Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Cselgáncs: Nevezési dömping a hazai rendezésű világbajnokságra (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.05.21 Frissítve: 2021.05.20 Cselgáncs

Folyamatosan érkeznek az előnevezések a június 6-án rajtoló világbajnokságra, a koronavírus-járvány ellenére már 129 ország több mint hétszáz dzsúdósa jelezte, hogy indul. Nézőket is várnak a Papp László Arénába, írja a judoinfo.hu

Duplán nagy a világbajnokság jelentősége: a Papp László Sportarénában rendezendő eseményen nemcsak a sportág legbecsesebb medáljai, a világbajnoki érmek találnak gazdára, a budapesti esemény lesz a tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának utolsó, kiemelt eseménye. Magyarországon 2000 pont jár majd az aranyéremért, a legtöbb dzsúdós számára ennyi elegendő lenne a tokiói indulás kiharcolásához.

A járványhelyzet ellenére minden idők egyik legnagyobb világbajnoksága lesz

Talán az eddigi legnehezebb világverseny előtt állunk – kezdte dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke –, annak ellenére, hogy meglehetősen komoly rutinunk van, az elmúlt évtizedekben fantasztikus nagy eseményeket tudtunk sikerrel megrendezni. Ez a pandémiás időszak nehéz feladatok elé állít bennünket, minden nap szembesülünk új kihívásokkal, feltételekkel, változásokkal. Két és fél hét múlva kezdődik a világbajnokság, de még mindig sok kérdőjel van előttünk, Az egyik legnagyobb kérdőjel a nézőkről szólt. Nagyon komoly hátteret ad, hogy Magyarországon egyre biztatóbb a járványhelyzet, folyamatosan kapcsolatban állunk az operatív törzzsel és az országos tisztifőorvos asszonnyal. A jelenleg érvényes szabályok lehetővé teszik, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők előtt kerülhessen sor a világbajnokságra.

Az elnök hozzátette: a belépés ingyenes lesz a nézők számára, a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy magával viheti a felügyeletére bízott tizennyolc év alatti fiatalokat, azonban a sportesemény résztvevőinek biztonsága érdekében a maszkviselés minden néző számára kötelező lesz. A jegyigénylés és a belépési feltételek részleteiről hamarosan tájékoztatják a közvéleményt.

Az MJSZ elnöke a nevezések kapcsán is derülátó: – Bár még nincs vége, az eddig beérkezett nevezések alapján is látszik, hogy a járványhelyzet ellenére minden idők egyik legnagyobb világbajnoksága lesz a miénk, bizonyítást nyer, hogy néhány héttel az olimpia előtt is volt értelme életre hívni a sportág legrangosabb eseményét. Ráadásul számunkra kiemelten fontos lehet ez a világbajnokság, hiszen jó szerepléssel akár három-négy fővel többel tudnánk a magyar olimpiai csapat létszámához hozzájárulni – tette hozzá dr. Tóth László.

A judocsalád számára megtiszteltetés, hogy visszatérhet Budapestre

Ha arra gondolunk, mit jelent a judo világbajnokság a sportolóink számára, akkor azt látjuk, ez az IJF zászlóshajó-eseménye, a nemzetközi szövetség naptárában a legkomolyabb lehetőség arra, hogy egy sportoló megmutassa képességeit, a győztest pedig különleges díjjal jutalmazzák, az a megtiszteltetés illeti, hogy súlycsoportjának világbajnokaként egy éven át piros hátszámot viselhet – mondta Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke. – Még ezen a különleges alkalmon is túlmutat az idei judo világbajnokság jelentősége. Az év legjobban várt eseménye egyben az új kezdetek egyik hírnöke Magyarország számára, amely ügyesen navigál kifelé a koronavírus-járványból. A remény jelzőtábláját jelenti a világbajnokság a judosport számára is, hasonlóan 2020 októberéhez, amikor az IJF Judo World Tour eseménysorozatát hosszú kényszerpihenő után a Grand Slam Hungaryvel kezdtük újra. A budapesti judo világbajnokságunkkal stílusosan lezárjuk ezt a koronavírusos kihívást jelentő versenyciklust. Alig egy hónappal a tokiói olimpiai játékok előtt meggyőződhetünk arról, hogy sportolóink mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobban felkészülve lépjenek tatamira a dobogós eredményekért. A judocsalád számára megtiszteltetés, hogy visszatérhet Budapestre.

