Vívás – kard
Szatmári András

Cselgáncs: megvan a magyar csapat a zágrábi Európa-bajnokságra

Publikálva: 2024.04.08 Frissítve: 2024.04.08 Cselgáncs

Tóth Krisztiánnal és Gőz Rolanddal a soraiban készül a magyar cselgáncsválogatott a közelgő, horvátországi kontinenstornára.

Tizenkét versenyzőt nevez a Magyar Judo Szövetség a zágrábi Európa-bajnokság egyéni küzdelmeire, de a mieink tatamira lépnek a kontinensviadal zárónapján a vegyes csapatversenyben is – számolt be a judoinfo.hu.

Az Európa-bajnokság mindig az esztendő egyik legfontosabb eseménye, s ez így van 2024-ben is, abban az évben, amikor néhány hónapon belül Eb-n, vb-n és olimpián is érmeket osztanak.

A horvát főrvárosban többek között ott lesz a mezőnyben az MTK Budapest olimpiai bronzérmes klasszisa, Tóth Krisztián (-90 kg) is, valamint a csapatversenyben Gőz Roland is képviseli klubunk színeit.

Április 25-én kezdődik Zágrábban az idei Európa-bajnokság, amely iránt óriási az érdeklődés: előzetesen negyvenhét ország több mint négyszáz dzsúdósa nevezett, újra ott lesznek a kontinensbajnokságon az orosz és fehérorosz cselgáncsozók, ahogyan az ukrán válogatott tagjai is. A nagy érdeklődés nem csupán a fényesen csillogó érmeknek, hanem a mellettük megszerezhető olimpiai kvalifikációs pontoknak is szól: a győzelemért például hétszáz pontot lehet felírni a közösbe, ez sokak számára a párizsi olimpiára szóló repülőjegy bebiztosítását jelentheti.

Ha nem jön közbe sérülés vagy beteség, illetve a még nem teljesen harcra kész sportolóink teljesen felépülnek, akkor az olimpiai versenyfutásban érdekelt hazai versenyzők is egytől egyig ott lesznek Zágrábban. A férfiak mezőnyében minden súlycsoportban lesz magyar induló, a nők között viszont csak három kategóriában szurkolhatunk majd honfitársaink sikeréért.

A magyar Eb-csapat:
FÉRFIAK
-60 kg: Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC). -66 kg: Pongrácz Bence (VSD). -73 kg: Szegedi Dániel (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola). -81 kg: Ungvári Attila (Budaörsi SC). -90 kg: TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC). -100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE). +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
NŐK
-52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK). -63 kg: Özbas Szofi (BHSE). -70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE)
CSAPATVERSENY
-73 kg: Szegedi Dániel, Pongrácz Bence. -90 kg: GŐZ ROLAND (MTK Budapest), Sáfrány Péter. +90 kg: Dobos Levente (Ledényi JI)

-57 kg: Gyertyás Róza. -70 kg: Czerlau Jennifer (Miskolci VSC). +70 kg: Sági Nikolett (KSI SE)

Amint a listából látszik, a viadal utolsó napján, a vegyes csapatversenyben is indul a magyar válogatott. Ezen a napon a fiatalok kapnak lehetőséget, a kvalifikációban érdekeltek már a soron következő erőpróbákra fókuszálhatnak. Nem elképzelhetetlen, hogy Magyarország csapatként is részt vehessen a párizsi olimpia dzsúdótornáján, ennek kiharcolását azonban az egyéni eredményekkel lehet elérni. Ehhez is lehet egy nagy lépést tenni Zágrábban.

Tavaly, a Montpellier-ben rendezett kontinensbajnokságon negyvenhat ország háromszáznyolcvanhat dzsúdósa lépett tatamira, a mieink Tóth Krisztián bronzérme mellett három ötödik és két hetedik helyezést értek el.

(A kép forrása: IJF)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!