Atlétika
Nagy Marcell

Cselgáncs: Tóth Krisztián csalódottan zárja az évet, de annál motiváltabban vág neki 2023-nak

Publikálva: 2022.12.28 Frissítve: 2022.12.28 Cselgáncs

Olimpiai bronz és világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozónkat, Tóth Krisztiánt rendkívül bosszantotta, hogy idén nem sikerült érmet nyernie a világversenyeken. Huszonnyolc éves versenyzőnk a honlapunknak beszélt az idei év nehézségeiről, illetve a jövő évi célokról.

Az MTK Budapest 28 éves klasszisa, Tóth Krisztián egy héttel ezelőtt a jeruzsálemi Masters-versenyen zárta a 2022-es versenyszezont, azonban az évzáró viadal nem sikerült jól versenyzőnknek, az első fordulóban búcsúzott a 90 kilósok mezőnyében. A versenyek végeztével kiválóságunkat arra kértük, értékelje az elmúlt évét.

– Természetesen, negatívan értékelem az elmúlt évemet, korántsem vagyok elégedett az eredményekkel – kezdte Tóth érdeklődésünkre. – Abban a szerencsés helyzetben voltam az egész pályafutásomban, hogy szinte minden évben sikerült érmet elcsípnem a világversenyeken, viszont ez idén sajnos nem jött össze, ráadásul a világbajnokságon – első alkalommal a karrieremben – kiestem rögtön az elején, kétségkívül ez volt a legnagyobb csalódás. Eddig valamennyi korosztályos, illetve a felnőtt-vb-n, amelyen elindultam, sikerült eljutnom a legjobb nyolcig, így most ez a sorozat is megszakadt.

Egy évvel korábban, 2021-ben Krisztián az olimpiáról, a világ- és az Európa-bajnokságról is bronzéremmel térhetett haza, így érthető a mostani hiányérzete.

– Visszatérve az értékeléshez: az edzőmmel, Pánczél Gáborral mindig nagyon magasra tettük a lécet, és tavaly ez a mérce megugorhatatlan magasabbá került, a 2021-es évemnél nagyon nehezen lehet jobbat összehozni – nemcsak idén, hanem akár a későbbiekben is a karrieremben. Ehhez képest az Európa-bajnoki ötödik hely, illetve a két Grand Slam-érem egyértelmű visszaesés. Ugyanakkor az valamennyire várható volt, hogy a tavalyi eredmények után, a sikeres olimpiai ciklus lezárásával – még ha csak tudat alatt is – az ember kicsit elengedi a gyeplőt, visszavesz iramból. Persze, nem arról van szó, hogy nem edzettem volna, nem tettem bele a munkát, ez javarészt mentális okokra vezethető vissza.

Klubunk első számú versenyzőjének életében számos változás történt az elmúlt 12 hónapban.

– Az év elején még úgy-ahogy kitartott a tavalyi lendület, ám a szezon második felében nem sikerült nagyot alkotni. Nem szeretném külső tényezőkre fogni, ugyanakkor számos olyan változás történt az életemben, amelyekhez időbe telt alkalmazkodni. Legnagyobb örömömre, megérkezett a második gyermekem, szerencsére egészségesen. Eközben új helyre költözött az MTK Budapest szakosztálya, valamint az új szakvezetéssel és a rengeteg központi munkával a válogatott munkájában is jelentős változások történtek. Egyszerűen idén nem állt össze az a tökéletes összkép, ami tavaly megvolt, így az eredmények is elmaradtak. Rengeteget ostoroztam magam ezért, kerestem, hogy mit rontottam el. Sokat beszélgettem Járdán Tamás mental coach-csal is, és arra jutottam, hogy el kell fogadnom, hogy a hullámhegyek mellett néha hullámvölgyek is tarkítják a pályafutásom. Összességben nincs nagy probléma, huszonnyolc éves felnőtt versenyzőként, lassan egy évtizednyi tapasztalattal a felnőttek között, nem aggódom, erre is megtaláljuk a megoldást a szakmai stábbal. Nyilvánvalóan, apró dolgokon változtatni fogunk, de az esetleges problémák közül egyik sem kiküszöbölhetetlen. Újult erővel neki vágunk a 2023-as évnek.

Emellett azt is elmondta, a jövő évi legfőbb célja, hogy a világbajnoki kudarcot feledtetni tudja.

– Ismét dobogóra szeretnék állni a vébén, most ez jelenti a legnagyobb motivációt. Májusra tették a dohai világbajnokságot, ami viszonylag közeli időpont, nekem talán valamivel jobb, mint ha ősszel lenne, mivel nem egyéves intervallumban kell gondolkozni. Az biztos, hogy most öt kőkemény hónap következik, amely után bízom benne, csúcsformában vághatok neki a vébének.

(Kiemelt képek forrása: IJF)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!