Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Elrajtolt a bridzsezők Trimágus-kupája!

Publikálva: 2021.01.19 Frissítve: 2021.01.19 Bridzs

dr. Mezei Katalinnal beszélgettünk az MTK Budapest új, saját rendezésű bridzsversenyéről.

Túl vagyunk a Trimágus-kupa első fordulóján, igaz, ezúttal nem a három legnagyobb európai varázslóiskola, a Roxfort, a Beauxbatons és a Durmstrang egy-egy tanulója méri össze erejét. Klubunk bridzsszakosztálya hívott életre versenyt a fenti névvel.  

Itt alapvetően arról van szó, hogy három klub versenyzői vesznek részt a megmérettetésen: az MTK Budapest, a Kassai Bridzsklub, illetve egy Kelet-magyarországi vegyes csapat (Eger, Debrecen, Csíkszereda). Innen a név, a Harry Potter és a Tűz Serlegében megrendezett Trimágus Tusára utalva – segített eligazodni bridzsszakosztályunk koordinátora és nagymestere, dr. Mezei Katalin.

Klubunk legkiválóbb bridzsezői azonban fellélegezhetnek: nem kell sárkányokkal megküzdeniük az aranytojásért; nem kell egy-egy szerettüket kimenteni a roxforti tó mélyéről; sőt, szörnyekkel és mágikus csapdákkal teli labirintus sem vár rájuk. Három próba helyett nyolc forduló során dől el, ki a legrátermettebb.

A négy MTK-s együttes játszik a négy kassai, illetve a négy kelet-magyarországi csapattal, 20-20 leosztást fordulónként. Az első kör nem sikerült túl jól, pedig elég jó játékosaink vannak, nem tudom mire vélni a gyenge rajtot – árulta el Mezei Katalin, illetve azt is megosztotta velünk, hogy ezúttal nem lehet a szerencsére, illetve a balszerencsére hivatkozni. – A páros versenyek esetén sokat számít a lapjárás, viszont a csapatversenyen ugyanaz a kiosztás van a csapatok kezében, és csak az a kérdés, hogy ki, mennyit tud kihozni azonos lapokból. A szerencse itt nem játszik. A bridzs világában létezik erre az érzékletes hasonlat: a csapatverseny olyan, mint két nehézsúlyú bokszoló összecsapása a ringben, míg a páros verseny olyan, mint egy utcai tömegverekedés, ahol a nehézsúlyú bokszolót Rózsika néni is leütheti – hátulról, a táskájával.

Mivel több, határon túli versenyző is részt vesz a Trimágus-kupán, felmerül a kérdés: van-e különbség – szigorúan a játék tekintetében – a különböző országok bridzsezői között, léteznek-e nemzeti sajátosságok.

A játék három fő szakaszból áll, amelyből az első a bridzskommunikáció, azaz a licit. Itt tapasztalhatóak a legnagyobb eltérések. Például a lengyelek azért tudnak kiemelkedően jó teljesítményt nyújtani utánpótlás szinten, mert náluk az iskolai tananyag része a bridzsnyelv oktatása, ez az ún. Polish Club (lengyel treff – a szerk.) licitrendszer. Egységesítették ezt a nyelvet, és ezt tanulják az abszolút kezdő kisgyerekektől kezdve a válogatott versenyzőkig. Az olaszoknak is volt ilyen licitrendszerük, amelynek köszönhetően egy időben rendre ők nyerték az Európa-bajnokságot. Mi magyarok kicsit speciális, de alapvetően sztenderd rendszert játszunk általában. A licit után az ütések kijátszása már színtiszta matematika. Itt már nincsenek eltérések: vagy tudja az ember a kombinatorikai megoldásokat, vagy nem.

A Trimágus-kupa állása az első fordulót követően:
1. Kelet-Magyarország 51,38 vp
2. Kassa 49,86 vp
3. MTK Budapest 18,76 vp

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!