Kézilabda
Koronczai Petra

Előnyben, na de hogyan? (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.04.02 Frissítve: 2016.04.02 Kosárlabda női

Elkezdődött a rájátszás, egyre közelebb tehát az MTK Budapesthez a Női Kosárlabda NB I. Pályaelőny birtokában, szigetszentmiklósi ellenfél ellen kellett megtenni az első lépést Sztevan Csupics együttesének.

Elrajtolt a női NB I/B rájátszása, a másodosztály keleti csoportját első helyen zárta az MTK Budapest női kosárlabda szakosztálya, ennek megfelelően a legjobb nyolc csapat között a nyugati csoport negyedik helyén végzett, szigetszentmiklósi BKG DSE ellen kezdődött a playoff.

A két nyert meccsig tartó párharc, első mérkőzése, összehozta a magyar kosárlabdázás krémjét, ami „B" csoportos eseményen ritkaság számban megy. A Városmajori Kosárcsarnokba kilátogatott péntek este a KSC Szekszárd szerb szakvezetője, Zeljko Djokics, a Vasas Akadémiát irányító Krivacsevics Dragoljub, de a honi kosársport egyik legelismertebb és legsikeresebb alakjának számtó Székely Norbert is a helyszínen tekintette meg a találkozót feleségével, Horváth Zsuzsannával és gyermekeikkel.

A kezdő sípszóra szépen megtelt a csarnok, a budapesti kék-fehérek népes és díszes társaság előtt kezdhették meg menetelésüket, akár az élvonalig. Sztevan Csupics az MTK Budapest kispadján, már az elején kőkemény játékot kért tanítványaitól, ami inkább kevésbé valósult meg a találkozó legelején.

Baksa Bettina, Jankó Flóra, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki összetételű, mondhatni szokásos kezdő ötös lépett parkettre. Meglepetésre 5-0-ás vendég előny alakult ki az első percekben, majd - elsősorban Nagy-Bujdosó Nóri pontjainak köszönhetően - fokozatosan zárkóztak a fehérmezes hazaiak. Nóri hárompontosa után 7-7 állt az eredményjelzőn, csapata nehézkes játékát látva Sztevan Csupics ki is kérte első idejét.

Olyan szokatlan hibák is becsúsztak az eddig, idén még veretlen MTK-s kosarasoktól, mint visszajátszás, vagy épp eladott labdák sokasága. Azonban az időkérés megtette hatását, na meg a cserék, Suppán Anna és Szabó Bettina frissebb, gyorsabb játékot hoztak magukkal, a feljavult védekezésnek hála hatpontos előnnyel zárult az első negyed.

A csapat húzóembereként, nem véletlen, hogy Nagy-Bujdosó Nórát keresték a társak többnyire, négyes posztról középre húzódva, felvállalva az egy az egy elleni párharcokat, növelte is csapata előnyét. Pazar játékkal szállt be Suppán Anna is, aki tízpontosra duzzasztotta a különbséget, majd 22-12 után megint leolvadt a küzdelmesen megszerzett előny. Bár a szigetszentmiklósi pad – amely ebben az időszakban volt pályán – nem tudta tartani magát, a kulcsemberek visszatértével Sztevan Csupics ismét időkérésre kényszerült, mivel 22-16-ra felkúszott az ellenfél.

Amely mellesleg kimondottan érett játékot nyújtott, a BKG rengeteg üres elzárással megspékelt támadásai végén mindig tudott találni szabad embert, aki helyzetbe hozta magát. Különösen nehéz feladat volt a sötétmezesek centerét, Tarnai Zsuzsát tartani, aki kintről, a palánk alól is rendre eredményes tudott lenni.
29-20-nál megint megszökni látszott a hazai MTK Budapest, ám ekkora a csapat kilencedik eladott labdáját is feljegyezhettük, amelyből a másik oldalon bekapott három pont után, máris megint távolodott a tízpontos differencia.

A küzdelmes, számos nehézséggel megvívott első félidő végül 29-25-ös állással végződött.

A szünetről visszatért Csupics-csapatot viszont, mintha kicserélték volna a folytatásra. Káprázatos harmadik negyed következett, tele bravúros kosarakkal, az ellenfélnek levegővétlenyi területet sem hagyó védekezéssel sikerült ténylegesen átvenni a mérkőzés irányítását.

A tempó gyorsítása ellenére azért a BKG is természetesen tovább kapaszkodott, de a felgyorsult MTK ellen kevés ellenszert találtak. Ebben a rendszerben egészen kiemelkedő volt Suppán Anna, aki rendre fel tudott érni az indításokkal, akár úgy is, ha saját térfelén, épp az ő labdaszerzéséből indulhatott az ellenakció. Csapata ötvenedik, saját maga huszadik pontját dobta a harmadik negyed végén, 50-37-tel lehetett szusszanni egy kicsit.

A meccs záróakkordjaira megint kissé kiengedtek a lányok, 5-0-lal indult a negyedik negyed, három hazai csapatfaulttal, kihagyott ziccerekkel és temérdek sok második kisérletből kapott kosár, amely az ellenfélnek engedett támadópattanókból eredt. A rutin azonban megmentette e játékrészt, elsősorban Turóczi Niki és Baksa Bettina vállaltak dobásokat, és tették ezt nagyon helyesen.

Végeredmény: MTK Budapest-BKG DSE 64-48 (16-10, 13-15, 21-12, 14-11)

Egészen penetráns estéje volt Suppán Annának, aki egymaga 24 pontot – a BKG DSE pontjainak éppen felét – dobott, méghozzá hibálan 9/9-es mezőnymutatóval. Ezúttal inkább hasznosan, mint látványosan kiemelekdően játszott Nagy-Bujdosó Nóra, aki hét assistja mellé négy blokkot is kiosztott, de Baksa Bettina irányító munkája is kiemelendő, mint ahogy a palánk alatt nagyot küzdő Turóczi Niki is.

A harmadik negyedben látottak minden kritikus hangot elnyomó erővel bírtak. Azt a kosárlabdát élvezet volt nézni, mint ahogy az egész csapattal együtt pulzáló Sztevan Csupicsot is, akinek egy perc nyugta nem lehetett a másfél órásra nyúló találkozón. Hogy ennek mik az okai, hogy miért lehetett déjá vu-je, annak aki, esetleg a Hepp Kupa négyes döntőjében is látta a lányokat, fogós kérdés. Azonban jövő vasárnapig van idő magabiztosságot gyűjteni mindehhez, kijavítani a hibákat, és felpörögni a szigetszentmiklósi visszavágóra, amely remélhetőeg a párharc végét is jelenti majd.

Szép volt lányok, irány az NB I!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!