Atlétika
Nagy Marcell

Cselgáncs: Tóth Krisztián újra Európa-bajnoki bronzérmes! (VIDEÓ)

Publikálva: 2021.04.18 Frissítve: 2021.04.19 Cselgáncs

Az MTK Budapest cselgáncsozója, Tóth Krisztián hatalmasat küzdve bronzérmet szerzett a lisszaboni Európa-bajnokságon, mely a klub történetében a nyolcvanegyedik.

Nem akármilyen izgalmak közepette, de megszerezte a harmadik Európa-bajnoki érmét – a második bronzot – az MTK Budapest cselgáncsozója, Tóth Krisztián a lisszaboni kontinensviadal 90 kilós mezőnyében.

De lássuk az előzményeket!

Krisztián a második körben kezdve a 22 éves Falk Petersilka ellen lépett tatamira. A német neve hallatán a világhírű bűnügyi tévéfilmsorozat főszereplője, a Columbo hadnagyot alakító színészlegenda is több mindenkinek beugorhatott egy pillanatra, Krisztián ellenfele azonban nem szürke ballonkabátban, hanem kék dzsudogiban lépett a porondra. Az összecsapás végig izgalmas volt, de Krisztián kézben tartotta az eseményeket, és nem hagyta kibontakozni kihívóját, aki szebb napjain a kadétok közt világ-, a juniorok mezőnyében pedig Európa-bajnoki címet is szerzett – zárult a nyomozásunk.

A harmadik körben keményebb falat várt Krisztiánra. Legalábbis az ellenfele formáját tekintve biztosan. A 27 éves Nicholas Mungait nemrég a Taskentben rendezett Grand Slam-versenyen legyőzte a kiválóságunk, de az olasz a március végén Tbilisziben tartott hasonló volumenű megméretésen a döntőig menetelt, és a fináléba kerülésről szóló álmait most is egészen addig dédelgette, míg Krisztián 1:17 perccel a vége előtt gyönyörű akcióval lepte meg. Ippon!

Az Európa-bajnokságon azért nem meglepő, hogy körről körre növekszik az ellenfelek „anyagereje”. Krisztiánra a nyolc között a 25 esztendős georgiai Beka Gviniasvili várt. A felek legutóbb a 2019-es zágrábi Grand Prix-verseny elődöntőjében találkoztak – akkor a Gviniasvili bizonyult jobbnak. És az egyenrangú küzdelem hajrájában megint ő jött ki szerencsésebben a ki-ki párharcból. Ipponal győzött, Krisztián pedig hangos, elégedetlenkedő égbe kiáltással jelezte, hogy bizony alakulhatott volna máshogyan is a találkozó. Sportolónk a vigaszágon folytathatta, ahol egyből a bronzért folyó csatába jutott, mert a 2019-es világbajnok, a holland Noel van’t End, nemhogy erre, még az előző mérkőzésére sem tudott kiállni.

A harmadik helyért a két évvel ezelőtti Európa Játékok győztesét, a szlovén állampolgársággal is bíró, de török színekben versenyző Mihael Zgankot kellett legyőznie Krisztiánnak. Nem először. A felek több mint tíz éve ismerik egymást, két hete épp az antalyai GS-viadal elődöntőjében találkoztak. Akkor Krisztián nyert, de későbbi ezüstérmesünk nem a döntőt, hanem a Zgank elleni perceket nevezte meg utólag a verseny legnehezebb mérkőzésének. A 27 éves Zgank megint nagy ellenállást tanúsított, és négy perc alatt nem is született döntés. Jöhetett az első szerzett pontig tartó ráadás. Az elképesztő izgalmak közepette zajló összecsapáson mindkét versenyző az utolsó tartalékait kezdte felélni, majdnem még négy percig nyúzta egymást a két „ismerős”, amikor Krisztián, aki végig úgy tűnt, hogy jobban akarja az érmet, kicsikarta azt az egyetlen kis pontot. Európa-bajnoki bronzérmes lett!

Krisztián az Eb előtt hangsúlyozta, hogy a kontinensviadal 90 kilós mezőnye mind közül az egyik legerősebb, ezzel együtt éremért utazik a portugál fővárosba. Korábban 2014-ben a montpellier-i Eb-n szerzett bronzot, a 2016-os kazanyi kontinensviadalon pedig ezüstöt. Most újra bronz a jutalma, mely klubunk törtétében a nyolvanegyedik.

Klubunk másik vasárnap érdekelt dzsúdósa, a 22 esztendős Gőz Roland az izraeli Li Kochmantól kapott ki az első mérkőzésén 90 kilóban.

Cselgáncs: Tóth Krisztián újra Európa-bajnoki bronzérmes! (VIDEÓ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!