Kézilabda
Farkas Johanna

Cselgáncs: nyolcadik bajnoki címét szerezte meg Tóth Krisztián

Publikálva: 2023.10.14 Frissítve: 2023.10.14 Cselgáncs

Olimpiai bronzérmes klasszisunk, Tóth Krisztián ezúttal a nehézsúlyúak között nyert aranyérmet a zalaegerszegi ob-n.

Negyvenegy egyesület százharminckét cselgáncsozója vett részt az idei felnőtt országos bajnokságon, amelyet Zalaegerszegen, a Mindszenty Sportközpontban rendeztek meg. A hazai legjobbak közül egyedül Ungvári Attila volt kénytelen kihagyni az ob-t, ugyanakkor az olimpiai részvételre aspirálók közül akadtak olyanok is, akik ezúttal nem fogyasztottak, hanem magasabb súlykategóriában léptek tatamira – számolt be a judoinfo.hu.

Így tett például is Tóth Krisztián, akinek a története nem mindennapira sikerült: az MTK Budapest olimpiai bronzérmes klasszisa fejébe vette, hogy ő lesz az első magyar dzsúdós, aki négy súlycsoportban is felnőtt magyar bajnoki címet szerez, ennek érdekében még „áldozatokat” is kellett hoznia: a zuhanyhíradó szerint négy liter vizet ivott meg a mérlegelésre készülődve, hogy „átessen” a száz kilós súlyhatáron – ő ugyanis a nehézsúlyúak közé mérlegelt be Zalaegerszegen.

Mégis hiba csúszott a számításba, a már hétszeres bajnok Tóth Krisztián ugyanis rosszul emlékezett, 2011 és 2015 között a -90, 2018-ban és tavaly pedig a -100 kilogrammosok között lett a legjobb itthon, annak idején a 81 kilósok között nem sikerült aranyérmet szereznie – ezzel aztán ő is szembesült a rajt előtt. Így vagy úgy, a sorsolás már elkészült, az ellenfelek már várták, hogy a sportág hazai ikonjával összemérhessék erejüket.

Az elődöntőben a súlycsoport olimpiai reménységével, Sipőcz Richárddal csapott össze, s bár a súlykülönbség a győri versenyző felé billentette volna a mérleg nyelvét, a rutin mégis a másik irányba döntött. A hosszabbításba hajló párharc végül Tóth dobásával ért véget. A fináléban az évek óta edzősködő pécsi Kersics Dávid nem tudta megakadályozni Pánczél Gábor tanítványát a győzelemben, s ha a különleges rekord nem is jött össze, a nyolcadik ob-győzelem önmagában nagy fegyvertény, a sportág hazai történetében csak kilenc olyan versenyző akadt, aki ennél is több bajnoki aranyat tudott begyűjteni.

Az MTK Budapest sportolói közül nem Krisztián volt az egyetlen, aki dobogóra állhatott az ob-n. A nők -63 kilós súlycsoportjában Varga Brigitta második, Vit Lili harmadik lett. Farkas Bence (-66 kg), Tóth Botond (-81 kg) és Beviz Barnabás (-100 kg) úgyszintén bronzérmet szerzett, Üveges Attila (-66 kg) és Demeter Marcell (-81 kg) pedig ötödikként végzett.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!