Atlétika
Szabó Beatrix

Előtérben az erőnlét

Publikálva: 2020.11.10 Frissítve: 2020.11.10 Atlétika

Mátraházán táboroznak klubunk atlétái. Egyik edzőjükkel, Pogány Mihállyal beszélgettünk.

– Mikor utaztatok el Mátraházára?


– November 8-án érkeztünk, az esti vacsora volt az első program. Magyarországon általában reggel utaznak, és már aznap edzenek a sportolók, de én jobban szeretem, ha egy nappal korábban megérkezünk, és tudom, hogy kipihenten, felkészülten vágunk neki a munkának.

– Kik vannak veled?

– Öt MTK-s atléta vesz részt az edzőtáborban: Szabó Beatrix, Hargitai Vanda, Renner Luca, Deutsch Domonkos és Jankovics Dániel.

– Hogy épül fel a nap a táborban?

Fél nyolckor kelünk, nyolckor reggeli. Az első edzés fél 11-kor kezdődik és körülbelül negyed egyig tart. Egy órakor szolgálják fel az ebédet, melyet kis csendespihenő követ, a második edzés pedig fél öttől negyed hétig tart, majd ezt követi a vacsora. Kedd és csütörtök délután nem edzünk, ekkor a regeneráció kerül előtérbe: van szauna, jakuzzi, és hidegvizes merülő is.

– Mire fektettek most nagyobb hangsúlyt, a kondira vagy a technikára?

Most abszolút nem foglalkozunk a technikával, a szöges cipőt csak decemberben vesszük fel, ha minden a tervek szerint alakul – bár az elmúlt napok fejleményei nem ebbe az irányba mutatnak. A felkészülés ötödik hetében járunk, kemény munka zajlik: hétfőn délelőtt például két kilométert futottunk, 150, 200 és 250 méteres résztávokban. Délután elsősorban a felsőtestet próbáltuk erősíteni, például fekvenyomással, felvétellel, felhúzással – kis súllyal, 20-as ismétlésekkel.

– A felkészülés ezen szakaszában tehát az erőnlét fejlesztése a legfontosabb?

Igen, az első nyolc hét szinte csak erről szól. Kedden például szökdelés van a programban, különböző ugrások oldalra és előre, igyekszem sokféle különböző gyakorlattal megtörni a munka monotonitását. Amúgy remek a hangulat, szerdáig egyedül vagyunk a táborban, ráadásul gyönyörű az idő, és az egész hétre ilyet ígérnek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!