Taekwondo
Salim Omar

Esport: Matkovics új szoftveren próbál szerencsét

Publikálva: 2021.11.05 Frissítve: 2021.11.05 eSport

A Formula 1-es kategóriára vált esportolónk.

Szimulátorosunk, Matkovics Norbert mondta el, miért váltott szoftvert.

– Miért váltottál?

– Visszatértem a gyökerekhez. Már a 2000-es években játszottam az „F1 Challenge 99-02”-es szoftverrel, és annak változataival. Később pedig a Codemasters által felkarolt hivatalos játékokkal. 2009-től jóformán napjainkig mindegyik kiadással volt lehetőségem játszani. Ehhez a váltáshoz hozzátartozik, hogy minden évben más szoftvert ad ki a Codemasters. Figyelembe vettem, hogy minden évben módosul az autók vezethetősége, viselkedése, más módon lehet csúsztatni kanyarokban a járművet, vagy például változott a gumik kezelhetősége is. Másképp melegednek az abroncsok, finomabban kell kezelni őket, az előző részekhez képest, illetve változtak az autó beállításai is. Mindezeket figyelembe véve valamelyest jobban tudok alkalmazkodni ezekhez a megváltozott körülményekhez, így az idei program jobban fekszik nekem. Bár ez kiegyensúlyozott mezőnyben semmissé válhat.  

– Mi a különbség a két játék között?

– Ezelőtt az Assetto Corsa Competizione GT3-as autóit nyüstöltem, ahhoz képest teljesen más világ. Eltérő kormányszög-beállítást kell alkalmazni F1-ben, mint az ACC-ben. A rajtprocedúrák is mások, illetve a verseny közbeni biztonsági autós fázisnál előfordul, hogy nagyon gyorsan kell döntést hozni az esetleges boxkiállásról. Amiben még különbözik a két játék, hogy a Formula 1-es autókban van ERS (energia visszanyerő rendszer), illetve DRS (légellenállást csökkentő rendszer). Ennek megfelelő használata és beosztása, a futam ideje alatt kihívást jelent. 

– Mi tetszik az egyikben jobban, mi az amit hiányolsz a másikból?

– Ami jobban tetszik az F1-ben, az autók kialakításából ered. A nagyobb leszorítóerő jobb tapadást és nagyobb kanyarsebességet tesz lehetővé, ezért ez élvezetesebb számomra.  

– Melyik bajnokságban szurkolhatunk neked?

– Jelenleg a szerda estenként futó F1 Hungary Champions League bajnokságában versenyzem. A rövidtávú célkitűzéseink között szerepel, hogy januártól új bajnokságot indítunk, a hazai konzolos F1 közösség által már ismert, SBS Esports Series hozzájárulásával. Célunk a színvonalas PC-s bajnokság létrehozása, amihez minden adott, hiszen az SBS kommentátora, Krisztián már sokadik szezonját tölti ebben a pozícióban, elemzéssel, különböző grafikai elemek közvetítésbe pakolásával. Tehát nem idegen számára ez a feladat, elsőosztályú közvetítést produkál a nézők számára. Úgyhogy januártól az SBS Esport TV-n lehet figyelemmel kísérni a versenyeket, várunk szeretettel minden új és régi nézőt!

Szakosztályunk támogatója:

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!