Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Elengedhetetlenek a sikerhez

Publikálva: 2020.09.25 Frissítve: 2020.09.25 MTK Budapest

Szeptember 25-én ünnepeljük a Magyar Edzők Napját, melyen azon szakemberek előtt tisztelgünk, akik nap mint nap nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy sportolóink klasszis eredményekkel örvendeztessék meg szurkolóinkat.

Klubunknál számos elismert szakember dolgozik, köztük Szabó Dezső is, aki – többek közt – olyan atléták munkájáért felel, mint Krizsán Xénia vagy dr. Nguyen Anasztázia. Amikor Xénit arról kérdeztük, miért szeret Dezsővel együtt dolgozni, érezni lehetett a lelkesedést válaszán.

– 1000 dolgot tudnék mondani! Leginkább az a fontos, hogy úgy tudja átadni nekem az információkat és tanácsokat, hogy azonnal megértsem. Soha nem húzza fel magát, nem dühös és nagyon jól kommunikál. Egyszerűen mindenre odafigyel.

Persze az sem árt, hogy Dezső maga is rendkívül sikeres atléta volt.

Nem sokan vannak tisztában vele, hogy ő olimpiai negyedik helyezett – meséli edzőjéről olimpiai kvótás többpróbázónk. – Amikor fiatalabbak kerülnek hozzánk, mindig elmondom nekik, hogy ő mekkora klasszis volt, tehát ő már átélte azt, amit mi, tudja, min megyünk keresztül és érdemes rá hallgatni.

Naszti már gyerekkora óta dolgozik Dezsővel, és ő is hasonló erényekről számolt be.

Sok év alatt kiismertük egymást, így egyáltalán nem nehéz vele megtalálni a közös hangot az edzéseken. Tudom, bármivel fordulhatok hozzá, így nagyon könnyű vele együtt dolgozni.

Számos sportoló tudja, egyesületünknél páratlan trénerek dolgoznak. Úszónk, Ilyés Laura – aki idén januárban igazolt hozzánk – elárulta, nagyban befolyásolta döntését, hogy újra Tóth Ramonnal dolgozhat együtt.

Lényegében nála kezdtem a pályafutásomat, és ugyan utána másik egyesületbe kerültem, amikor nem együtt dolgoztunk, akkor is sokat beszéltünk, így adta magát, hogy újra vele készülhessek együtt. Tőle tanultam a legtöbbet a pályafutásom során.

Persze a sikerekért rengeteget kell dolgozni, a legjobb szakemberek pedig tisztában vannak azzal, mikor kell határozottabban fellépniük. Az olimpiai reménységek versenyén nemrég triplázó Panyik Zsombor így fogalmazott trénerével, Velenszki Tamással kapcsolatban.

– Amikor kell, szigorú, viszont tudja, mikor kell visszavenni. Amikor nem edzésen vagyunk, akkor is beszélünk, barátként kezel minket, viszont ha eljön a munka ideje, akkor mindig megadjuk neki a kellő tiszteletet. Mindent alaposan átgondol, jól rakja össze az edzéstervet és minden verseny előtt átbeszéljük, mi lenne a megfelelő stratégia.

Ha kell, az edzők tudnak alkalmazkodni is. A koronavírus-járvány mindenkinek megnehezítette a dolgát, köztük nagyszerű kardvívóinknak, Szatmári Andrásnak és Márton Annának is. Gárdos Gábor kénytelen volt online edzéseket vezényelni nekik, hogy formában maradjanak az embert próbáló időszakban.

Elsőre elég vicces volt, hiszen szokatlan volt a helyzet, de szinten tudtuk tartani magunkat, ami nagyon fontos volt – mesélte Panka.

Atlétikaszakosztályunk vezetője, Knipl István így fogalmazott az ideális edzővel kapcsolatban.

Az edző akkor jó, ha csillog a szeme, ha folyamatosan megy előre, húzza magával az atlétát. Ha ez így történik, akkor a sportoló is mindent meg fog tenni a sikerekért.

Természetesen nemcsak az említett szakemberek, hanem minden, a klubunknál tevékenykedő tréner remekül látja el feladatait, és ezúton szeretnénk nekik megköszönni a fáradhatatlan munkát.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!