Taekwondo
Salim Omar

Cselgáncs: Tóth Krisztián ezüstérmes a bakui Grand Slam-versenyen

Publikálva: 2024.02.18 Frissítve: 2024.02.18 Cselgáncs

Olimpiai bronzérmes klasszisunk, Tóth Krisztián közel állt a végső győzelemhez a -90 kilósok között, de a nagy csatában elveszített döntő ellenére is rendkívül értékes ezüstérmet szerzett a bakui GS-viadalon.

Első kiemeltként, erőnyerőként kezdett a -90 kilogrammosok között Tóth Krisztián, aki aztán a rá jellemző dzsúdóval győzte le sorra kihívóit: a tadzsik Umedzson Radzsabovot, a brazil Marcelo Gomest és az orosz Huszen Halmurzajevet is. Mindhárom párharc hosszabbításba torkollott, amelynek végén az ellenfelek gyűjtötték be a harmadik intésüket.

Majd az MTK Budapest olimpiai bronzérmese az elődöntőben meglepte riválisát, a franciák World Masters-bronzérmesét Alexis Mathieu-t, aki ellen Pánczél Gábor tanítványának akadt is törleszteni valója, ugyanis a legutóbbi három párharcot elveszítette Mathieu-vel szemben. Nagy örömünkre, Bakuban gyors ippongyőzelmet hozott az elődöntő.

A fináléban a hazaiak harcosa, Murad Fatiyev várt Tóth Krisztiánra, akit tavaly éppen ugyanitt, Bakuban sikerült legyőznie. A második perc végén az első intést Krisztián kapta, majd másfél perccel a vége előtt ismét a magyar versenyzőt büntették a bírók. Nem sokkal később végre Fatiyev is megkapta az első intését, de félő volt, hogy a hazai pálya nem nekünk lejt majd a hajrában. Fél perccel a vége előtt egyenlő lett az intések aránya, az azeri pedig egyre többször rogyott a földre tehetetlenül. Hosszabbítás következett. Egy-egy indítás itt, egy-egy ott, talán nem csak az elfogultság mondatja, hogy a magyar dzsúdós került fölénybe. A harmadik perc után Fatiyev apróbb sérülését kellett ellátni, a kényszerpihenő pedig az azerinek tett jót, aki ezután a szőnyegszéli helyzetből kontrázva megszerezte a győzelmet.

Tóth Krisztián tizenhatodik alkalommal állhatott fel a dobogóra Grand Slam-versenyen, s az ezüstérem mellé járó hétszáz ponttal pedig feljött az olimpiai kvalifikációs világranglista második helyére.

Az MTK Budapest másik -90 kilós kiválósága, Gőz Roland a brazil Giovani Ferreira legyőzése után kikapott a világbajnok, holland Noel Van't Endtől a legjobb 16 között.

(Forrás: judoinfo.hu; a fotó forrása: IJF)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!