Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Elhunyt Kállai Gábor

Publikálva: 2021.12.31 Frissítve: 2022.01.04 Sakk

Mérhetetlen fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy sakkszakosztályunk elnöke, Kállai Gábor nemzetközi nagymester, FIDE Senior Trainer az év utolsó napján elhunyt.

Kállai Gábor 1959. február 21-én született Budapesten és 14 éves korától kezdve minden percét a sakkozás töltötte ki. Szabó László és Forintos Győző nagymesterek tanítványának vallotta magát. 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben nagymesteri címet szerzett.

Mindezen időszakban Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett, valamint tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt. Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel, ötleteivel népszerűsítette a sakkot. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette a magyar férfi válogatottat.

A Kasparov Chess Foundation keretein belül is számos kiváló tanítványa volt a tengerentúlon. Számtalan vezetői és társadalmi pozíciót töltött be a hazai sakkéletben és szeretett klubjában, az MTK Budapestben, ahol az utolsó éveiben edzősködött és szakosztályelnökként tevékenykedett is, emellett tíz éve a Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik motorja volt.

Váratlan, korai távozásával klubunk és az egész magyar sakktársadalom hatalmas veszteséget szenvedett, fiatalos mosolya örökké hiányozni fog. Kállai Gábort az MTK Budapest, a Magyar Sakkszövetség és a Magyar Sakkozásért Alapítvány saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.


Forrás és fotó: Magyar Sakkozásért Alapítvány.
 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!