Atlétika
Jankovics Dániel

Cselgáncs: „Benne van az érem is” – Pánczél Gábor az olimpia előtt

Publikálva: 2021.07.19 Frissítve: 2021.07.19 Cselgáncs

Az MTK Budapest cselgáncsozója, Tóth Krisztián kilenc nap múlva lép tatamira a tokiói olimpián; edzőjével, Pánczél Gáborral beszélgettünk a várakozásokról, a helyszínről és az esélyekről.

Nem túlzás azt állítani, hogy klubunk kiváló cselgáncsozója, Tóth Krisztián éremesélyesként lép szőnyegre a Tokióban rendezendő ötkarikás játékokon. A világranglistán jelenleg harmadik helyen álló versenyző a 90 kilogrammosok mezőnyében július 28-án fog megméretni, és a szövetségi kapitány, Pánczél Gábor szerint minden esélye meg is van a jó szereplésre.

– Fontos pont volt a felkészülés során, hogy Krisz remek mentáltrénerrel kezdett dolgozni, akinek fontos szerepe volt az idei év eredményeiben is; úgy látom, sikerült a fejében rendet rakni. Ez, hogy az olimpia előtt hat héttel még vb-n kell szerepelni, minden sportolónak új szituáció volt, szerencsére Krisztián tudot élni a lehetőséggel, és szép eredményt ért el hazai pályán, ez is jót tett neki. Aktív pihenőt kapott az utána következő egy hétre, majd folytattuk a „jól megszokott” felkészülést. Nem nagyon mentünk külföldre a vírusveszély miatt, igyekeztünk biztosra menni. Az, hogy Tokióban a verseny előtti napokban hogyan tudunk majd készülni, elválik, egy biztos: szigor és elővigyázatosság lesz, amin szintén túl kell lendülniük a versenyzőknek. Speciális helyzet lesz, amit fejben is helyén kell tudni kezelni, ebben pedig sokat fejlődött Krisz az utóbbi időben.

A különleges helyzethez hozzáad, hogy a sportág bölcsőjébe, Japánba látogatnak a versenyzők, ahol a protokoll miatt nézők nem lehetnek jelen az eseményen.

– A helyi közönség által keltett hangulat nem fogja befolyásolni a sportolókat, ami véleményem szerint inkább a japán versenyzőket érintheti hátrányosan. Egyébként mindenki azt a két tatamit fogja fókuszba helyezni, ahol a küzdelmeket rendezik, és bár illusztris a helyszín, ezt ki kell zárni majd a gondolatok közül.

A súlycsoport továbbra is rendkívül erős, tele van olyan versenyzőkkel, akik akármikor odaérhetnek az érmes helyek egyikére. Emiatt a jósolgatásnak sincsen túl sok értelme.

– Harminchárom judós lesz Krisz súlycsoportjában, ebből nagyjából huszonöt olyan, aki nagyon kiegyensúlyozottan küzd egymással. Körülbelül tizenötüket tartom éremesélyesnek, de a többiek is bármikor tudnak meglepetést okozni. A kiemelt nyolcon kívül is Európa-bajnokok, Ázsia-bajnokok, érmesek találhatók. Egy jó nappal és sorsolással viszont benne van az érem is Krisz számára.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!