A világ élvonalába tartozunk

Egy nemzet világban elfoglalt helyét több tényező határozza meg. Lélekszáma, földrajzi elhelyezkedése, területének nagysága, történelme, gazdasága, kultúrája, és nem utolsó sorban a sportban elért eredményei – vélekedett Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. – Magyarország bár sem lélekszámában, sem területe nagyságában nem veheti fel a versenyt a legnépesebb és legnagyobb államokkal, mégis számos olyan terület van, amelyen a világ élvonalába tartozunk. Ez köszönhető páratlanul gazdag sporttörténelmünknek, küzdőképességüknek, illetve identitásunknak, hagyományainknak, és annak a szemléletnek, amely meghatározza a nemzet mindennapjait, beleérve a sportot is. A magyar judosport 1928-tól kezdve megannyi boldog percet okozott a sportolóknak és a szurkolóknak egyaránt. Az eltiport 1956-os forradalom után újjá kellet szervezni a hazai szövetséget, amelynek eredménye, hogy 1959-ben a magyar válogatott első győzelmét ünnepelhette az ország. Sokan emlékezhetünk azokra a felemelő percekre, amikor 1992-ben Barcelonában Kovács Antal megszerezte a sportág első olimpiai bajnok címét. És amelyet rengeteg világ- és Európa-bajnokság és hazai sikerek alapoztak meg. Természetesen nem feledkezhetünk meg a jelenkor nagy bajnokairól sem. Karakas Hedvig az elmúlt évben az Európa-bajnokságon aranyéremmel tért haza.

Magyarország ismét jól vizsgázott egy nehéz időszakban

Úgy gondolom, Magyarország ismét jól vizsgázott egy nehéz időszakban, hiszen a tavalyi esztendőben a budapesti judo Grand Slam sikeres megrendezésével gyakorlatilag a Magyar Judo Szövetség indította be újra a nemzetközi judo vérkeringését, és a kiválóan sikerült buborék rendezés mutatott jó példát, hogy mások is merjenek versenyt rendezni – mondta dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. – A magyar szervezők magabiztossága, szakértelme, bizonyára szerepet játszik abban is, hogy az olimpia előtti legfontosabb viadalt, a judo világbajnokságot szintén hazánk rendezheti. A nemzetközi sportélet újraindításának szempontjából elengedhetetlenek a biztonságos körülmények között megrendezett világversenyek, legyünk rá büszkék, hogy a magyar sportdiplomácia korábbi pozícióit megtartva, sőt erősítve továbbra is képes hazánkba hozni a legfontosabb viadalokat. Ebből ugyanúgy profitál a gazdaság vagy a turizmus, mint ahogyan a szakma is, hiszen egy-egy ekkora volumenű világverseny után érezhető a sportágak utánpótlásának erősödése a fokozott érdeklődés. Az, hogy Karakas Hedvig személyében 2020 női sportolója szintén egy magyar dzsúdós, jól mutatja a közönség és a sportszakma megbecsülését hazánkban a sportág iránt. Minden versenyzőnknek kívánok ezúton is remek versenyzést és sikeres szereplést!

