Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Cselgáncs: „Jó az irány” – Pánczél Gábor

Publikálva: 2021.06.16 Frissítve: 2021.06.16 Cselgáncs

Az MTK Budapest cselgáncsozóit két sportoló képviselte a múlt héten rendezett, budapesti judo vb-n: a 90 kilogrammosok között bronzérmet szerző Tóth Krisztián mellett, a 81 kilós Tóth Benedek is tisztesen helytállt, teljesítményüket és az eseményt pedig klubunk vezetőedzője és a válogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor értékelte számunkra.

A múlt héten rendezett, hazai cselgáncs világbajnokságon a 20 éves Tóth Benedek összeszedett dzsúdóval verte – első meccsén – a kongói Cedrick Kalongát, majd a világ- és Európa-bajnok, Matthias Casse ellen maradt alul a következő körben.

– A sorsolás előtt is mondtam, hogy az ellenfelektől is nagyban függ, Bebe meddig juthat a tornán. Az első meccsén szépen verte a kongói Kalongát, azonban nem volt hozzá túl kegyes a sors, hiszen a következő körben máris a világelső Casse érkezett ellene, akin nem tudott túljutni. A belga a tornát is megnyerte, de ki kell emelnem, mindössze két meccse ment el golden score-ig, az egyik a Benedek elleni volt. Nagyon tisztességesen küzdött, de még látszott a tapasztalat hiánya, amin ez a verseny is segített – értékeli Pánczél Gábor a 20 éves judós produkcióját, majd áttér a bronzot szerző Tóth Krisztiánra. – A sorsolás viszonylag jól alakult számára a kiemelésnek köszönhetően, azonban le kell szögeznem, senkit nem lehet félvállról venni a a súlycsoportjában. Most is voltak meglepetések, például a mauritiusi versenyző, akivel korábban nem találkoztunk, mégis bejutott a legjobb nyolcba. Krisz hozta a „kötelezőket”, illetve Nyman ellen a bravúrgyőzelmet, taktikailag ott kiválóan dolgozott. Sajnos a Bobonov elleni ki-ki mérkőzésen nem sikerült a döntőbejutás; két nagyon hasonló dzsúdósról beszélünk, az üzbégnek sikerült végül Krisztián egyik apró hibáját kihasználni. A bronzmeccsen a mongolt nagyon magabiztosan, három intésig vitte, meglett az érem; úgy gondolom, jó az irány.

Krisztián és Benedek is érezhette a hazai pálya előnyét, hiszen a magyar szurkolók kitettek magukért, nagyszerű hangulatot varázsoltak a Papp László Sportarénába.

– Aki sportolt már nézők, szurkolók előtt, az tudja milyen érzés ez. Van olyan, akire negatívan hat, esetünkben viszont egyértelműen segítette a srácok küzdelmeit. Lelkileg erősíti ez meg a versenyzőket, akár húsz százalékot is dobhat a teljesítményükön ez a faktor. Nagy szerencsénk volt, hogy lehettek nézők, kellett is a szurkolásuk.

Lassan az olimpia kapujában állunk, jósolgatásba viszont továbbra sem érdemes belemenni; ez legfőképp a rendkívül színvonalas mezőny miatt van így.

– Tíz cselgáncsozó simán van Krisz súlycsoportjában, aki érmes lehet, és attól tartok, hogy brillírozhatnak olyanok is, akikre nem számítunk. Ez egyébként minden kategóriára igaz. Nem lehet mit mondani, meglátjuk mi lesz, az viszont egyértelmű, hogy jól sikerült eddig a felkészülése, kellő magabiztossággal rendelkezik. Mentálisan is nagyon erős, ami óriási előny lehet, hiszen az olimpiai hangulatot nélkülöző játékokon főszerepbe kerülhet ez a tulajdonság.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!