Atlétika
Nemes Rita

Cselgáncs: „Örömjudót és érmet szeretnék” – Tóth Krisztián az olimpia előtt

Publikálva: 2021.07.27 Frissítve: 2021.07.27 Cselgáncs

Magyar idő szerint szerda hajnalban kezdi meg olimpiái szereplését klubunk kiváló cselgáncsozója, Tóth Krisztián, aki optimistán nyilatkozott a versenyt megelőzően.

Korán kell kelni annak, aki élőben szeretné követni az MTK Budapest versenyzőjének, Tóth Krisztiánnak a mérkőzéseit a japán ötkarikás játékokon: a súlycsoport selejtezői szerdán – magyar idő szerint – hajnali négy órakor kezdődnek. Krisztián erőnyerőként a legjobb harminckettő között, a menekültek csapatából Popole Misenga ellen mérkőzik meg a 2-es számú tatamin, mely sorrendben a tizennegyedik találkozó lesz azon a szőnyegen (várható kezdés: 5:24). A versenyzőt először a felkészüléséről kérdeztük.

– Amit sportolóként elvégezhettem, illetve amit a mögöttem álló szakmai stáb tudott nekem segíteni, az szerintem elérte a maximumot. Előre is szeretném nekik megköszönni azt a munkát, amit elvégeztek, és a rengeteg segítséget, amit kaptam tőlük. Jól sikerült a felkészülés az eredmények tekintetében is, bízom benne, hogy Tokióban fel tudjuk tenni az i-re a pontot.

Bár nézők nem lehetnek jelen a Nippon Budókanban, a helyszín illusztris, hiszen a sportág bölcsőjébe látogatnak el a versenyzők.

– Nyilván óriási megtiszteltetés Japánban judósként olimpián versenyezni. Azt, hogy nem lesznek nézők, igyekszem teljes mértékben kizárni; voltak nehéz pillanataim emiatt a korábbi, már pandémiás időszakban, de ez a legtöbb sportoló esetében így volt. A mentáltréneremmel és a sportpszichológusokkal kezeltük ezt a problémát, és mivel nem tudom befolyásolni, hogy vannak-e szurkolók, így inkább nem is foglalkozom vele. Csak a saját feladatomra összpontosítok.

A 90 kilogrammosok súlycsoportja – amelyben Krisztián is indul – az egyik legnépesebb a cselgáncsozók esetében, emellett elképesztő erős a mezőny, bármelyik versenyző okozhat meglepetéseket. Ilyen tekintetben a célokat sem egyszerű megfogalmazni.

– Van egy elvárás magammal kapcsolatban: örömjudót szeretnék, ami felszabadult, stressz- és kötelezettségmentes. Ha ez sikerül, akkor össze tudom kötni a kellemest a hasznossal. Nem titok, hogy érmet akarok nyerni, ezért cselgáncsozok már több mint húsz éve, de próbálom stresszmentesen felfogni, úgy, hogy élvezet legyen az egész. Ha ez sikerül, akkor bármi kisülhet belőle.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!