Hatalmas sportdiplomáciai siker

Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy Budapest rendezi az olimpiai kvalifikációs judo világbajnokságot, és bízunk benne, hogy a hazai csarnok kellő lökést, pluszmotivációt ad a magyar versenyzőknek a tokiói olimpia előtt – jegyezte meg Fürjes Balázs, nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos. – Budapest ismét bizonyítani fogja, hogy a legmagasabb szinten képes megrendezni a világ legfontosabb sporteseményeit, amelyek szerepe még inkább felértékelődik a jövőben: turistákat, befektetőket vonzanak a fővárosba, segítik a járvány által alaposan megtépázott vendéglátást, szállodaipart, erősítik Budapest, Magyarország brandjét, hírnevét, presztízsét. A nemzetközi sportszervezetek emellett megerősítést nyernek abban, hogy hazánk megbízható partner, nyugodt szívvel ítélhetik nekünk újabb és újabb nívós viadalok rendezési jogát. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy kifogástalan vb-t rendezzen Budapest, most a versenyzőkön a sor, hogy minél több emlékezetes akcióval, ipponnal ajándékozzanak meg bennünket. Hajrá, magyar judo! Hajrá, magyarok!

A 2021-es világbajnokság nyolcnapos lesz, a program lebonyolítása megegyezik azzal, ami a tokiói olimpián vár a judósokra. Minden versenynapon két (egy-egy férfi, illetve női) súlycsoport küzdelmeire kerül sor, az utolsó napon pedig a vegyes csapatverseny következik (a férfi 73, 90 és +90, illetve a női 57, 70 és +70 kilogrammos kategóriákkal).

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA

2021. június 6., vasárnap:
Férfi 60 és női 48 kg
2021. június 7., hétfő: Férfi 66 és női 52 kg
2021. június 8., kedd: Férfi 73 és női 57 kg
2021. június 9., szerda: Férfi 81 és női 63 kg
2021. június 10., csütörtök: Férfi 90 és női 70 kg
2021. június 11., péntek: Férfi 100 és női 78 kg
2021. június 12., szombat: Férfi +100 és női +78 kg
2021. június 13., vasárnap: Vegyes csapatverseny

Pánczél Gábor férfi és Toncs Péter női szövetségi kapitány már a kazanyi Grand Slam-torna után kijelölte a magyar világbajnoki csapatot. Természetesen teljes létszámmal, tizennyolc fővel készül a magyar válogatott a világbajnokságra. A cél a jó szereplés mellett minél több olimpiai indulási jog kiharcolása.


Kiharcolni az olimpiai indulás jogát

Ha ma zárulna a sorozat, hét dzsúdósunk léphetne tatamira Tokióban: Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) áll „direkt kijutást” érő helyen, Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) pedig jelenleg kontinentális szabadkártyával lenne olimpiai induló. A további, még Tokióra pályázó magyar dzsúdós előtt sem záródott be végleg a kapu, hiszen Budapesten rengeteg pontot lehet gyűjteni, egy bravúros szerepléssel olyan dzsúdós is kiharcolhatja az ötkarikás részvétel jogát, aki jelenleg tetemes hátrányban van riválisaihoz képest.

A magyar világbajnoki csapat rangidőse Ungvári Miklós, aki negyven esztendősen lép majd tatamira a Papp László Budapest Arénában, a legfiatalabb indulónk pedig a junior Eb-bronzérmes, tizenkilenc esztendős Sáfrány Péter lesz, a mieink az egyéni küzdelmek mellett a csapatversenyben is részt vesznek majd.

A MAGYAR VB-CSAPAT

FÉRFIAK
73 KG:
Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)
81 KG: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)
90 KG: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)
100 KG: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 KG: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
Tartalékok: Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC), Vida András (60 kg, Győri AC), Naji Dávid (60 kg, Kaposvári JK)

NŐK
48 KG:
Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 KG: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 KG: Karakas Hedvig (BHSE), Kármán Andrea (UTE)
63 KG: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Varga Brigitta (KSI SE)
70 KG: Gercsák Szabina (DVTK)
78 KG: Mészáros Anett (Szatymaz)
+78 KG: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)
Tartalékok: Salánki Evelin (78 kg, BHSE), Mamira Luca (48 kg, Toto Sport)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!