Kézilabda
Poczetnyik Luca

Cselgáncs: a nagyszerű évkezdet után Tóth Krisztián a világbajnokságon is a top ötbe vágyna

Publikálva: 2023.03.07 Frissítve: 2023.03.07 Cselgáncs

Klubunk első számú dzsúdósa, Tóth Krisztián Almada és Tel-Aviv után a taskenti Grand Slamen is remekül teljesített: bronzéremmel térhetett haza az üzbég fővárosból. Pánczél Gábort, Krisztián edzőjét kérdeztük a sikerszéria hátteréről.

Az olimpiai bronzéremmel záruló, összességében fantasztikusan sikerült 2021-es esztendő után Tóth Krisztián az elmúlt évben hullámvölgybe került, és elmaradtak – a korábban megszokott – nagy sikerek: huszonnyolc éves kiválóságunk a nemzetközi versenyeket tekintve összeseb három éremmel zárta a 2022-es évet. Ám minden jel arra utal, hogy Krisztián végleg maga mögött hagyta a rossz időszakot, ugyanis idén már március elején fel tudja mutatni a tavaly elért három dobogós helyezést. A portugáliai Grand Prix-n és a tel-avivi Grand Slamen is ezüstérmes lett a 90 kilósok versenyében, majd legutóbb, a taskenti GS-viadalon is érmet nyert, ezúttal a harmadik helyen zárt. Felvetődik a kérdés: vajon minek köszönhető a pozitív fordulat? Klasszisunk edzőjéhez, Pánczél Gáborhoz fordultunk a válaszokért.

– Viszonylag egyszerű a képlet: végre ismét elkísérhetem a versenyekre – kezdte cselgáncsszakosztályunk vezetőedzője honlapunknak. – Miután a hazai szövetség vezetése értékelte a tavalyi évben mutatott teljesítményt, valamint egyeztetett Krisztiánnal is, neki mire lenne szüksége a javuláshoz (Pánczél Gábor leköszönésével 2021 év végén új felállású szakvezetés vette át a válogatott irányítását – A szerk.). Végül abban maradtunk: próbáljuk ki, hogy az előző évtől eltérően ismét elutazok vele a versenyekre, és segítem a tatami széléről. Úgy tűnik, ez eddig abszolút jól sült el. Több, mint tíz éve dolgozunk már együtt, pontosan tudom, mikor milyen tanácsra lehet szüksége. Ülhet ott a boxban bármilyen jó szakember, akár a szövetségi kapitány is, nem ismeri olyan jól a versenyzőt, így nincs meg az kémia sem szakmailag, sem emberileg. Nem hiszi el bárkinek az instrukciókat, csak annak, akivel megvan a bizalom. Ezt tartom a legfőbb változásnak a tavalyi évhez képest. Emellett szerencsére sokat tudunk egyénileg, saját program szerint edzeni, és a központi felkészülésben Krisztiánnak kevésbé kell részt venni.

– Ami a legfontosabb, hogy a három versenyen nagyon komoly, önbizalom-növelő skalpokat is gyűjtött be: Portugáliában a világbajnok dél-koreai Gvak ellen kezdett, korábban Krisztiánnak nem sok sikerélménye volt ellen, de most megoldotta – mondta Pánczél Gábor. – Majd Tel-Avivban szintén nehéz sorsolást kapott, ugyanis a roppant kellemetlen stílusú, svéd Nymannal nézett szembe az első körben, és simán megverte, Taskentben pedig egymásutánban következtek az erősebbnél erősebb üzbég ellenfelek. Olyan győzelmeket aratott a súlycsoport legjobbjai ellen, amelyek tavaly még lehetetlennek tűntek, a középkategóriás versenyzők ellen is sokszor megszenvedett. Valószínűleg ennek mentális, pszichés okai voltak, hogy tavaly nem úgy alakultak a dolgok. Mindent egybevetve, jelenleg nem dzsúdózik másképpen, mint 2022-ben, csak talán kicsit jobban és hatékonyabban.

Úgy tűnik, a sikerpáros ismét jó úton halad a nagy cél felé, amely a jövő évi, párizsi olimpiai kvalifikáció, ehhez pedig az idei legfontosabb állomás a májusi eleji, dohai világbajnokság lesz.

– A három éremnek köszönhetően most jól állunk a pontokkal az olimpiai rangsorban, de csak akkor lennék igazán elégedett, ha a vb-n is összejönne a jó szereplés, vagyis a legjobb öt közé kerülés. A kvóta- és az önbizalomszerzés szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen akkor jóval magabiztosabban fordulhatnánk rá az olimpia előtti utolsó évre.

(Forrás: IJF)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!