Atlétika
Szabó Beatrix

Cselgáncs: így látta Pánczél Gábor

Publikálva: 2021.04.22 Frissítve: 2021.04.22 Cselgáncs

Az MTK Budapest judoszakosztályának vezetője és a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor értékelte számunkra az előző hétvégi lisszaboni Európa-bajnokság történéseit. Kitért mindhárom MTK-s versenyző teljesítményére, illetve beszélt az idén szokatlan versenybeosztásról is.

Tóth Krisztián a -90 kilósok között bronzérmet szerzett a hétvégi, Portugáliában rendezett Európa-bajnokságon. Edzője, Pánczél Gábor szerint a mezőny erősségéhez mérten kemény összecsapásai voltak.

– Lényeges volt Krisz számára a jó eredmény, hiszen az előző Eb-n a hetedik helyet szerezte meg, ezzel a harmadik hellyel pedig a kvalifikációs rendszerben ki tudta cserélni az előző eredményét a mostani jobbra. Ezen kívül az Európa-bajnokság mindig fontos, tulajdonképpen presztízscsatákról beszélünk, minősíti a munkánkat és az európai szint aktuális helyzetét. Ez főleg igaz a -90 kilóra, ahol a legjobbak nagyrésze a mi kontinensünkről származik. A mezőny ráadásul elképesztő kiegyenlített, a top 20 cselgáncsozó nem sokban különbözik egymástól. A lisszaboni verseny is ezeket bizonyította: Krisztiánnak az első mérkőzéstől kezdve nagyon komoly összecsapásai voltak. Ettől függetlenül szépen haladt előre; a megálljt végül a nyolc között a georgiai Beka Gviniasvili jelentette, aki hasonló felépítésű versenyző, ráadásul az ő technikája nagyon nem fekszik Krisznek. Ez már a korábbi találkozásaiknál is így volt, azonban most nagyon közel kerültünk a győzelemhez, apróságokon múlt a siker.

A legjobb nyolcból Krisztián a vigaszágra került, egy másik versenyző sérülése miatt pedig rögtön a bronzért harcolhatott a török Mihael Zgankkal.

– Elképesztően kiegyensúlyozott mérkőzést nyert meg Krisztián, véleményem szerint teljesen megérdemelten; megdolgozott érte.

Gőz Roland és Tóth Benedek az első körben búcsúzott a kontinensviadalon, a két fiatal eredménye azonban még véletlenül sem ad okot a szégyenkezésre.

– Tudtuk, hogy borzasztó nehéz lesz számukra ez a megmérettetés. A vírushelyzet miatt csak a nagyobb versenyeket rendezik meg, ezzel pedig a mi fiataljaink számára sem hagynak választást, ezeken kell elindulni. Az utánpótláskorú versenyzőknek a felnőtt mezőnyben nagyon minimális esélyük van. Rengeteg munkára és tapasztalatra van még szükségük ebben a kategóriában, ezek megszerzése volt a cél ezen a megmérettetésen. Hozzátenném, a sorsolásuk sem volt szerencsés, mivel mind a ketten kitűnő ellenfelekkel találták szemben magukat már az első körben. Jó úton járnak mind a ketten, de még érződik a rutin hiánya a cselgáncsukon; erre nincs más megoldás, felnőtt Eb-ken is szerepelni kell.

A kapitány tehát a tapasztalatszerzést emeli ki a fiatal versenyzők esetében, erre remek lehetőség volt a viadal.

– Láthatják, hogyan készülnek a felnőttek, a legnagyobbak, ők hogyan kezelik az ilyen versenyhelyzeteket; ezekből rengeteget lehet tanulni. Megtapasztalhatják, hogy a legjobb cselgáncsozók is ugyanolyan emberek, és képesek akár az első fordulóban elvérezni, mint ahogy nagy névvel most is megtörtént. Ez tanulási folyamat számukra: megszokják a légkört, visszanézik a meccseket, így a következő felnőtt Európa-bajnokságra egészen más eséllyel mehetnek ki. A 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció már jövőre indul, akkorra más lesz a helyzet a két fiatal esetében is.

A tokiói megmérettetés előtt még világbajnokságot is rendeznek majd – ez a sűrű beosztás példátlan a judo történetében.

– Extrém nehéz a menetrend. Azt tudni kell, hogy a világbajnokság adja a legtöbb pontot az olimpiai kvalifikáció esetében. Ilyen, hogy ezt hat héttel az olimpiai játékok előtt rendezik, szerintem még sosem történt a cselgáncsban; nagyon közel vannak idén a lerangosabb felnőtt versenyek egymáshoz. A formaidőzítést el lehet felejteni, másfél havonta kell a versenyzőknek a legjobbjukat hozni. A vb-n minden mérkőzés élet-halál harcot fog hozni, óriási harc lesz a ranglistás pozíciókért.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!