Atlétika
Krizsán Xénia

Cselgáncs: kezdődik a zágrábi Európa-bajnokság

Publikálva: 2024.04.24 Frissítve: 2024.04.24 Cselgáncs

A Tóth Krisztiánnal és Gőz Rolanddal a soraiban felálló magyar válogatott számára két érem a célkitűzés a csütörtöktől vasárnapig tartó, zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

Nagy András főtitkár az MTI-nek elmondta, a két dobogós helyezés mellett két pontszerző helyet is várnak a küldöttségtől, amelyből sérülés miatt hiányozni fog a nehézsúlyú Sipőcz Richárd, míg a szintén harcképtelen Sáfrány Pétert Gőz Roland (MTK Budapest) helyettesíti 90 kilogrammban. A férfiak között tehát nem lesz minden súlycsoportban magyar induló, míg a nők három kategóriában képviselik a magyar színeket.

– A legfontosabb az, hogy az olimpiai részvételre esélyes hat versenyzőnk minél több pontot gyűjtsön, és stabilizálja a pozícióját. Az Európa-bajnokság azért fontos, mert az olimpiai kvalifikációba évente öt plusz egy versenyt lehet beszámítani, a plusz egy pedig csak a kontinensbajnokság vagy a Mesterek Kupája lehet. Utóbbi idén nincs, tavaly Budapesten Pupp Réka ötödik, Vég Zsombor pedig hetedik lett – fejtette ki a főtitkár.

A mostani állás szerint Tóth Krisztián (-90 kg; MTK Budapest), Pupp Réka (-52 kg), Özbas Szofi (-63 kg), Ungvári Attila (-81 kg), Gercsák Szabina (-70 kg) és kontinentális kvótával Vég Zsombor (-100 kg) áll kvalifikációt érő helyen.

A zágrábi kontinensviadal utolsó napján, a vegyes csapatversenyben is indul a magyar válogatott, ebben a fiatalok kapnak lehetőséget. Ennek kapcsán Nagy András közölte:

– Az olimpián tizenhat vegyes csapat léphet majd tatamira, ennek az a feltétele, hogy az adott ország ki tudjon állítani három-három kvótás férfi és női dzsúdóst. Jelenleg tizenegy ilyen van, és ha nem lesz meg a tizenhat, akkor a nemzetközi szövetség a vegyes világranglista alapján plusz kvótákat oszt szét a részvétel érdekében – tette hozzá.

Az MTK Budapest mindkét versenyzője, az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián és Gőz Roland is szombaton lép tatamira a -90 kilósok egyéni versenyében, majd vasárnap Gőznek a csapatversenyben is szurkolhatunk.

A kétéves olimpiai kvalifikációs menetelés június végén zárul, az Eb után májusban a tadzsikisztáni Grand Prix-n, a kazahsztáni Grand Slamen és a dohai világbajnokságon, júniusban pedig a madridi European Open-viadalon lehet még pontokat gyűjteni.
    
A magyar Eb-csapat:
férfiak:
-60 kg: Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), -66 kg: Pongrácz Bence (VSD), -73 kg: Szegedi Dániel (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola), -81 kg: Ungvári Attila (Budaörsi SC), -90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest), -100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE)

nők:
-52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK), -63 kg: Özbas Szofi (BHSE), -70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE)

csapatverseny:
-73 kg: Szegedi Dániel, Pongrácz Bence, -90 kg: Gőz Roland (MTK Budapest), +90 kg: Dobos Levente (Ledényi JI), -57 kg: Gyertyás Róza, -70 kg: Czerlau Jennifer (Miskolci VSC), +70 kg: Sági Nikolett (KSI SE)

(Forrás: MTI; a kép forrása: IJF)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!