Kézilabda
Farkas Johanna

Cselgáncs: „Elértem az idei fő célomat” – Varga Brigitta

Publikálva: 2023.11.22 Frissítve: 2023.11.22 Cselgáncs

Huszonegy éves cselgáncsozónkkal, Varga Brigittával (-63 kg) beszélgettünk, miután egyéniben és csapatban is bronzérmet szerzett a potsdami, U23-as Európa-bajnokságon.

Kiválóan szerepeltek a magyar dzsúdósok, összesen nyolc éremmel zártak a vasárnap véget ért, németországi U23-as Európa-bajnokságon. Az éremterméshez az MTK Budapest versenyzője, Varga Brigitta is hozzátette a magáét, aki a dobogó harmadik fokára állhatott fel a -63 kilósok mezőnyében, ezzel megismételve tavalyi teljesítményét, amikor Szarajevóban lett bronzérmes.

– Mindenképpen nagyon jó élményként fog megmaradni ez az Eb, mert azzal, hogy sikerült ismét érmet nyernem, elértem az idei fő célomat. A formámat tekintve ezúttal nem ment olyan jól, mint például tavaly, de ez sajnos – részben az elhúzódó vállsérülésem miatt – az egész évemet jellemezte, de a második felét biztosan. Ugyanakkor az év végi U23-as Eb mindvégig ott lebegett a szemem előtt, ezen a versenyen nagyon szerettem volna bizonyítani, és szerencsére a vágyott érem is összejött – mondta Varga, aki török Yeksan legyőzésével kezdett Potsdamban, majd a negyeddöntőben kikapott a későbbi ezüstérmes, spanyol Fernandez Herrerától, viszont a vigaszágon sikerült javítania: a belga Corraót és a német Folgert is felülmúlta, ezzel megszerezve a harmadik helyet.

– A többi meccsemmel ellentétben a spanyol lány ellen nagyon hamar elkezdtem fáradni, kifejezetten gyengének éreztem magam – furcsa módon kizárólag ezen az egy mérkőzésen jelentkezett ez a probléma egész nap. Talán fejben is kicsit könnyelműen álltam hozzá, mivel nálam fiatalabb, juniorkorú lányról van szó, ezt a hibámat pedig végül a spanyol ki is használta. Ezután a vigaszágon igyekeztem minél jobban összeszedni magam. A bronzmeccsen azzal a német versenyzővel találkoztam, aki az eddigi három meccsünkből kétszer is megvert, viszont legutóbb én nyertem. Szerencsére most az Eb-n is így történt, sikerült kiegyenlíteni az egymás elleni mérleget, és meglett a bronz is, aminek nagyon örültem.

Az egyéni versenyek után Briginek a vegyes csapatversenyben is jutott szerep, így tagja lett a végül bronzérmet szerző válogatottnak.

– Sajnos ezt megelőzően nagyon régen versenyeztem már csapatban, mert a súlycsoportom, -63 kilós kategória nem szerepel a világversenyek vegyes csapatversenyében. Emiatt most is eggyel feljebb, a -70 kilósok között kellett küzdenem. Az ukránok elleni bronzmeccsen meg is kaptam a lehetőséget, viszont az első pillanattól fogva éreztem az erőkülönbséget az ellenfelem javára, aki egyébként egy nappal korábban egyéniben ezüstérmet nyert ebben a súlycsoportban, így rendkívül nehéz dolgom volt, végül sajnos nem bírtam vele. Összességében a csapatverseny hatalmas élményt jelentett, mindig remek a hangulata, ezúttal pedig érmet is nyertünk, ráadásul nekem csapatban ez az első érmem világversenyről.

Az U23-as Eb-n elért sikerek után azonban néhány hét múlva műtét vár a fiatalra.

– A korábban már említett kulcscsontsérülésemmel mintegy két éve bajlódom, és most már elkerülhetetlenné vált a műtét, amelyet decemberben fognak elvégezni rajtam. A tervek szerint nagyjából fél évet kell kihagynom miatta. Remélem, a 2024-es év második felében már százszázalékos leszek.

(A fotók forrása: EJU)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!