Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Élet-halál kérdés a nyolc között maradás

Publikálva: 2015.01.19 Frissítve: 2015.01.19 Röplabda

Múlt vasárnap a szurkolók buzdításától volt hangos a városmajori Ikercsarnok. A 2015-ös esztendő első, a felnőtt női bajnokság 17. fordulóját rendezték itt, ahol a tabella hetedik helyén álló MTK Budapest, a harmadik, Vasas-Óbuda csapatát fogadta. A mérkőzésről és a csapatra váró feladatokról Szél Mártával, az MTK Budapest vezetőedzőjével beszélgettünk.

– Milyen állapotban tértek vissza a játékosok a téli szünetről?

– Zökkenőmentesen indult a tavaszi rajtra a felkészülésünk. Kimondottan beteg játékosunk nincs, sérültünk is csak Benkó Bettina, de már ő is bevethető, igaz, most még csak a juniormeccsen, ha szükséges. Illetve Kriegel Évire is számíthatunk szükség esetén, de azt továbbra is szem előtt tartva, hogy porckorong műtét után tért vissza.

– Az év első bajnoki mérkőzése a dobogós Vasas ellen volt. A lányok nehezen lendültek játékba…

– Játszottunk egy edzőmeccset a Gödöllővel, amire azt mondtuk Janival, hogy ez jól jött, mert így nem a Vasas ellen leszünk – úgymond – kezdők. Sajnos, ennek ellenére sikerült mégis újra elkezdeni az évet a Vasas ellen.

– Amely papírformának megfelelően hozta a kötelezőt, de izgalmas meccsen! 

– Izgalmas csak a második szett volt, a többi inkább csak nekem volt érdekes abból a szempontból, hogy a lányok mit tudnak kihozni az adott labdamenetből, ami számomra is sokszor talányos volt. Sajnos, fegyelmezetlenül játszottunk az első és harmadik szettben. Olyan pontokat nem hoztunk, amikre csak kicsit kellett volna odafigyelni. A Vasas otthonában a harmadik, itt a második szettben ment a játék. Legszívesebben összeraknám ezt, és akkor elégedett lennék.

– Kriegel Éva már bevethető, mégsem láthattuk a pályán. Miért?

– Mivel tizenkét mezőnyjátékosom volt, és Nagy Fannit kénytelen vagyok a mezőnyben játszani, mert egyszer-egyszer kell hátulra két mezőnyös ember, ezért erre a meccsre nem tudtam Évit nevezni. Ami biztos, hogy most már sokkal jobban lehet szelektálni a játékosok közül.

– Megmutathatta játékát az eddig csak cseresarokban álló Szalma Alexandra. 

– Kellett olyan ütőerő nekem, aki dinamikusan rászabadul a labdára, és ezt Alex hozta is. A köztes játékával (szituációk felismerése, helyes megoldások megtalálása) nem voltam teljesen elégedett, de tudni kell, hogy ő közel hat éve játszott utoljára tétmeccsen, vissza kell rázódnia. Bízom benne, hogy erős egyénisége lehet csapatunknak.

– Hogyan készültök a következő meccsekre?

– Nagyon! (mosolyog) A listavezető Gödöllővel játszunk egy hét múlva, ellenük bátor, felszabadult játékot várok a lányoktól. Nem feltartott kézzel megyünk, nagy meglepetés lenne, ha pontot tudnánk szerezni. Azután a TF-et fogadjuk, ahová most érkezett új négyes ütő, a 20 éves bolgár utánpótlás-válogatott, Szimona Dimitrova. Vagyis most már két bolgár játékosuk van. Nagyon oda kell tennünk magunkat, ha pontot akarunk szerezni a ellenük. Szeretném, ha a lányok úgy állnának oda, hogy nem nekünk van veszítenivalónk. Jó lenne felszabadult játékkal előrukkolni.

– A TF után Budaörsre látogatunk. Mindenki kötelező győzelemnek gondolja, holott a legutóbb kisebb meglepetést okoztak azzal, hogy megverték a Miskolcot, azzal együtt, hogy a borsodi együttes leszálló ágban van. A Budaörs folyamatosan erősít rutinos játékosokkal. Az ő kis termükben hozni a három pontot, nagyon nehéz lesz. Félek, hogy ott nyomni fogja a lányok vállát a tét, de bízom benne, hogy a jól végzett munka elnyeri jutalmát -mondja a edző, majd így folytatja:

– A negyedik helyen lévő Újpest legutóbb megverte az előtte álló Békéscsabát, ami számomra nem jó előjel. Bár jó is lehet, ha elbízzák magukat, mert talán akkor tudunk keresni pár jó labdamenetet, akár szettet is. Nagyon remélem, hogy a lányok nekik fognak esni.

– Végül, de nem utolsó sorban a Nyíregyháza, ahol első körben meglepetés-győzelmet arattunk. Mindenki azt várja, hogy itthon majd könnyebb lesz, de azt tudjuk, hogy a Nyíregyháza elküldte a sérüléssel bajlódó kubai játékosát, viszont hoztak helyette másikat. Ellenünk egyébként nem játszott a kubai, elég volt a magyar játékosokkal megküzdenünk, remek állományuk van. Vagyis az alapszakasz utolsó mérkőzése sem lesz sétagalopp, ekkor már körvonalazódik a csapatok helyezése. Nekünk nagyon nem mindegy, hová kerülünk. Minden pontért keményen dolgoznunk kell az összes csapat ellen. Nem egyszerű, hiszen a Gödöllő válogatottakkal, az Újpest és a TF idegenlégiósokkal van tele.

– Márciusban pedig kezdődik a rájátszás…

– Igen, attól függően, hogy milyen helyen végzünk. Sűrűn lesznek mérkőzések, ezért nem lesz időnk jelentősen alakítgatni, csak pofozgatni a csapat játékán. Most van két hetünk, hogy alaposan felkészüljünk a TF és a Budaörs ellen.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!