Atlétika
Magyari Zoltán

Elmarad az úszó országos bajnokság, később rendezik a budapesti Európa-bajnokságot (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.03.20 Frissítve: 2020.03.20 Úszás

Az országos bajnokság elmarad, az uszodák jelentős része bezárt, de a szövetség dolgozik a válogatottak edzéslehetőségének megoldásán. Közben a nemzetközi szövetség augusztusra „csúsztatja” a májusra tervezett budapesti kontinenstornát.

Éppen a márciusi felnőtt országos bajnoksággal indult volna be az úszóidény, de a papírformának megfelelően a napokban érkezett a hír: a koronavírus-járvány miatt – sok más sporteseményhez hasonlóan – a Duna Arénába tervezett viadalt sem tartják meg.

Az országos bajnokság – a rangja mellett – az Európa-bajnoki és olimpiai kvalifikáció szempontjából is kulcsfontosságú versenynek számít, ezért már bejelentették, hogy március 28-án (az lett volna az országos bajnokság utolsó napja) Sós Csaba, szövetségi kapitány kihirdeti az úgynevezett „védett”, azaz a tokiói olimpián mindenképpen résztvevő úszókat.

A szakági szövetség közleményében hangsúlyozza, az országos bajnokság halasztásánál is fontosabbnak tekinti, hogy a válogatottak megfelelően folytathassák edzéseiket – miközben országszerte egyre több uszodát zárnak be.

Megértjük a döntéshozók reakcióját, de jól szervezett módon a felnőtt és az utánpótlás-válogatott tagjainak edzéseit mindenképpen biztosítanunk kell. A szövetségben azon dolgozunk, hogy – négy-öt helyen – mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak, azzal a rendkívül szigorú megkötéssel, hogy az uszodán és a szálláshelyükön kívül sehová nem mehetnek, mindennek megsértése pedig fegyelmi vétségnek minősül.

A központi edzőtáborok helyszíneként Budapestről, Balatonfűzfőről és Kaposvárról is lehetett olvasni az elmúlt napokban.

Közben a vizes sportokat tömörítő európai szövetség a májusi budapesti vizes Európa-bajnokság elhalasztása mellett döntött.

A viadalra az eredeti tervek szerint május 11. és 24. között került volna sor a Duna Arénában (úszás, műugrás és műúszás), valamint a Lupa-tavon (nyílt vízi úszás), ám a szövetség a koronavírus-járvány terjedése miatt úgy határozott, hogy az eseményt elhalasztja.

A szervezet bejelentése szerint a verseny új időpontja is megvan, ennek értelmében a budapesti vizes Európa-bajnokságra augusztus 17. és 30. között kerülhet sor – Paolo Barelli, a szervezet elnöke ezzel kapcsolatban hozzátette, a kijelölt időpont nem végleges, s a jövőben változhat.

– Az érdekelt felekkel való megbeszélést követően kijelöltük ezt az ideiglenes időpontot. Ebben a helyzetben viszont nehéz, sőt, lehetetlen előre tervezni, ezért a viadal magyar szervezőivel megállapodtunk, hogy május végén, esetleg június elején ismét összeülünk, újraértékeljük a helyzetet, hogy az említett időpontot hivatalosan is meg tudjuk erősíteni – fogalmazott Barelli.

A nemzetközi szövetség első embere hozzátette: amennyiben az elkövetkezendő hónapokban a járvány nem csillapodik, a szervezetnek fontolóra kell vennie, hogy 2021-re halasztja a versenyt.

Elmarad az úszó országos bajnokság, később rendezik a budapesti Európa-bajnokságot (LAPSZEMLE)

(Forrás: utanpotlassport.hu, nso.hu)

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!