Kézilabda
Szőke Szonja

Cselgáncs: Pánczél Gábor gondolatai az új szabályokkal kapcsolatban

Publikálva: 2022.01.13 Frissítve: 2022.01.13 Cselgáncs

Számos új szabályt vezet be a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) a közelgő olimpiai ciklusra, amivel kapcsolatban szakosztályunk vezetőedzője, Pánczél Gábor osztotta meg velünk gondolatait.

Elstartolt a következő – rendhagyó módon mindössze három éves – olimpiai ciklus, amellyel együtt a Nemzetközi Judo Szövetség több szabályváltozást is bejelentett; ezek várhatóan a rövid időn belül életbe is lépnek.

A küzdelmeket tekintve csak a folyamatos akció fog pontot érni; ezentúl több technikai megoldást is a korábbiaktól eltérően fognak értékelni a bírók, és a megtört akciókért sem jár pont. Ezek mellett a mérlegelés időpontja és a judogi – azaz a versenyzők ruházatának – paraméterei is megváltoznak; a szabályváltozásokról részletesen a Judoinfón lehet tájékozódni itt és itt.

Az olimpiai kvalifikációs rendszer marad a régi; az első állomás 2022. június 24-én Ulánbátorban lesz, míg az utolsó 2024. június 23-án. Fontos információ, hogy a második kvalifikációs esemény a Budapesten rendezendő Grand Slam Hungary, július 8. és 10. között.

A változások természetesen az MTK-s versenyzőket is érintik; az új szabályokról klubunk szakosztályának vezetőedzőjét, Pánczél Gábort kérdeztük.

– Vannak benne elfogadható és érthető változások, de persze akadnak olyanok is, amiket kevésbé tartok jó ötletnek – kezdi a szakember. – Ez a terv még kidolgozás alatt van, vannak kérdőjelek benne; az országok visszajelzései alapján még alakíthatnak rajta. Az sem biztos egyelőre, hogy januárban már ilyen körülmények között rendeznek versenyt – az elsődleges cél, hogy a kvalifikációra legyen kész. Az ilyenfajta átállás viszont sosem könnyű. Markáns változás, hogy két technikát is elvettek, ami tovább szűkíti a versenyzők repertoárját: az egyik egy válldobásváltozat, amit nemcsak megszüntettek, büntetést is kaphat, aki végrehajtja; a szövetség balesetveszélyesnek tartja. Egy „negatív kontratechnika” is hasonló sorsra jutott, ezzel kapcsolatban viszont sok a kérdőjel, pontosításra szorul. Pozitív változás viszont, hogy valószínűleg két kézzel is lehet majd bontani az ellenfelünk uralkodó fogását, viszont abból azonnal támadásba is kell lendülni.

De mit jelentenek ezek az „intézkedések” az MTK Budapest cselgáncsozóinak szempontjából?

– A ruhák változtatása – ha már január végén kötelezővé teszik – érdekes szituációt eredményezhet esetünkben, hiszen jelenleg senki nem rendelkezik a klubban az új szabályzatban leírtakkal megegyező judogival. Ezen kívül egyelőre a munkánkat nem befolyásolják a reformok; az említett technikák egyik versenyzőnk esetében sem voltak kulcsfontosságúak. Nem tudunk mit csinálni, igazodnunk kell a változásokhoz.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!