Tenisz
Piros Zsombor

Cselgáncs: „Katarzis volt” – Tóth Krisztián, az olimpiai bronz után

Publikálva: 2021.07.28 Frissítve: 2021.07.28 Cselgáncs

Szenzációsan küzdött klubunk cselgáncsozója, Tóth Krisztián a tokiói olimpián: vigaszágra kerülése után nem tudták megállítani, így bronzéremmel térhet haza az ötkarikás játékokról.

Jól kezdte a tokiói olimpia szerdai versenynapját az MTK Budapest judósa, Tóth Krisztián. A 90 kilogrammosok között induló versenyző először a menekültek csapatában induló Popole Misengát, majd a japán Mukaj Sojcsirót győzte le, a német Eduard Trippeltől viszont aranyponttal kapott ki. A vigaszágra került, ahol sikerült visszatérnie a győztes útra: a holland Noel van't End, majd a bronzmeccsen az orosz Mihail Igolnyikov sem tudta őt megállítani; utóbbit fordulatos meccsen, a hosszabbításban vitte földre vazaarival a magyar kiválóság. Elmondása szerint tökéletesen elérte a verseny előtt kitűzött céljait, miszerint örömjudót és érmet szeretne.

– Nagyon jól éreztem magam egész nap, mentálisan és fizikálisan is remek formát sikerült időzíteni. Katarzis volt számomra, a pályafutásom alatt talán még sosem éreztem ekkora összhangot belül. A legnehezebb összecsapásokat tekintve a japán és az orosz ellenfelemet emelném ki. Taktika és fókusz terén is végig a legmagasabb szinten kellett teljesítenem. Rendkívül nehéz mérkőzések voltak, korábban egyikőjük ellen sem tudtam nyerni; szerencsére a legjobbkor sikerült – mondja Krisz. – Fejben nagyon erősnek kellett lennem, amin sokat segített a szakemberekkel korábban összeállított programom. Jó példa erre a bronzmeccs; az orosz srác stílusa nem nagyon fekszik nekem, de tudtam, hogy ha türelmes maradok, szép lassan fölé tudok kerekedni. Így is történt: a meccs eleje az övé volt, a golden score-ban azonban én tudtam őt eldobni.

Ez a dobás pedig az olimpiai harmadik helyezést jelentette Krisztiánnak, aki régóta várt erre a pillanatra.

– Lehetetlen leírni ezt az érzést. Roppant boldog vagyok, révbe ért az életem során elvégzett munka. Büszke vagyok mindenkire, akivel együtt dolgozom, ezt az érmet nem adták ingyen – magyarázza a dzsúudós, aki a következő időszakra is kitér. – Valószínűleg tudok majd keveset pihenni, de a pontos menetrendről még egyeztetnem kell a stábbal. Még mindig éhes vagyok a versenyzésre, emellett viszont szeretnék részt venni az U23-as fiatalok Eb-re történő felkészítésében is.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!