Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Egy sima, egy fordított

Publikálva: 2015.09.25 Frissítve: 2015.09.24 Sakk

A héten startolt a sakkozók Budapesti felnőtt csapatbajnoksága, és az MTK Budapest versenyzői a másod-, illetve harmadosztályban is érdekeltek voltak. Előbbiben nagyarányú győzelmet arattak a kék-fehérek, míg utóbbiban szoros meccsen maradtak alul.

II. osztály: MTK Budapest III. – Csepeli TK 9,5-2,5 

Növeli a siker értékét, hogy ez a csapat első szezonja a másodosztályban, és a Csepelt tavaly senki nem tudta ilyen fölényesen legyőzni. Ezzel a diadallal az MTK Budapest azonnal a tabella élére állt,  és megtette az első lépést a feljutáshoz vezető úton. 

– Az első táblán Marosi Levente alapos készüléssel sötéttel tartotta az egyensúlyt az ellenfél erős vendégjátékosa, Horváth Dávid nemzetközi mester ellen. A másodikon Téglás Balázs ígéretes állásban felületesen számolt, és vesztésbe lépett. Szabolcsi János nem tudta nyerésig fokozni anyagi előnyét. Laza Szabolcs kiegyenlített állásban fogadta el a remit Szöllösi mester ellen. Tehát az első négy táblán adtuk le a 2,5 pontot, a többiek mind nyertek. – osztotta meg velünk Szabolcsi János, csapatkapitány. – A Brüll Alfréd Akadémia tagja, Terbe Zsuzsi sötéttel hamar túljátszotta ellenfelét, és magabiztosan nyert. Berta Sándor és Márta Dominik ugyanazt a vezérszárnyi tervet játszotta a királyindiai ellen, mindketten teljes sikerrel. Vitályos Marci ellenjátéka és lebonyolítása pontos és tanulságos volt. Tihanyi Norbert a kötés erejére játszott tanjátszmát. Yip Michael leszerelte ellenfele kezdeményezését, és érett végjátékvezetéssel győzött. Misja Schreuder Grünfeldje teljes stratégiai sikernek bizonyult. Rajcsányi Péter nyert elsőnek sziporkázó támadással.

III. osztály: BEAC IV. – MTK Budapest V. 7,5-4,5 

Nincs oka a szégyenkezésre az V. csapatnak sem: egy táblát leszámítva mindenhol 16 éven aluli ifjúsági játékost szerepeltetett az MTK Budapest, és még így is meg tudta szorongatni ellenfelét. 

– Koltai Dani az éltáblán nem nagyon érezte a játékot, ellenfele aktívabb volt, végül rá nem jellemző elnézéssel vesztett. Pirity Tamás a kettesen sötéttel, végig győzelemre játszott, sokáig jobban is állt, de végül bele kellett nyugodnia a döntetlenbe. Koltai Dóri már elég jól ki tudja rakni a spanyolt, és van türelme kivárni, amíg az ellenfél hibázik, nyert végjátékra egyszerűsített és magabiztosan győzött. Wallis János végig fölényben volt, a teljesen nyert, de nem könnyű végjátékot azonban végül nem sikerült döntésig fokoznia. – számolt be a csapatkapitány, Szép János. – Varga Boldizsár az ellenfelével kisebb tűzijátékot produkált a középjátékban, de sajnos Boldi tévedt el az ütésváltásban, és a gyaloghátrány már végzetes volt. Radó Dávid végig tartotta az állást és tapasztaltabb ellenfelét, értékes fél pontot szerzett. Róna András ellenfele otthon maradt, a játék nélkül szerzett pont feletti öröm nem volt teljes. Haraszti Beni első felnőtt csapatbajnoki partijára komolyan készült, sajnos még nem elég rutinos, hiába küzdött derekasan. Dán Anna egyre jobban ki tudja rakni a Réti-megnyitást, jól érezte a pozíciót, az ellenfele viszont rendesen eltévedt, így jogosan aratott 20 lépéses villámgyőzelmet. Nagy Sebi nem érezte még igazán a hollandot, és aztán sajnos villába lépett. Pirity Máté bátor támadójátszmában megverette magát, pedig a bonyodalmak során komoly előnyben is volt. Urbán Andris szintén régen sakkozott már, ez meg is látszott, viszonylag simán kerekedett felül az ellenfele.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!