Kézilabda
Andróczki Flóra

Cselgáncs: a sikerek mellett nehézségekkel teli évet zártak a felnőttek között vitézkedő fiataljaink

Publikálva: 2022.12.15 Frissítve: 2022.12.15 Cselgáncs

Szakosztályunk vezetőedzője, Pánczél Gábor értékelte az U23-as korú, illetve a legidősebb utánpótlás-korosztályból nemrégiben kiöregedett cselgáncsozóink idei évét. Szóba került Gőz Roland, Tóth Benedek, Tóth Botond, Rajkai Róbert, Varga Brigitta és Beringer Fatime teljesítménye is.

A jövő heti, jeruzsálemi Mastersen induló Tóth Krisztiánt leszámítva az MTK Budapest cselgáncsozóinak véget ért a 2022-es versenyszezon, így az év végéhez közeledve időszerű a számvetés. Elsőként a 23 éves vagy annál fiatalabb versenyzőink idei produkciójának értékelésével kezdjük a sort. Közülük mindannyian már a felnőttek mezőnyében bontogatják szárnyaikat, kisebb-nagyobb sikerekkel. Azonban a U23-as Európa-bajnok, junior vb-ezüstérmes kiválóságunknak, Gőz Rolandnak (23) sajnos nem sok sikerélményben volt része, kifejezetten viszontagságos évet tudhat maga mögött.

– Rolinak egyelőre folyamatban van a felnőttkorcsoportba való integrálódása – mondta Pánczél Gábor vezetőedző honlapunknak. – A kilencven kilós súlycsoportban nyilvánvalóan, Krisztián viszi a prímet, lépésről lépésre Rolinak mögé kellene felzárkóznia. El is indult ezen az úton, de a Magyar Judo Szövetség által idén beindított központi felkészülési program nagyon rossz hatással van rá – fizikailag, mentálisan és technikailag egyaránt. Majd ő elmondta a problémáit a sportigazgatónak, ennek következményeként pedig kizárták a válogatott keretéből. Ezután hónapokra megrekedt a versenyeztetése, amely még jelenleg is lóg a levegőben. Rajta kívül álló okok miatt nagyon rosszul áll most a szénája, akármennyire is szeretne teljesíteni. A lehetőségei igencsak korlátozottak. Ha így marad a helyzet, tartok tőle, hogy idővel elveszítheti őt a magyar cselgáncssport.

A vállsérülése ellenére is Varga Brigitta (20), a sikerek láttán jóval pozitívabban vághat neki a következő évnek a 63 kilósok között.

– Briginek idén az U23-as Európa-bajnokság volt a legfontosabb versenye, és a fő célját elérte: felállhatott a dobogóra, bronzérmes lett. Emellett az első Grand Slam-érmét is megszerezte. Ugyanakkor régóta már makacs vállsérüléssel szenved, amelynek a rehabilitációján jelenleg is dolgozunk. Ha ez a probléma a jövő év elejére rendeződne, nagy lendülettel indulhatna meg a felnőttmezőnyben, és ha a 2024-es, párizsi kvalifikációra még nem is, a 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre mindenképpen komoly esélyekkel pályázhatna.

Tóth Benedeknek (22) nem sikerült abszolválni az idei legfőbb célját: lemaradt az éremről az U23-as Európa-bajnokságon.

– A központi program Bebét is megviselte, így végül ötödik hellyel kellett beérnie az U23-as Eb-n. Jó eséllyel pályázik, hogy a nyolcvanegy kilós kategóriában kiharcolja a részvételt a 2028-as olimpiára, Párizs még semmiképpen sem realitás. Sokat kell még fejlődnie a felnőttmezőnyben, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez csak olyan minőségi szakmai munkával valósítható meg, amelyet pillanatnyilag nem kap meg a központi felkészülés során – fogalmazott Pánczél.

Majd így folytatta a 23 esztendős Rajkai Róbertről (81 kg):

– Gőz Rolihoz hasonló úton ment végig Robi is, Kanosszát járt, ő is kikerült a keretből. Úgy látom, ez nagyon megtörte a karrierjét. Kétségbeesve állunk, egyelőre nem látjuk a kiutat, hogy ebben az „ellenszélben” hogyan tudjuk elérni azokat az célokat, amelyeket kitűztünk.

Tóth Botond (21) új igazolásként az év elején érkezett egyesületünkhöz.

– Botond vidékről költözött Budapestre, egyetemre jár, szóval a tanulás legalább olyan fontos neki, mint a dzsúdó. Nincs könnyű helyzetben, sokszor nehéz összeegyeztetni a kettőt. Vízválasztó év előtt áll, mivel jövőre a hetvenhárom kilósok között az éremszerzésre is reális esélyekkel pályázhatna az U23-as Eb-n, és ha a dobogó ott összejönne, komoly dilemma elé kerülne. Vajon megpróbálja kiharcolni az olimpiai kvótát, vagy a tanulásra fókuszáljon inkább?

Beringer Fatime (23) kísértetiesen hasonló cipőben jár.

– Ő már a jövő építésén, a sport utáni karrierjén dolgozik. A következő év elején hozza meg a végső döntést, hogy folytatja-e még a dzsúdót.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!