Taekwondo
Patakfalvy Luca

Elnöki értékelő (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.01.30 Frissítve: 2018.01.30

dr. Deutsch Tamás, a Magyar Testgyakorlók Köre elnöke tartott sajtótájékoztatót az elmúlt és az előttünk álló esztendőről.

Az idei esztendő különleges a Magyar Testgyakorlók Köre életében, hiszen 1888. november 16-án alapították nagyszerű elődeink az MTK-t. Azt a sportegyesületet, ami nekünk, a kék-fehér családhoz tartozóknak a legfontosabb sportszervezet Magyarországon, és a világon is –kezdte mondadóját elnökünk. 

Kiemelte, sok tekintetben első volt egyesületünk, a magyar szó használata a névben, az első egyesület, ami nem a „klub" szót, hanem a kör nevet alkalmazta. Az elsők között volt a klub abban is, hogy a nők egyenrangú módon sportolhattak. Az elsők között járt az egyesület, amikor a fiatal sportolók is szavazati jogot kaptak. Mi alkalmaztuk az első külföldi edzőt, és szintén elsőként nyertünk 10 bajnoki címet zsinórban.

2017-ben az ünnepi esztendőre készülve ismét első volt az egyesület, köszönhetően remek sportolóinak és edzőinek. A Magyar Olimpiai Bizottság által közzétett „nem hivatalos egyesületi ranglistán" az elért eredmények alapján az országban több, mint egy évtizedet követően ismét az MTK Budapest végzett az élen, 44.9 olimpiai ponttal, megelőzve a Vasast (42.5), és az UTÉ-t (36). 

Deutsch Tamás elmondta, hogy a legeredményesebb tíz egyesület közül mi tudtunk a legtöbb sportágban pontot szerezni. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Heidum Bernadett, Bácskai Sára, Krizsán Xénia, Hárspataki Gábor, Márton Anna, Kozma Dominik nevét emelte ki, ezzel is hangsúlyozva a sportágak sokszínűségét. Hozzátette, hogy a pontversenyen kívül is értek el sportolóink kiemelkedő eredményeket, ilyen volt a ritmikus gimnasztika válogatott egyéni csapatversenyben elért nyolcadik helye, Babos Tímea – aki idén is folytatja a sporttörténelmi teljesítményét –, illetve az MTK Budapest para-sportolói, Fóris Erika, aki a római kerekesszékes vívó világbajnokságon a párbajtőr és tőr csapattal bronzérmet szerzett, Horváth Gábor pedig az ötödik helyen végzett kerekesszékes párbajtőr csapatunk tagja.

Második napirendi pontként a 130. születésnapról, magáról az ünnepi éesztendőről és annak nyitóeseményéről, a Blue & White Party-ról ejtett szót, melyet február 3-án rendez az MTK Baráti Kör és a klub. Több mint 300 vendég várható, köztük a szakosztályok és az elnökség által megválasztott „Az év sportolói" díj nyertesei: 

Az év női sportolója: Babos Tímea                                                           
Az év férfi sportolója:  Liu Shaolin Sándor
Az év edzője:  Gárdos Gábor
Az év leány utánpótlás-sportolója: Szellák Szabina
Az év fiú utánpótlás-sportolója:  Piros Zsombor

A 130. születésnap kapcsán különleges emblémával készült a klub, amit minden szakosztály minden versenyzője viselni fog sportfelszerelésén. A különleges évet ezen ünnepelni, az előzetes tervek szerint hat sportágban, felnőtt és utánpótlás versenyzők számára, nemzetközi versenyek szervezünk. 

A téli olimpia is szóba került, amit dr. Detusch Tamás már a kezdete előtt magyar sportsikerként értékelt. A nyári olimpia árnyékába kerülő versenyről örömteliként mondta, hogy a tíz rövidpályás gyorskorcsolyázó közül négy (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett) az MTK Budapest sportolója. Megalapozott optimizmussal várja a versenyt, és elmondta, az esélyesség nem teher a sportban, hanem plusz motiváció, ami győzelemhez segítheti a hazai versenyzőket, illetve kiemelte, nem lenne meglepetés az éremszerzés. Az elmúlt év 9 érme miatt a Pjongcsangban megrendezésre kerülő téli olimpia második legerősebb válogatottja a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázóké. 

Zárásként a labdarúgócsapatunkról is szót ejtett. Ismételten elmondta, hogy kudarc volt a 2017-es év, és a kiesés, amivel egyértelmű feladat és cél került a csapat elé, bajnokként visszajutni az élvonalba, mely folyamatban időarányosan jól állunk. A megújult csapat, szakmai stáb és vezetés – a másodosztály szintjén – ott tart, ahol elvárható. A Magyar Kupa szereplést is kiemelte, ahol a szerencsés sorsolásnak köszönhetően alacsonyabb osztályú csapattal mérkőzünk meg, és kötelességnek mondta a továbbjutást. Párhuzamot vont a legutóbbi másodosztályú szezonnal, ahol kupadöntőig jutott csapatunk. 

Zárómondataiban a 2018-as évben célként nevezte meg az egyesületi verseny első helyének megtartását, amihez már sportolóink megkezdték a pontszerzést, köztük Babos Tímea, aki az Australian Openen Grand Slam győzelmet ünnepelhetett.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!