Atlétika
Szabó Beatrix

Cselgáncs: Bertalan Balázs nem várt gyorsasággal robbant be az európai ifjúsági elitbe (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.06.01 Frissítve: 2023.06.01 Cselgáncs

Az MTK Budapest 17 éves cselgáncsozójával, Bertalan Balázzsal (73 kg) az követően beszélgetett az Utánpótlássport.hu munkatársa, hogy nemrégiben meglepetésre megnyerte a lengyel ifjúsági Európa-kupa-versenyt, ezzel pályafutása legnagyobb sikerét elérve, és kiharcolva a kvalifikációt a nyári korosztályos világversenyekre.

A magyar ifjúsági cselgáncsozók három éremmel, közte egy arannyal zártak a Bielsko-Bialában rendezett korosztályos Ek-viadalon. A mieink egyetlen elsőségéért az MTK Budapest fiatalja, Bertalan Balázs felelt, aki nem talált legyőzőre a 73 kilósok között. A kék-fehérek 17 éves reménysége nagy meglepetésre állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ugyanis legjobb eredményeként eddig – még tavalyról – egyetlen bronzéremmel büszkélkedhetett az Európa-kupa-sorozatban, és az idei szezon sem indult jól neki: az első és a második fordulóban esett ki előbb Zágrábban, majd Teplicében.

– Idén ez már a harmadik Európa-kupa-versenyem volt, és a gyengébben sikerült első két állomás fényében Lengyelországban – a papírforma szerint – nem én voltam a legesélyesebb. Ugyanakkor, abban a tudatban mentem oda, hogy bárkit képes vagyok legyőzni, ehhez elsősorban fejben kell összeszedettnek lennem, és ezúttal ez abszolúte sikerült. Fizikailag és mentálisan is minden részlet összeállt, ami a dzsúdómat illeti – mondta Bertalan az Utánpótlássportnak.

Ezúttal mind a hat meccsét megnyerte: sorrendben lengyel, lett, német, ukrán és két grúz riválist legyőzve.

– Nehéz eldönteni, hogy melyik volt a legnehezebb meccsem, kettő is eszembe jut egyből. Az ukrán elleni negyed-, illetve a német elleni nyolcaddöntő. Az előbbi nagyon jó erőben volt, és rendkívül kellemetlen stílusban dzsúdózott, ráadásul hátrányból kellett megfordítanom a meccset. Míg a német fiúval szemben talán még ennél is jobban elfáradtam, ezúttal én szereztem meg a vazaris vezetést, utána viszont végig maximális koncentrációra volt szükség, és fegyelmezetten, taktikusan kellett lehoznom a mérkőzést.

A legutóbbi győzelem több szempontból is nagy lendületet ad Balázsnak.

– Elsőre kifejezetten váratlanul ért ez a siker, főleg abból a szempontból, hogy ez alapvetően átírja a további terveimet. Ugyanis ez az első hely önmagában annyi pontot adott a világranglistán, amivel sikerült is bebiztosítani a részvételemet a június második felében esedékes Eb-n. Majd a tervek szerint júliusban az EYOF, augusztusban pedig a világbajnokság várhat rám. Miközben mindez a lengyelországi győzelem előtt elég bizonytalannak tűnt – nyilatkozta. – Hatalmas önbizalomlöketet ad ez a mostani arany. Jelenleg gőzerővel készülök már a portugáliai ifi Európa-bajnokságra, ahol szintén szeretnék majd minél jobb eredményt elérni. Előtte még a poreci nemzetközi edzőtáborban veszek részt, de versenyen már nem tervezek indulni az Eb-ig.

(Kiemelt kép forrása: EJU)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!