Atlétika
Nagy Marcell

Cselgáncs: nagyágyúk sora érkezik a budapesti Grand Slam-viadalra

Publikálva: 2022.06.16 Frissítve: 2022.06.16 Cselgáncs

Olimpiai és világbajnokok, valamint világranglista-vezetők is neveztek már a cselgáncsozók júliusi, budapesti Grand Slam-viadalára.

Július 8. és 10. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a dzsúdósport első európai olimpiai kvalifikációs versenyét. A Grand Slam Hungary nevezői között jó néhány nagyágyút találhatunk – tájékoztat a hazai szövetség honlapja, és kiemeli, hogy nagy erőkkel készül a magyar válogatott is, hiszen a mieink számára ez lesz az esztendő egyik legfontosabb versenye. 

A csapatunk névsorát egyelőre nem hirdette ki a válogatott vezérkara, de várhatóan három világranglista Top10-es dzsúdóssal indulunk majd harcba. Közülük az egyik az MTK Budapest 90 kilós kiválósága, Tóth Krisztián, aki második a súlycsoportja rangsorában. Mellette a szintén második Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és a hetedik helyen jegyzett Özbas Szofi (63 kg, BHSE) is biztosan kiemelt lesz a 154 ezer dolláros összdíjazású viadalon.

Szerdáig negyvenkét ország több mint kétszáz versenyzőjét nevezték a budapesti eseményre (a létszám várhatóan még jelentősen emelkedni fog), jó néhány nagyágyú is nálunk kezdené meg a pontgyűjtést a 2024-es párizsi olimpiára. Talán a legnagyobb név a sportágban a francia Teddy Riner, a harminckét esztendős, háromszoros olimpiai bajnok (két egyéni és egy csapatbajnoki cím), tízszeres világbajnok klasszis a tokiói játékokat követően hat hónapon át pihent, január elején tért vissza Párizsban az edzésekhez. Az utolsó világbajnoki szereplésére 2017-ben, Marrakesben került sor, ahol tizedik alkalommal nyerte el a vb-aranyérmet, ez abszolút rekord a sportágban, a tíz cím közül az elsőt Rióban, 2007-ben, tizennyolc évesen szerezte meg.

Már megérkezett hat világranglista-vezető nevezése, ott lesz a budapesti tatamin a tajvani Jang Jung Vej (60 kg), a brit Lucy Renshall (63 kg), a francia Shirine Boukli (48 kg), Amandine Buchard (52 kg) és Romane Dicko (+78 kg), valamint a kanadai Jessica Klimkait (57 kg) is jelen lesz. Az olimpiai bajnokok közül Riner és Dicko mellett az ugyancsak francia Margaux Pinot és az olasz Fabio Basile, a világbajnokok közül Riner, Dicko és Klimkait mellett a francia Marie Eve Gahie, a grúz Lukumi Cskvimiani, a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a kanadai Christa Deguchi és a francia Loic Pietri is Budapestre látogat.

(Forrás: judo.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!