Atlétika
Krizsán Xénia

Erőlködés után jó befejezés, de hátrányban vagyunk

Publikálva: 2016.04.12 Frissítve: 2016.04.11

A felsőházi rájátszásba bravúrral bejutó MTK Törökbálint csapata Salgótarjánban kezdte a negyeddöntőt.

Csapatunk, a bajnoki cím egyik legfőbb esélyese, a Keleti csoportot megnyerő, hazai pályán az egész szezonban veretlen Salgótarján otthonában, rossz első félidő után megmutatta, hogy nem véletlenül került idén is a legjobbak közé, de végül nem tudott fordítani, és vereséget szenvedett a negyeddöntő első összecsapásán.

Konecranes-Salgótarjáni KSE – MTK Törökbálint  79-63 (23-14, 23-11, 18-18, 15-20).

Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 400 néző

Szabó Tibor révén mi szereztük az első kosarat, de utána öt hazai pont következett, majd 10-8-ig szoros volt, de onnan a Salgótarján 18-10-re ellépett. Boinitzer Dávid és Bihari Máté kosaraival feljöttünk 18-14-re, és itt rövid időre befagyott az állás, egyik oldalon sem sikerült pontot szerezni. Nekünk számos jól kidolgozott helyzetünk volt, de a játékosainkban lévő görcsösség miatt rendre kimaradtak a dobások. Ráadásul kaptunk egy „buzzer beater” triplát, és a negyed végére hirtelen kilencpontos hátrányba kerültünk (23-14).

A második játékrész első perceiben alig változott a különbség. 27-20-nál még azt reméltük, hogy lassan felengedünk, és erőlködés helyett játszani fogunk, de pont az ellenkezője történt. Egyszerűen semmi nem ment be, mintha bedeszkázták volna a hazaiak gyűrűjét. Ők viszont bravúrkosarakat is szereztek, ekkor szinte minden tarjáni dobás beesett. 12-0-ás roham után, 39-22-nél végre a mieink közül Jakab Péter szerzett gólt, de amikor úgy tűnt, hogy talán sikerült megállítani a vérzést (41-25), akkor kaptunk közeli kosarat, majd az utolsó másodpercekben elhamarkodott, rosszul megválasztott dobáskísérletünk után az ellenfél – Helmeczi révén – a dudaszó pillanatában még a félpályáról is betalált (46-25).

Nem könnyű huszonegy pontos hátránynál kijönni a félidőben az öltözőből, főleg Salgótarjánban. Nem is sikerült túl jól a második félidő eleje, sőt, 60-32-nél elég csúnya volt a kép. Tartani lehetett az óriási zakótól, de Szarvas Gábor – minden mindegy alapon – még tovább fiatalította öregnek amúgy sem mondható csapatunkat, volt, hogy az 1995-ös születésű Boinitzer Dávid volt a rangidős a pályán lévő játékosaink közül, de szerepet kapott az 1998-ban született Máriás Gergő is. Ekkor a hazaiak is leültették három-négy legjobbjukat. Horváth Kristóf elkapta a fonalat, előbb középtávolit, aztán büntetőt, majd két triplát jegyezhettünk fel a neve mellé, és a harmadik negyed végére sikerült visszaállítani a félidei huszonegy pontos különbséget (64-43).

A záró játékrész kezdetére gyorsan visszajöttek a hazai spílerek, a mieink pedig végre elkezdtek kosárlabdázni. Egyre jobb volt a védekezésünk, és a kosárszerzés is bekerült a repertoárunkba. Öt perccel a vége előtt egészen 67-54-re felzárkóztunk, majd három perccel a vége előtt 71-58 volt az állás. Sajnos ekkor megint kimaradt néhány dobásunk, ráadásul büntetőket is rontottunk, és feljebb már nem tudtunk zárkózni. Erre a mérkőzésre jellemző módon, a dudaszó pillanatában megint kaptunk egy kosarat, így a négyből három negyedet „buzzer beaterrel” zárt a Salgótarján.

Nem a mi mérkőzésünk volt, de meg kell látni a fényt az alagút végén! Kilátástalannak tűnő helyzetben sem roppant össze csapatunk, megnyertük a második félidőt, és az utolsó öt percre már-már meccsben voltunk.

Köszönjük szurkolóinknak, akik Nógrád megyébe is elkísérték a csapatot, hogy az utolsó pillanatig drukkoltak játékosainknak, majd tapssal jutalmazták a lefújásig tartó küzdést.

A találkozó végén Szarvas Gábor értékelt: – Már az első mérkőzésen szerettük volna elvenni tőlük a pályaelőnyt. Ennek ellenére teljesen amatőr módon kosárlabdáztunk az első félidőben, mintha nem lett volna salgótarjáni rájátszás tapasztalatunk. A másodikban a kiütés széléről dolgoztuk vissza magunkat a meccsbe, ami bizakodásra ad okot – zárta gondolatait vezetőedzőnk.

A találkozó statisztikai lapja ITT megtekinthető!

Szombaton, hazai pályán már ennek a találkozónak a tapasztalataival gazdagodva léphetünk pályára. El kell felejteni, hogy a Salgótarján a bajnokság egyik legnagyobb esélyese, a második félidőben megérezhették játékosaink, hogy egyáltalán nem legyőzhetetlen ellenfél.

A két győzelemig tartó párharc második mérkőzése szombaton, 19:00 órakor kezdődik Törökbálinton, a Sportcentrumban, ahol  megpróbáljuk kiharcolni, hogy szükség legyen döntő mérkőzésre.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!