Atlétika
Nemes Rita

Egyre többen, egyre jobb eredményekkel

Publikálva: 2018.01.09 Frissítve: 2018.01.08 Evezés

Minőségben és mennyiségben is haladnak előre.

Székely Balázs, aki korábban a válogatottnál szövetségi kapitányi posztot is betöltött, 2013 végén kezdett dolgozni klubunknál. Eredetileg edzőként kapott ajánlatot, de hamar a szakosztály vezetőjévé vált, azóta pedig dinamikusan fejlődik az evezős szekció, ami az eredményeken és a létesítmények állapotán egyaránt meglátszik.

– Nem tudtam nemet mondani az MTK Budapest megkeresésének. Akkor a 32 klubból a 31. legjobbak voltak az országban, és ez akkora kihívás volt számomra, hogy muszáj volt vállalnom a feladatot – mesélt lelkesen a tapasztalt szakember. – 2014-ben kezdtem az érdemi munkát, abban az évben az országos bajnoki pontversenyben csupán öt pontot hoztunk el. 2015-ben 12-vel zártunk, 2016-ban 21-el, idén pedig 54,75 pontot szereztünk, tehát tízszeresre növeltük a pontok számát négy év alatt. Nagyot ugrottunk előre: a 10. helyen zártuk a pontversenyt tavaly, előtte a 20. helyen végeztünk, erre pedig rendkívül büszkék lehetünk.

Ez a fajta munka és előrelépés a külső szemlélők figyelmét sem kerülte el, így tavaly már átigazolással is erősödött egyesületünk.

– 2017-ben Fiala Balázzsal, felnőtt versenyzővel gyarapodott csapatunk, akit nem mi kerestünk meg, hanem vonzónak találta azt az irányt, amely felé a szakosztályunk haladt, ezért szeretett volna csatlakozni hozzánk. Könnyűnégyesben a világbajnoki ötödik helyen zárt, ami csodálatos eredmény. Szépen, lassan beérnek mellé azok a fiatalok, akiket 2014-ben toboroztunk. Szász Gergő, serdülő magyar bajnokunk 2014-ben kezdett el evezni, azóta az ország egyik legjobbjává nőtte ki magát. Pirik Dániel és ő is kijutottak az Olimpiai Reménységek Versenyére. Gergő már az ifik között vitézkedik jövőre, így Balázzsal együtt tud már edzeni, míg Dani továbbra is a serdülők között versenyez.

A fiatalabbak idén már vidéken is több megmérettetésre eljutottak, ami ezelőtt nem volt jellemző.

2017-ben több versenyre is elmehettünk az országban, ami rendkívül jó hatással volt a gyerekekre. Egységet kovácsol, és lehetővé teszik számukra, hogy utazzanak, valamint hogy más-más körülmények között próbálják ki magukat.

A szakosztály fejlődése nemcsak az egyéni edzésmunkának, hanem a körülmények javulásának is köszönhető. Az evezőstelepet olyan apróságok is élhetőbbé teszik, mint a teakonyha, vagy a társalgó, ami hatalmas segítség azoknak a sportolóknak, akik a két edzésük között kellemesen, akár tanulással is el tudják tölteni idejüket. Emellett a konditeremben egyre több használható eszköz áll a sportolók rendelkezésére.

– A fejlődéshez nagyban hozzájárult az, hogy 2014-ben az evezősházunk a sportolásra alkalmas lett. Ugyanakkor nem ez a végállomás: komoly, új sportkomplexumban gondolkodunk. Szeretnénk kicsit átformáltatni a telepet, ami a következő 30 évben garantálná azt, hogy a gyerekek nagy számban tudjanak megfelelő sportmunkát végezni. 2017-ben hatalmas lépéseket tettünk efelé.

A munkának persze nincs vége, a telepen további felújítások következhetnek.

– Szponzorok és pályázatok révén további fejlesztések lehetnek a porondon. A konditerem bővítése újabb létszámnövekedéshez vezethet. 2014-ben 19 tagdíjfizető volt mindössze, ami 2017-re ötvenre nőtt. A hely lassan szűkös ehhez, ezért is elengedhetetlen a bővítés. A végcél az, hogy 100-120 között legyen a tagok száma.

Az utánpótlás mellett a Masters korosztály is fontos része a szakosztálynak, hiszen az idősebb sportolók segíthetnek a fiatalok helyes útra terelésében.

– Remek Masters versenyzőink vannak, akik többszörös világbajnokok. Jármy Miklós 2016-ban Európa-bajnok lett, Goszlett Marietta 77 évesen, 2017-ben négy Masters vb-t nyert, Gavenda Margit, aki 2018-ban tölti be a hetvenet, szintén négy Masters vb-diadalnak örülhetett az évben. Ők kicsit erkölcsi iránymutatást is jelentenek a gyerekek számára, hiszen nemcsak sportban, hanem emberileg is tudnak segíteni a fiatalok fejlődésében a személyes példamutatásokon keresztül. Igyekszünk megtalálni a fiatalabb és idősebbek közötti arányt, nyilván annak örülnénk a legjobban, ha minél több utánpótláskorú evezősünk lenne, akik később a felnőtt korosztályban is megállják a helyüket.

Balázs arról is beszélt, hogyan néz ki szerinte az optimális evezősszakosztályt.

– Az elképzelésem, hogy női és férfi felnőtt versenyben is nyolcas evezőscsapatot tudjunk indítani, mert szerintem akkor lehet a szakosztályról elmondani, hogy az ideális modellt képviseli. Az a helyzet, hogy korosztályról-korosztályra egyre kevesebb versenyző van, ezért az alapoknak erős lábakon kell állniuk ahhoz, hogy minél több versenyző kerüljön feljebb. Az is távlati cél, hogy az első ötben legyünk stabilan az országos pontversenyben.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!