Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Emelt fővel (GALÉRIA+VIDEÓ)

Publikálva: 2015.12.11 Frissítve: 2015.12.16 Röplabda

MTK Budapest – Vasas-Óbuda mérkőzést rendeztek a női röplabda Magyar Kupában péntek este. A házigazdák remekül játszottak, azonban rutinosabb ellenfelük felül tudott kerekedni rajtuk, és 3-1-es előnyt szerzett a visszavágóra.

MTK Budapest – Vasas-Óbuda 1-3 (20-25, 22-25, 25-23, 20-25)

MTK Budapest: Kmezics, Szűcs K., Papp O., Józsa, Lutter, 3 Nagy F. (liberó) Csere: Hackl, Cicic, Ludmán, Török Vezetőedző: Hollósy László

Vasas-Óbuda: Miklai, Rountree, Sousa, Szombathelyi, Bodovics, Tóth A. (liberó) Csere: Hardy Vezetőedző: Jókay Zoltán

Fontos az elején leszögezni, hogy jelen pillanatban a Vasas-Óbuda még jobb, rutinosabb csapat az MTK-nál, és a győzelmük jogosságához nem férhet kérdés. Nem is a vereség ténye, inkább a mikéntje miatt lehet hiányérzet a kék-fehér szurkolókban.

Az óbudaiak tegnapelőtt még Athénban léptek pályára – az Olimpiakosz Pireusz vendégeként – a Challenge Kupában. Bár 3-0-ra kikaptak, és valószínűleg még az utazás fáradalmait sem volt idejük kipihenni, mégis ők voltak a találkozó esélyesei. Ezúttal Pully Klein maradt ki Jókay Zoltán keretéből, mivel egy csapatban mindössze három légiós szerepelhet az NB I-ben.

Nagy érdeklődés övezte a találkozót, több ismerős arcot is felfedezhettünk az MTK Röplabdacsarnok nézőterén: Myke Bouard Ramos képviselte a focistákat, míg a kosarasokat Sztevan Csupics vezetőedző. A szerb szakember azonban nem maradhatott sokáig, mivel fél hétkor már a saját csapata meccsén kellett tiszteletét tennie. 

Azt még ő is látta, hogy az első szettet álmoskásan kezdték a kék-fehér lányok. Az első pár percben jobbnak tűntek a vendégek, azonban nem tudták lerázni Hollósy László együttesét. Ahogy telt, múlt az idő, szépen felzárkóztak az MTK-s lányok, de a fordításra már nem futotta erejükből. 

És jött a játékvezető... A vendégek egyik szervája jó fél méterrel landolt a pályán kívül. Hollósy László jelezte a tévedést, sárga lap lett a jutalma. Ez a kis epizód nem sok jót ígért a továbbiakra.
Persze nem pusztán a fentiek miatt, de a Vasas-Óbuda végül meg tudta nyerni az első játszmát, megérdemelten (20-25).

A második szettet is vendégek kezdik jobban, kapkodva, idegesen játszott a hazai csapat. A sok nyitásrontás megbosszulja magát, már az elején elhúz öt ponttal a Vasas. 9-4-nél sebességet váltanak a kék-fehérek, Józsa Zsuzsanna remek mentésekkel véteti észre magát. A meccs legszebb jelenete is ehhez a periódushoz fűződik: egy feladást követően Hackl Szilvia, a hazaiak centere emelkedik. Lendít, majd fél ütemet kivár: ezzel az kis nüansszal összeugrasztja a vendégeket, majd lecsap. Egyszerű, mégis nagyszerű. A jó sorozatnak köszönhetően sikerül egy pontra megközelíteni a Vasast.

És jött a játékvezető... aki további következetlen ítéletekkel borzolja a szurkolók és Hollósy László idegeit. Utóbbi újfent hangot ad nemtetszésének, amit a bíró előbb piros lappal, és az azzal járó büntetőponttal honorál. Ez persze csak olaj a tűzre, sárga-piroslapos kizárás a vége. Bár a játszma vége felé sikerül ismét egy pontra megközelíteni a piros-kékeket, de a győzelmet ismét ők könyvelhetik el (22-25).

A harmadik szett kiegyenlített játékot hozott. A kék-fehérek fegyelmezetten tartották a lépést ellenfelükkel. Azonban amint sikerült pontszámban utolérni a vendégeket, mindig elő tudtak állni egy védhetetlen figurával. Nem véletlenül állnak a második helyen, és szerepelnek a Challenge Kupában. 

És jött a játékvezető... 17-17-nél Józsa és Kmezics egymásra vártak, végül utóbbi lábfejére pattant a labda, a bíró természetesen a vendégek javára ítél pontot. Szitkok zúdulnak rá minden oldalról, ő azonban ragaszkodik tévedéséhez. 

De nem teszi meg ellenfelének azt a szívességet az MTK Budapest, hogy összezuhanjon. Sőt, 19-18-nál átveszi a vezetést, és szoros játékban ugyan, de megnyeri a szettet (25-23).

A negyedik játszma álomszerűen kezdődik, a kék-fehérek pár perc után 10-5-re vezetnek fáradni látszó riválisuk ellen. Jókay Zoltán ekkor időt kér, összerántja övéit, és nem sokkal később már 11-11.

És jött a játékvezető...Ejtést követően a vendégek játékosa mozdul a labda felé, de Jókay „out” felkiáltással jelzi neki, hogy hagyja. A szakember téved, a vonalon belül pattan le a labda, Jókay felteszi a kezét, és elnézést kér a játékosaitól. A bíró azonban nem zavartatja magát, pont a Vasasnak. Felrobban a nézőtér és a hazai kispad, Hollósy László ekkor már térdre rogyva értetlenkedik. A játékvezető konzultál kollégájával, és bár a Vasas nem kapja meg a pontot, az MTK sem.

Sajnos a későbbiekben fordulópontnak bizonyul a fenti epizód, a vendégek bedarálják ellenfelüket. Nem érheti szemrehányás a kék-fehéreket, foggal, körömmel küzdöttek, de már nem tudtak visszajönni a meccsbe (20-25).

Így 3-1-es előnyről várhatja a december 31-ei visszavágót, a megérdemelten nyerő Vasas-Óbuda, az MTK Budapest pedig készülhet a vasárnapi, Linamar BRSE elleni bajnoki mérkőzésére. Emelt fővel.

Hollósy László: – Egész héten arra készültünk, hogy meglepetést okozzunk, amolyan előkarácsonyi ajándékként a szurkolóknak. Nem lebecsülve a Vasast, győzni szerettünk volna. Annyiból jó ez az eredmény, hogy látszik, nem irreális elvárás a győzelem. Ennek ellenére sajnos az elején nem hittük el, hogy lehet keresnivalónk. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!