Kézilabda
Dakos Noémi

Ebben is az élen járnának (LAPSZEMLE+VIDEÓ)

Publikálva: 2018.02.02 Frissítve: 2018.02.01 Sísportok

A Magyar Idők írt klubunk 2017-es sikereiről, illetve versenyzőink pjongcsangi kilátásairól.

Sok tekintetben az első volt hazánkban az 1888. november 16-án alapított Magyar Testgyakorlók Köre – vágott a közepébe Deutsch Tamás az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, január végén tartott sajtóértekezleten. – Mi voltunk az első olyan honi sportegyesület, amelynek a nevében benne volt a magyar szó, az MTK egyenjogúsította először a nőket a magyar sportéletben, s klubunk labdarúgói voltak azok, akik először nyertek sorozatban tíz bajnoki címet, amely bravúrt amúgy a mai napig sem tudott megismételni senki más. S tették ezt részben egy angol szakember, Jimmy Hogan irányításával – igen, az MTK alkalmazott először külföldi edzőt a magyar sportban.

Aztán Deutsch egy huszáros átkötéssel átváltott a régmúltból a mába.

– Az MTK Budapest napjainkban is első, méghozzá az egyesületek olimpiai pontversenyében, amely a felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon megszerzett érmeket, helyezéseket összesíti. 44,9 olimpiai pontot gyűjtöttek legjobbjaink 2017-ben, megelőzve a 42,5 pontos Vasast és a 36 pontig jutó UTÉ-t. A tavalyi páros világbajnok, pár napja Melbourne-ben női páros Grand Slam-tornagyőztes teniszező Babos Tímea (pontjai nem számítottak bele az összeítésbe, mert nem magyar partnerrel nyerte a vb-t.), az úszó Kozma Dominik, a kardozó Márton Anna, a karatéka Hárspataki Gábor és a rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu fivérek azok, akik a legtöbb dicsőséget hozták tavaly a kék-fehér színekre, s utóbbiak hamarosan folytathatják a sikersorozatot – mutatott rá az elnök.

Méghozzá a február 9-én kezdődő pjongcsangi téli olimpián, ahol négy short trackes – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Heidum Bernadett és Bácskai Sára Luca – képviseli az MTK-t, a 19 tagú magyar csapat több mint egyötöde; s a kék-fehérek sportolója Miklós Edit is, aki sajnálatos sérülése miatt lemarad az olimpiáról.

– Harmincnyolc év után újból vannak éremesélyes versenyzői Magyarországnak a téli olimpián, gyorskorcsolyázóink akár aranyérmet is szerezhetnek, sőt mindjárt korrigálom is magam, s kiveszem a mondatból az akár szócskát. S ezek a magyar favoritok klubunk kiválóságai – esélyességük megalapozottságát mi sem jelzi ékesebben, mint hogy az elmúlt években kilenc érmet szereztek világ- és Európa-bajnokságokon! A közelgő téli olimpián a magyar lesz a második legerősebb válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázásban. Cseppet sem számítana szenzációnak, ha éremmel, érmekkel térnének haza Dél-Koreából Liuék, sőt az lenne a meglepő, ha medália nélkül maradnának. Senki se higgye, hogy rájuk akarom rakni az esélyesség terhét, már csak azért sem, mert az esélyesség – az én olvasatomban – nem teher, hanem bizsergető, kellemes érzés – fogalmazott Deutsch.

Végezetül az elnök szót ejtett a labdarúgókról is, rámutatva egy különleges – bár kissé bizarr – egybeesésre.

– Nem tudom, előfordult-e már a magyar futballban, hogy a téli szünet idején egyszerre volt éllovas az MTK és nagy riválisunk, egyszersmind szomszédunk, a Ferencváros. Most így áll a dolog, s szinte elhanyagolható az az egy osztálynyi különbség, amely elválasztja egymástól a két klubot…

Bár Deutsch biztos benne, hogy nyár elejére eltűnik ez a differencia.

(Forrás: Magyar Idők)

 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!