Atlétika
Jankovics Dániel

Cselgáncs: Tóth Krisztián a dobogó második fokára állhatott a grúziai Grand Slam-viadalon

Publikálva: 2022.06.05 Frissítve: 2022.06.05 Cselgáncs

Olimpiai bronzérmesünk ezüstérmet szerzett, Varga Brigitta a hetedik helyen fejezte be a versenyt.

A Tbilisziben zajló Grand Slam-torna második versenynapján három dzsúdósunkért szoríthattunk, közülük a 81 kilogrammos Tóth Benedek (MTK Budapest) számára sajnos már az első összecsapás után véget értek a küzdelmek.

A 63 kilogrammos Varga Brigitta remekül kezdett, kazah riválisát hosszabbításos párharcban ipponnal győzte le. Az MTK Budapest ifjúsági világbajnok, junior-világbajnoki bronzérmes versenyzője a negyeddöntőben alul maradt a brazil Crude ellenében, s a vigaszágon sem tudta kiharcolni a továbbjutást a holland van den Berggel szemben, így végül a hetedik helyen végzett.

63 KG (16 induló)
1. Inbal Shemesh (izraeli)
2. Ketleyn Quadros (brazil)
3. Manon Deketer (francia)
3. Tamires Crude (brazil)
5. Nadja Bazynski (német)
5. Geke van den Berg (holland)
7. VARGA BRIGITTA (MTK Budapest)
7. Hannah Martin (amerikai)

Ragyogóan menetelt az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián: az MTK Budapest klasszisa Tbilisziben is felállhatott az IJF World Tour-dobogóra, ebben a sorozatban már a huszonötödik medálját (a tizenegyedik Grand Slam-érmét!) szerezte meg a huszonnyolc éves dzsúdós.

A világranglistán harmadikként jegyzett Tóth Krisztián első kiemeltként erőnyerő volt, a második fordulóban pedig nagy fölénnyel, de végül intésekkel lépett át az ukrán Dunyamalijeven. A negyeddöntőben sorozatban negyedszer is legyőzte a grúz Margianit, ezúttal gyönyörű ipponnal.

Következett az elődöntő, amelyben az olaszok U23-as Európa-bajnoka, Gennaro Pirelli volt a kihívó. A párharc hosszabbításba torkollott, de a magyar győzelemhez kétség sem férhetett, intésekkel lett meg a finálé.

Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, hiszen a hazai pályán harcoló grúz Beka Gviniasvili már-már gyerekkori ellenfele Tóth Krisztiánnak, 2011 óta kilenc nagy nemzetközi tornán csaptak össze egymással, s Beka ezek során hatalmas fölényre tett szert, nyolcszor nyert, csak a 2014-es junior-világbajnokság elődöntőjében sikerült őt felülmúlni.

A kellemetlen ellenféllel szemben Grúziában nem sikerült a bravúr, vazarival Gviniasvili szerzett vezetést, de az utolsó percben a bíró a harmadik intést is kiosztotta a magyar versenyzőnek, így Tóth Krisztián végül a dobogó második fokára állhatott. Sokat ér ez a Grand Slam-ezüst, számításaink szerint az érte járó hétszáz ranglistaponttal hétfőtől már a második helyen áll a világranglistán Pánczél Gábor tanítványa.

90 KG (21 induló)
1. Beka Gviniasvili (grúz)
2. TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest)
3. Maxime Gael Ngayap Hambou (francia)
3. Mukai Soicsiro (japán)
5. Giorgi Papunasvili (grúz)
5. Gennaro Pirelli (olasz)
7. Artyom Bubir (ukrán)
7. Usangi Margiani (grúz)

Forrás: judoinfo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!