Atlétika
Jankovics Dániel

Cselgáncs: „Ez az év az átmenetről szólt, és nagyon örülök, hogy sikerült szépen lezárni” – Tóth Benedek (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.12.16 Frissítve: 2021.12.16 Cselgáncs

Az MTK Budapest 21 éves cselgáncsozója, Tóth Benedek kiváló formában fejezte be a 2021-es esztendőt, hiszen a 81 kilósok mezőnyében előbb a budapesti U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd megnyerte a felnőtt országos bajnokságot, ám Pánczél Gábor tanítványa ennél is többre vágyik, a fő célja a 2024-es, párizsi olimpia. Fiatal versenyzőnk az utanpotlassport.hu-nak értékelte az évét.

Eredményes évet tudhat maga mögött az MTK Budapest fiatal cselgáncsozója, Tóth Benedek. A kék-fehérek 21 éves cselgáncsozója a hazai rendezésű U23-as Európa-bajnokságon a harmadik helyen zárt a 81 kilósok kategóriájában, valamint felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, és az Európa-bajnokságon és világbajnokságon is elindulhatott már a legjobbak között.

Ugyanakkor a versenytatamin kívül is eseménydús éven van túl, hiszen a 2021-es esztendő átigazolással kezdődött számára: a Rákosvidéke Hajtós DSE után az MTK-ban folytatta a karrierjét, ahol a férfiválogatott korábbi szövetségi kapitányával, Pánczél Gáborral dolgozhat együtt, valamint a 90 kilósok olimpiai bronzérmese, Tóth Krisztián is az edzőpartnere.

– Az elmúlt évem sok szempontból az átmenetekről szólt, egyrészről klubot váltottam, valamint – a juniorkorosztályból kiöregedve – átléptem az U23-ba, és ezzel egy időben már a nemzetközi felnőttmezőnybe is belekóstolhattam – kezdte Tóth az Utánpótlássportnak. – Az év elején igazoltam az MTK-ba, így az első hónapok azzal teltek, hogy megszokjam az új környezetet, illetve a napi munkában is akadtak eltérések ahhoz képest, mint amit korábban megszoktam. De ez nem jelentett igazán gondot, bőven volt idő az alkalmazkodásra, ugyanis – a járványhelyzet miatt – 2021 első hónapjaiban viszonylag kevés versenyt rendeztek.

Majd tavasszal abszolút beindult a nagyüzem, ami a versenyeket illeti.

– Nagyon örülök, hogy elindulhattam a felnőttmezőnyben az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is. Ezek voltak az első igazi megmérettetéseim a „nagyok” között. Értékes tapasztalatokat gyűjtöttem mindkettőn, főleg a budapesti vébé az, ami óriási élményként maradt meg. Mindkettőn helytálltam, de az kiderült, hogy még sokat kell fejlődnöm, ha a legjobbakkal is fel akarom venni a versenyt – folytatja Benedek. – A világbajnokságon a belga Mathias Casse ellen vívott meccsem különösen emlékezetesre sikerült, miután – a világranglista vezetőjeként – kemény küzdelemben, csupán aranyponttal tudott legyőzni, majd végül aranyérmes lett. Ez mindenképpen megerősített abban, hogy jó úton járok. Összességében viszont az is elmondható, hogy az utánpótláséveket követően hatalmas váltás a felnőttek világa, rendkívül erős a felhozatal, és a többségnek jóval nagyobb a rutinja, mint nekem, ugyanakkor szép lassan kezdek beleerősödni. Türelmesnek kell lennem, de hosszú távon nem lesz gond ezzel.

A felnőttvilágversenyek után teljes mértékben a novemberi, U23-as Európa-bajnokság került a fókuszba, melyet a Ludovika Arénában rendeztek.

– A fő versenyem idén, a szintén hazai rendezésű U23-as Eb volt, ahol szerettem volna érmet szerezni, ez végül összejött. Egyértelműen ez a csúcspontja az évemnek. Bár két évvel ezelőtt már felállhattam a dobogóra az U23-as Eb-n, szintén harmadikként, ám ez a mostani bronz sokkal közelebb áll a szívemhez, mert a családom és a barátaim előtt bizonyíthattam. Ráadásul szakmailag is magasabb polcra helyezem, mivel ezúttal még erősebb mezőny gyűlt össze, mint 2019-ben.

Majd az év zárásaként megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot. Ám nem elégszik ezekkel az eredményekkel, a sikeréhsége csak most jött meg igazán – 2022-re még nagyobb célokat tűzött ki maga elé.

– Ezek után jövőre jó lenne az U23-as Eb-n legalább egy lépcsőfokkal feljebb lépni a dobogón, így a döntő a minimális elvárás. Továbbá felnőtt szinten szeretnék minél több Grand Slamen és Grand Prix-n részt venni, és ha egy-két érmet, vagy pontszerző helyet elcsípnék, már elégedett lennék. Továbbá remélem, ismét ott lehetek majd a világversenyeken. Tavasszal már elkezdődik az olimpiai kvalifikáció, így fontos, hogy az év elejétől jó formában legyek, hiszen a hosszú távú nagy célom, hogy megszerezzem a kvótát a 2024-es, párizsi olimpiára.

(Fotók: Horváth György / MJSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!