Atlétika
Jankovics Dániel

Esport: aréna, ahol még a kommentátornak is különleges dolga van

Publikálva: 2023.05.15 Frissítve: 2023.05.15 eSport

Az MTK Budapest esport-szakosztályának otthona, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban kialakított E-Aréna kapta a 2022 legjobb helyszínének járó trófeát az Az Év Esportolója-díjátadón. A szakmai díj jelentőségéről, az Aréna kulisszatitkairól és a szakosztály jövőbeli terveiről Morvai Lajos technikai vezető mesélt.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionnal nemcsak az MTK Budapest profi labdarúgói, de a patinás klub 2017-ben megalapított esport-szakosztálya is új otthonra lelt. A 2019 augusztusában átadott E-Aréna mind a mai napig kuriózumnak számít idehaza, de hogy miért is, arról a szakosztály technikai vezetője, Morvai Lajos beszélt a Platinumnak:


Nem azért, mert ne lennének az országban esportra és gaming-rendezvények megrendezésére alkalmas helyszínek itthon, hanem azért, mert továbbra is ez az egyetlen olyan aréna, amely épített lelátóval rendelkezik, és csak ezt a funkcionalitást hivatott szolgálni, hogy a nagy LED-panelekre és a színpadon szereplő játékosokra jó rálátása legyen a nézőknek – feleli büszkén a sportvezető a 2022 legjobb esport-helyszínének választott létesítményről.

A tavalyi teljesítményünk alapján nyertük a kategóriát. Tavaly két szakosztályi rendezésű versenyünk volt, a Rocket League-é és a FIFÁ-é. Utóbbi valamivel régebbi múltra tekint vissza, de mostanra évek óta rendszeres eseményeink. Megtisztelő számunkra, hogy a magyar esport-válogatott is választotta az Arénánkat sajtótájékoztató helyszínül, illetve tényleg, megannyi esporthoz és tradicionális sporthoz köthető rendezvény helyszínei lehettünk az elmúlt évben – tette hozzá Morvai.

Az E-Aréna különlegessége ráadásul az épített lelátóval nem ér véget. A minél élvezetesebb, tévéadások minőségével vetekedő közvetítések érdekében állandó kommentátorállást is kialakítottak a létesítményben, az átlagostól eltérően pozícionálva azt.

Cserélhető háttereink vannak, kontrollmonitorjaink, így minden adott a profi közvetítésekhez is. Ám az igazi különlegessége, amiért nagyon szeretik is a szakemberek, az az, hogy a kommentátorok felülről rálátnak a nézőkre és a játékosokra is, így sokkal több interakciót tapasztalnak, ezeket jobban beépíthetik a közvetítéseikbe – árulta el a kulisszatitkot.

Morvai úgy érzi, az MTK-nál jobb anyaegyesületet elképzelniük is nehéz lenne. A kék-fehér klub történelméhez pedig tökéletesen illeszkedik az, hogy gaming és az esport világában is úttörő szerepet töltsön be.  

Az egyesületre az 1888-as megalapítása óta jellemző az újító magatartás, nagyon sok területen számított úttörőnek, és örömünkre szolgál, hogy ez a lista ma már az esporttal is bővebb. 2017-ben indult a szakosztály, azóta pedig igyekszünk minél nagyobb és fontosabb szerepet betölteni ebben a közösségben. Nemcsak azért, hogy idehaza minél több sikert érjünk el, hanem azért is, hogy a versenyzőinket nemzetközi diadalokhoz is hozzásegítsük. Nagy büszkeség egy ilyen folyamat részesének lenni – tette hozzá.

A klubnál jelenleg a hagyományos sportokon alapuló esportok kapnak főszerepet, a FIFA, a Rocket League, a motorsportszimulációs játékok mellett épp a napokban jelentették be az új szakág, a Tekken 7 elindulását. Ehhez pedig rögvest az egyik legsikeresebb magyar versenyzőt, az augusztusi, romániai világbajnokságra készülő Ambrus Zoltán „Genzót” szerződtette a fővárosi egyesület.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!