13.05 órakor kezdődnek, az ötkarikás játékok műsorán lévő versenyszámok fináléira pedig szombaton és vasárnap, ugyancsak 13.05-től kerül sor.
 A racicei pályát – amelyet egy korábbi bánya területén létesítettek – 1986-ban vehették birtokba a sportolók, és azóta már több világversenynek adott otthont, nemcsak evezésben, hanem kajak-kenuban is.

    A világbajnokságon-n szereplő magyar csapat:
    Férfiak:
    -------
egypár (olimpiai szám/40 versenyző nevezett): Pétervári-Molnár Bendegúz
kétpár (o. sz./25): Bácskai Máté (MTK Budapest), Ács Kristóf
könnyűsúlyú kétpár (o. sz./29): Galambos Péter (MTK Budapest), Tamás Bence
kettes (o. sz./19): Simon Béla, Juhász Adrián
könnyűsúlyú kettes (8): Szabó Bence, Furkó Kálmán
PR1 (paralimpiai sz./17): Pető Zsolt
    Nők:
    ----
kétpár (o. sz./19): Krémer Eszter (MTK Budapest) Preil Vivien
Forrás: MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!